En del av

5 saker familjer gör för att få en mer harmonisk vardag

23 feb, 2022 
Redaktionen Motherhood
mamma leker med sina barn på golvet
Handlar vardagen mer om en lång to do-lista än att faktiskt göra något roligt av den? Här ger vi fem praktiska tips på hur du och familjen får en härligare och roligare vardag.
Annons

Stressiga morgnar, lämningar, hämtningar, jobb, aktiviteter och så alla hemmasysslor på det. För dig som är mitt i småbarnslivet är vardagen intensiv och det är något du ofta bara behöver acceptera. Det är så här livet ser ut just nu.

Men visste du att även ni, med några enkla knep, kan få en härligare och mer harmonisk vardag? Här ger Motherhood 5 smarta tips – de flesta kan du testa redan idag.

Se också: 6 saker som stjäl energi i vardagen – utan att du märker det

6 saker som stjäl energi i vardagen – utan att du märker detBrand logo
6 saker som stjäl energi i vardagen – utan att du märker det

5 saker ni kan göra för en härligare vardag

Bästa listan att ta till när det känns som att varje dag ser likadan ut.

1. Säg ja – istället för nej

Nej till att kolla på tv, nej till att hjälpa till med maten, nej till att äta mellis precis innan det är dags för middag. Är du också en förälder som automatiskt säger nej utan att egentligen veta varför? Gör dig och familjen en tjänst och testa att bli en ja-sägare istället. Förhoppningsvis blir det ett härligare flow mellan dig och barnen – och som bonus väljer de kanske att lyssna på ett nej när du väl säger det.

Annons

4. Gör oväntade saker

För att göra vardagen roligare gäller det att ge den det lilla extra. Att göra små oväntade saker som du kanske inte tänker ska hinnas med är toppen. Att låta barnen hjälpa till med middagen, baka kladdkaka en helt vanlig onsdag eller gå till parken trots att det blivit mörkt räcker. Du får glada barn, vilket oftast brukar betyda att även föräldrarnas humör går i dur.

Bra knep att ta till när veckan rullar på för snabbt!

3. Kom ihåg att skratta

I en vardag där det ofta är minutschema för att allt ska flyta på bra är det så lätt att glömma bort att ha roligt. Men det är så viktigt att skratta. Humöret, relationen till sina barn och kanske en partner –och såklart stämningen – påverkas positivt. Att skratta på beställning kan dock vara svårt, varför inte låta någon berätta en rolig vits eller ett skämt medan ni äter middag?

4. Planera in hushållssysslorna

Det finns vissa saker som vi bara behöver göra, men som ibland kan orsaka onödig stress och irritation. Ett tips är att planera in dessa under veckan som kommer, då kan det faktiskt bli något som bara görs av bara farten – och på så vis ger mer tid till familjen. Storhandling på torsdagar, dammsugning på fredagar och tvätten under måndagen. Testa även att komma överens med familjen när ni gör dessa och se till att alla hjälps åt. Då blir de tråkiga sysslorna plötsligt något ni gör tillsammans.

5. Ge er tid att vila

Tid till att vila är viktigt för vuxna och barn. Efter en dag med förskola och jobb kan det faktiskt vara nödvändigt att landa i soffan och bara vara. Se en film, lyssna på en ljudbok eller berätta gåtor för varandra är toppen när det är dags att ladda lite energi.

Foto: TT

Annons