En del av

Estelle, 37: Att vara ensamstående är det bästa

15 sep, 2023 
Hannah Bergroth
Estelle
Foto: Privat/TT
Innan barnet ens var fött visste Estelle Bernström, 37 att hon kommer bli ensamstående mamma på heltid. Även om hon kände en sorg över allt som inte blev, valde hon att skifta fokus.
– Jag tänkte på att mitt barn förtjänade det bästa i livet, säger hon.
Annons

Estelle Bernström, 37, är ensamstående till ett barn på heltid. Det är hon som planerar vardagarna och får den att fungera – och kan fokusera till 100 procent på barnets behov och rutiner.

– Jag fick tidigt lära mig att pussla ihop lösningar för att få allt att fungera, säger hon.

Marta valde att skaffa barn själv: "Hade satt en deadline"Brand logo
Marta valde att skaffa barn själv: "Hade satt en deadline"

Blev ensamstående innan förlossningen

Mamman Estelle Bernström, 37, blev tidigt ensamstående. Redan innan förlossningen separerade hon och barnets pappa och det är något som självklart påverkat henne.

Även om händelsen blev ett slags trauma blev hon snabbt tvungen att skifta fokus.

– Jag tänkte ”okej, jag hade inte planerat att bli ensamstående men jag har alltid föreställt mig att bli den bästa mamman till mitt barn och det har inte förändrats”.

Estelle Bernström

Ålder: 38.

Familj: Son som är tre år.

Bor: Västerås.

Gör: Behandlingspedagog och studerar till socionom.

Estelle minns alla känslor som kom när hon, tillsammans med sin mamma och bästa vän, stod utanför förlossningen. Även om det var jobbigt i stunden var det ändå en stark känsla som hjälpte henne att fokusera.

Annons

– Jag tänkte på att mitt barn förtjänade det bästa i livet. Och i samma stund som min son föddes, föddes även mitt nya liv och lejonmamman i mig som skulle göra allt för den där lilla pojken. Och så blev det verkligen.

”Visst är det tufft ibland”

I dag har hennes son fyllt tre år och Estelle berättar att dagarna flyter på rätt så bra. Och för att hon ska ork och energi är hon noga med att ta hand om sig själv.

– Jag har ett ansvar att ta hand om mig och min hälsa,för att kunna vara den starka förebild jag vill vara till mitt barn. Visst, det kan vara utmanande att få till det, men som ensamstående blir man effektiv.

Men hur är det med alla utmaningar som kommer med föräldraskapet, hur hanterar hon dem?

Estelle säger att den jobbigaste tiden var i början när allt skulle hinnas med. Fixa hemmet, få i sig mat, mata bebisen, bristen på sömn, rutiner – ja, allt det där som man vanligtvis är två att dela om.

Annons

– Men visst är det tufft ibland med trotsåldern och all frustration. Men jag tycker vi fixat det väldigt bra.

Får du någon hjälp?

– Jag får ibland avlastning och då är det oftast mina föräldrar som är barnvakt i några timmar.

”Får vara totalt närvarande i mitt föräldraskap”

Även om livet inte blev som Estelle hade tänkt sig blev det bra ändå.

Trots att det till en början kändes övermäktigt och att hon inte hade någon aning om vad som väntade eller vad det innebar med att bli ensamstående, kan hon idag konstatera att det faktiskt blev det bästa för henne.

– Genom att jag förändrade mitt förhållningssätt till det som kändes svårt där och då förändrades även min förmåga till att finna lösningar. Jag kände mig verkligen som ett vrak och en supermänniska i ett.

Varför upplever du livet som ensamstående som det bästa?

– För att jag får planera ensam allt kring vår vardag och jag behöver inte ta hänsyn till en annan vuxen utan kan fokusera fullt ut på mitt barns behov och rutiner.

– Det bästa med att vara ensamstående är att jag får vara totalt närvarande i mitt föräldraskap.

Vad vill du säga till den förälder som precis blivit ensamstående?

– Du är inte ensam. Lita på din förmåga! Våga ta emot hjälp av någon du litar på. Och fortsätt tro på dig själv.

– Kom ihåg att ditt barn kommer för alltid att minnas vem som fanns där genom allt. Glöm ej att klappa dig själv på axeln vid dagens slut för allt du gör och är!

Foto: Privat

Annons