En del av

Julia Wiberg: Så får jag barnen att prata om sin dag på förskolan

17 aug, 2021 
Lovisa Svedlund
Julia Wiberg tips förskola
Vad brukar ni göra direkt efter förskolan eller skolan? Motherhoods bloggare Julia Wiberg berättar om sin rutin med kidsen!
Annons
Julvärdar genom tiderna – från 1959 till 2022Brand logo
Julvärdar genom tiderna – från 1959 till 2022

Vad brukar ni göra när förskola och skola är slut för dagen? Kanske känner du till att föräldrar ibland kallar stunden mellan hämtning och kvällsmat/middag för helvetestimmen. Inte så konstigt, det är oftast då våra barn är som tröttast och vi som föräldrar har tusen saker att fixa innan kvällen kan infinna sig.

En vanlig rutin man lätt faller in i också är att direkt fråga ut barnen hur de haft det under dagen. Vi är ju nyfikna på hur de mår och om något särskilt har hänt!

Men kanske finns det fiffigare sätt att få barnen att börja prata om sin dag i skolan eller förskolan.

Det visade sig att Julia Wiberg, Motherhoods bloggare, har ett riktigt genomtänkt knep när hon och barnen vräker in hemma efter en lång dag.

Annons

– Ett tips jag har när barnen slutar förskola eller skola för dagen är att inte bombardera dem med massa frågor. Typ ”Vad har du gjort idag?”, ”Vem har du lekt med?”, ”Vad har du lekt med?”, ”Vad har du lärt dig?”, ”Vad har du ätit?”, ”Vad åt ni till mellis?”.

Föräldracoachen Micke Gunnarsson berättar

Knepet för att få barnen att prata om sin dag

Istället brukar hon, berättar Julia, börja med att berätta lite om sin egen dag. Det kan verka lite ego – men har ett smart syfte förklarar hon.

– Kanske säga ”Jag åt lax till lunch idag och det var så himla gott.” Då brukar barnet efter en stund berätta vad den själv åt, om man har tur. Eller ”Jag satt och med den här kollegan och vi hade så trevligt när vi pratade om det här”.

Även då kanske barnet berättar om något liknande från sin dag. Vad de åt, vad som hände på rasten eller vem de lekte med, säger Julia.

Och varför gör hon såhär? Jo, men vi vet ju själva hur trött man kan vara efter en lång dag!

– Och så får man tusen frågor direkt från mamma eller pappa. Jättejobbigt!

Tack för ditt tips Julia, vi ska absolut testa att chilla lite med våra frågor framöver.

Foto: TT, Privat

Se också: Julia Wiberg tipsar inför skolstartBrand logo
Se också: Julia Wiberg tipsar inför skolstart
Annons