En del av

Kamratposten blir tv-program: Här är datum, medverkande och avsnitt

11 okt, 2022 
Sara Frisk
Beppe Singer och ungdomarna Chantalle Quinonez, Max Tjernström, Alice Clerkestam och Dennis Boric.
Programledare Beppe Singer och fyra av de unga skådespelarna som medverkar i KPTV: Chantalle Quinonez, Max Tjernström, Alice Clerkestam och Dennis Boric. Foto: Jakob Dahlström
Visst har du också vuxit upp med tidningen Kamratposten, KP? Nu kommer den glädjande nyheten att klassikern får ett eget tv-program vid namn KPTV – hela 130 år efter att tidningen lanserades.
Annons

För många av oss har Kamratposten varit en ovärderlig skatt då vi var barn och tonåringar. En trygg zon dit vi kunde vända oss med frågor som vi av olika anledningar inte ville eller kunde fråga någon annan om.

Det är och har varit en plats för både pinsamheter, glädje, allvar och kunskap. Kanske läser du den fortfarande? Eller har introducerat tidningen för dina egna barn?

Nu tar tidningen steget ut i tv-rutan och lanseras som ett program för barn. Men vi kommer säkerligen att älska att se det tillsammans hela familjen. Här är allt du behöver veta om Kamratpostens tv-program KPTV.

Se också: 6 gånger barnversionen av en TV-karaktär är riktigt lik den vuxna

6 gånger som barnversionen av en TV-karaktär är riktigt lik den vuxnaBrand logo
6 gånger som barnversionen av en TV-karaktär är riktigt lik den vuxna

När börjar KPTV och var kan man se det?

Tv-programmet har premiär fredagen den 28 oktober på streamingtjänsten C More och ett avsnitt i veckan kommer att släppas. Det kommer att vara uppbyggt som en talkshow med programledare, en panel av ungdomar, kändisgäster samt klassiker från tidningen som Kropp & Knopp, Flams, Svar på allt och mycket mer.

Annons

Förutom ovan nämnda delar så har teamet bakom tv-programmet även byggt in så kallade challenges och experiment för att göra det hela lite mer nutida.

– Den som älskar att läsa KP kommer älska att titta på KPTV. Mitt 12-åriga jag hade absolut gjort det, säger Beppe Singer, programledare, till Dagens Nyheter.

Vem är programledare i Kamratpostens tv-program?

Beppe Singer kommer att vara programledare för KPTV. Han är utbildad kemist och gymnasielärare. Tidigare har han lett SVT:s Hjärnkontoret.

Precis som många av oss andra har han själv vuxit upp med tidningen.

– Samtidigt som tidningen hade glimten i ögat erbjöd de en axel att luta sig mot i en läskig värld. Hos dem fanns en kombination som jag och många barn behöver – och verkligen just nu. När jag och min kompis Magnus Lekberg fick idén om att utvidga tidningen med ett tv-program kändes den självklar, säger Beppe Singer.

Vilka medverkar i Kamratpostens tv-program?

KPTV produceras av produktionsbolaget Nexiko. Julia Messelt är producent, Beppe Singer är programledare och Magnus Lekberg är redaktör. Exekutiv producent på C More och TV4 är Henry Chu. Programmet har utformats i samarbete med KP-redaktionen.

Annons

I varje avsnitt kommer Beppe Singer, en panel av ungdomar och en känd gäst att medverka. Det kommer även att vara med barn som skådespelar i rörliga versioner av frågor och klassiska KP-vinjetter.

Hur många och långa avsnitt kommer KPTV att ha?

Kamratpostens tv-program kommer att ha åtta avsnitt om en halvtimme vardera. Varje avsnitt kommer att täcka ett eget tema. De kommer att kretsa kring allt från pinsamma föräldrar och pubertet till mobbning och lögner.

I programmen kommer erfarenheter att delas, frågor att besvaras och diskussioner att hållas av och med de medverkande.

Här är alla gäster och teman i KPTV

Avsnitt 1: Bästis-problem, med skådespelaren och komikern Nour El Refai.

Avsnitt 2: Mobbning, med programledaren Sofia Dalén.

Avsnitt 3: Lögner, med komikern Daniel Norberg.

Avsnitt 4: Vinnarskallar och dåliga förlorare, med simmaren Sarah Sjöström.

Avsnitt 5: Krånglig kärlek, med Tomu och Yumi, youtubers.

Annons

Avsnitt 6: Pubertet, med programledaren Markus Granseth.

Avsnitt 7: Sorgen när ett husdjur dör, med artisten Cazzi Opeia.

Avsnitt 8: Pinsamma föräldrar, med komikern Hampus Hedström.

KP – historia och ålder

Kamratposten firar 130 år. Tidningen grundades av Stina Quint som bodde strax utanför Nyköping och var lärare i en folkskola. Från början hette tidningen Folkskolans barntidning och var tänkt som ett hjälpmedel för att få barn att läsa mer på fritiden. Det första numret utkom 16 mars 1892.

Till en början var tidningen mer lik en sagobok med berättelser som skulle uppfostra barn och till det svartvita illustrationer. Efter att Stina Quint gått bort 1924 blev det svårare för redaktörerna att veta vad de skulle skriva om och tidningen blev spretig.

1950 skedde stora förändringar. Då bytte tidningen namn till Kamratposten och trycktes i färg. Tecknade serier blev populära inslag och läsarna fick större möjlighet att påverka innehållet och kunde skicka in foton, teckningar, dikter, små berättelser och insändare.

Under 60-talet började KP även skriva om sådant som tidigare varit “förbjudet”, som politik och sex. Och så på 70-talet hade tidningens innehåll påverkats till att se ut nästan som det gör än idag.

Annons