Motherhoods läsare om sina förlossningsskador

två väninnor sitter och pratar

För de flesta går förlossningen hur bra som helst. Kroppen återhämtar sig fint efteråt och nästan allt blir som vanligt igen. Men för några kan det bli helt tvärtom där stora skador kan påverka allt från självkänsla till livsstil.

Häromdagen intervjuade Motherhood journalisten och programledaren Ann Söderlund som öppet berättat att hon blivit opererad för en förlossningsskada. ”Vi måste prata om förlossningsskador som allt annat. Det är som vilken sjukdom som helst och ska behandlas därefter.” sa hon. Och visst är det så. Kvinnokroppen är fantastisk (hallå, den har skapat ett barn!) och ska självklart vårdas och tas om hand när bebisen kommit ut.

Se också: Förlossningsskador: De fyra vanligaste graderna av bristningar

1:40

Efter reklamen: Förlossningsskador - de fyra vanligaste graderna av bristningar

(1:40)

Motherhood ska vara den där varma och trygga platsen där mammor kan samlas och dela med sig. Allt ska kunna diskuteras, stort som smått. Därför bad vi våra Instagram-följare berätta vad de har för erfarenhet kring förlossningsskador.

Vi vill inte skrämma någon som har en förlossning framför sig, det är inte meningen med den här artikeln. Vi vill istället låta de som drabbats få dela med sig och förhoppningsvis känna sig mindre ensamma. Här är deras berättelser!

Motherhoods läsare om sina förlossningsskador

Våra fantastiska följare fick svara på frågorna: Har du någon erfarenhet av förlossningsskada? Vad fick du för hjälp och hur mår du idag?

”Jag mådde superbra första tiden, men efter ett halvår ungefär fick jag ett framfall som ska opereras...”

”Jag önskar att jag hade fått någon hjälp. Nu har det gått sex år och jag ska på nytt söka hjälp och eventuellt få en operationstid.”

”Jag fick ett framfall efter min förlossning.”

Louise Edlund Winblad: "Sluta säg: Det är normalt att ha ont, du har fött barn”

”Under graviditeten är det som att vården nekar att man kan få förlossningsskador, men efter födseln säger de att det är vanligt. Jag fick en grad 3–4 när jag födde sonen och hade TUR att en läkare opererade mig – och var kunnig inom det området. Jag mår bra idag, tack och lov! Jag önskar att alla fick träffa en läkare oavsett skada.”

”Jag fick en bäckenlåsning två dagar efter bf och fick gå med kryckor i åtta veckor. Nu, snart två år senare, så får jag ont vid mens och när jag går på ojämnt underlag. Jag behöver också tänka på hur jag lyfter och så vidare. Det finns knappt någon information om det här så OM någon har erfarenhet och mer information är jag intresserad av den. Jag skulle så gärna vilja ha fler barn, men vågar inte om det skulle hända samma sak igen.”

”Mitt knip var super innan förlossningen. Fick en grad 1–2 när jag födde barn 2017 och kan inte knipa än idag. ”Allt ser fint ut” var det jag fick höra.”

”Jag blev felsydd där stygn gick upp, som i sin tur har orsakat ett öppet sår som har gjort ont länge.”

Det här händer i din kropp – efter en förlossning

”En missad grad 3 och jag sökte vård flera gånger, men det enda jag fick höra var ”Det ser bra ut”. En egenremiss gjorde så att jag två år senare fick tid för operation.”

”Efter min tredje förlossning fick jag problem med att bajsa, måste hålla emot med fingrarna. Jag fick hjälp, men det kändes som att ingen brydde sig om resultatet av hjälpen. Det har inte blivit bättre.”

”Jag fick inre blödningar och fick akutopereras i fem timmar direkt efter förlossningen. Jag höll på att stryka med och hade problem nio nio månader i sträck, än idag lider jag av mina besvär. Dessutom fick jag en infektion i livmodern och fick ligga kvar på sjukhuset i 12 dagar.”

”Två dagar efter förlossningen lossnar mina stygn och två dagar efter det får jag tid hos gynekolog. Då har det läkt ihop men inte ”rätt”... Jag har fortfarande små knölar där stygnen en gång satt, som om inre blygdläppen är vikt. Har även ett lättare framfall så allt känns tungt. Men på efterkontrollen fick jag höra att allt hade ”läkt ihop fint”. Vem är ens domare till om min fiffi läkt ihop fint, borde det inte vara jag?”

Det här är bara en liten del av alla kvinnor som på något sätt känt att något varit tokigt efter att de fött barn. Vi vill inte göra någon orolig, vi vill att de som drabbats ska få sina röster hörda. Det finns många anledningar till att de väljer att vara tysta.

Kom ihåg: För de flesta går allting bra. Och om något skulle hända har du rätt till vård och hjälp!

Vill du dela med dig av din historia? Mejla vår redaktör [email protected]

Foto: TT

Mer läsning för dig
Förlossningsskador – allt du behöver veta om de vanligaste bristningarna
Här är dina rättigheter inför, vid och efter en förlossning
Experten: 7 tips för att få bukt med förlossningsrädsla