Jag har skaffat barn själv – det här vill jag du ska veta

Marta Spizewska

För Marta Spizewska, 41, har det varit självklart att bli förälder. I hela sitt liv har hon velat bli mamma.

Hon hade satt en deadline. Om hon inte hade träffat mannen i sitt liv innan hon fyllt 36 skulle hon ta saken i egna händer och påbörja resan mot sin dröm.

– Att skaffa barn själv är inget jag planerat, men allt eftersom tiden gick föll sig valet rätt så naturligt. Anledningen till att jag valde att göra det är helt enkelt för att jag inte hittade rätt man att skaffa barn med, har Marta sagt i en tidigare intervju med Motherhood.

Marta valde att skaffa barn själv: "Hade satt en deadline"
2:09

Efter reklamen: Marta valde att skaffa barn själv: "Hade satt en deadline"

(2:09)

Slå på ljud

Jag har skaffat barn själv – här är 5 saker jag vill att du ska veta

Drömmen om en familj blev sann och idag har Marta två barn: Frank, 3, och lilla Henry som är 10 månader. Marta njuter av livet, men känner ibland att många saker i samhället är menat att det ska finnas två föräldrar. Här berättar hon om saker hon önskar alla visste.

1. Det är inte synd om mig

Bara för att jag valt livet som ensamstående är det inte synd om mig – att skaffa barn på egen hand är ett medvetet val. Jag valde att göra det för att jag inte hittade någon som kunde bidra med det jag önskade till mina barns uppväxt.

2. Vi är också en familj

Regnbågsfamilj, kärnfamilj, bonusfamilj. Idag kan en familj se ut på många olika sätt – även om jag är ensamstående mamma till mina barn.

Sofia, 36: Så här löste jag vardagen som ensamstående mamma

3. Förebilder behövs

Barn behöver förebilder, oavsett om det handlar om kvinnor eller män. Men förebilderna behöver nödvändigtvis inte vara de som står barnen absolut närmast, som exempelvis föräldrarna. Släkt, vänner och kompisar funkar lika bra.

4. Det går att uppfostra barnen själv

Visst, det kan vara tufft att ta hand om barn helt själv, men jag skulle ändå vilja säga att det finns något fint i det. Jag får bestämma hur barnen ska uppfostras och hur våra rutiner ska se ut.

5. Kontaktnät är viktigt

Trots att jag är säker i mitt beslut och min roll som mamma är ändå ett kontaktnät betydelsefullt – inte minst för barnens skull. Det är bara bra om det finns fler vuxna som ger stöd och kärlek.

Foto: Privat

Här är barnnamnen som spås bli populära 2023
0:59

Efter reklamen: Här är barnnamnen som spås bli populära 2023

(0:59)

Slå på ljud
Mer läsning för dig
Efter år va barnlängtan fick Petra adoptera – blev plötsligt gravid
I familjen finns tre föräldrar: ”Stor fördel för Nimilla”
Therése blev mamma efter 50: "Mitt barn har gett mig energi"

Utvald läsning