En del av

Experten: Säg aldrig det här till ditt barn (säg så här istället)

11 sep, 2023 
Hannah Bergroth
mamma som pratar med sin dotter
Att vara förälder är inte alltid lätt – alla gör misstag och säger kanske saker som man inte menar. Men med lite övning kan du faktiskt lära dig hur du säger samma sak till ditt barn, men på ett mer snällt och förstående sätt. Experten berättar hur.
Annons

Alla vill vara en bra förälder. En trygg famn som har världens längsta tålamod och som sällan höjer rösten.

Meditera med ditt barn – här är ett smakprov!Brand logo
Meditera med ditt barn – här är ett smakprov!

Men bilden av en perfekt förälder rimmar inte alltid med verkligheten. Det kommer dagar som känns extra tunga och det kommer dagar när du blir osäker. Hur ska jag hantera det här och hur ska jag få barnet att förstå?

Theconsciousparentinghub är ett stort Instagram-konto som uppskattas av många föräldrar. Genom konkreta och pedagogiska inlägg guidar de genom föräldraskapet – i stort och smått. De delar äventips på hur man som förälder kan hantera viktiga föräldrautmaningar bättre.

Nu sprids en video där de förklarar varför en förälder kan vinna på att omformulera sig. De ger exempel på helt vanliga fraser som så gott som alla föräldrar säger, och visar vad man kan säga istället – för att på så vis få en annan reaktion från barnet.

Annons

Fraser du inte ska säga till ditt barn – säg så här istället

Visste du att med rätt formulering kan föräldraskapet upplevas lättare?

Bild från videon.Foto: Skärmdump från Instagram

”Okej, men då går jag utan dig”

Ja, den här meningen sägs nog nu som då. En stressad förälder som står i hallen påväg från förskolan, eller ett barn som inte vill gå hem samtidigt som sin mamma. Kan du känna igen dig?

Säg så här istället: ”Jag ser att du är upprörd och ledsen – och att inte är överens. Vi kan ta en paus nu och prata om det senare när vi är hemma.”

Genom att säga så visar du förståelse för barnets känner och låtar hen veta att ni kan prata tillsammans om det.

”Du måste dela med dig”

Det tjafsas om en leksak och då är det så lätt att som förälder lägga sig i och säga den där vanliga meningen.

Annons

Säg så här istället: ”Det verkar som din kompis verkligen vill leka med den där leksaken. Kan du vara snäll och säga till när du är klar med en?”

Istället för att fokusera på att barnet ska dela med sig, lär du genom det här sättet hen vikten av att vänta på sin tur och även respektera andras tur.

”Du gör mig ledsen”

Dagar när mammlivet känns tungt är det lätt att skylla på andra. Men i vissa fall kan det du säger bli fel – och det du inte säger vara rätt.

Säg så här istället: ”Mamma känner sig ledsen just nu och jag behöver lite tid för att ta hand om mig själv.”

På det här sättet visar du tydligt att du tar ansvar för dina känslor och låter ditt barn göra det samma.

Föräldracoachen: Så funkar medvetet föräldraskap

”Men sluta nu, alla tittar på dig!”

Säg den förälder som INTE varit med om att barn börjat bråka i affären, lekparken eller på bussen. Barn är barn och de är inte rädda för att visa känslor – oavsett var de är.

Säg så här istället: ”Vi tar en paus nu så kan vi prata om det senare när vi är hemma.”

Liksom tidigare så visar du genom att säga så här att du förstår hur barnet känner. Och att du låter barnet förstå att hen kan prata med dig om det.

Foto: TT/Skärmdump

Annons