En del av

Axel, Frans och Iris – och andra namn som påminner oss om kroppen

12 jan, 2023 
AvMotherhood Redaktionen
bild på mamma som håller sin bebis på axeln samt bild på ett barn ögaa
Det ska vara roligt, klassiskt eller enstavigt. Ja, nuförtiden finns det många saker man kan tänka på när väljer namn till sin bebis. Hur häftigt vore det inte om barnet heter något som kan kopplas ihop med människokroppen? Här har vi plockat ut 10 exempel som man faktiskt kan heta.
Annons

Visste du att det finns vissa regler när det gäller vad man får och inte får heta i Sverige? Namn som kan upplevas obehagligt att bära för den som har namnet är bland annat en orsak till att ett namn kan nekas – och det gäller oavsett om det handlar om tilltalsnamn, mellannamn eller efternamn.

Hur var det för dig, godkändes ditt namnval eller fick det nej från Skatteverket?

Här är barnnamnen som spås bli populära 2023Brand logo
Här är barnnamnen som spås bli populära 2023

Nuförtiden är det många saker som kan påverka vilket namn man väljer till sitt barn. Tycke och smak kommer i första hand, men det finns även andra saker som kan spela stor roll. Namn med vacker betydelse, namn som påminner om en färg eller ett klassiskt fornnordiskt namn – ja, möjligheterna är många.

Vi på Motherhood tycker att det är roligt att skriva om barnnamn, speciellt de som är något mer än ”bara” något man kan kallas.

Annons

Här har vi plockat fram en listan på tilltalsnamn som påminner oss om människokroppen – och som man faktiskt kan heta. Hur kul?

Namn som får oss att tänka på kroppen

Armond

Armond är ett mycket ovanligt killnamn i Sverige, i skrivande stund är det färre en tio som har det som tilltalsnamn. De första tre bokstäverna bildar ordet arm. Finurligt, eller hur?

Axel

Killnamnet Axel börjar bli allt mer vanligt, speciellt i Skandinavien. Det är ett tvåstavigt namn som tiotusentals killar heter i Sverige. Men visst tänker man också på kroppsdelen, som sitter ovanför skuldran – nämligen axeln?

Ben

Ett enstavigt namn som enligt svenskanamn.se är en förkortning på namnet Benjamin. Om du uttalar det med ett längre e-ljud blir det ju faktiskt som skelettet eller just ben.

Brynolf

Den 16 augusti har alla som heter Brynolf namnsdag. Namnet kommer från en form av fornnordiskans "brynolfr", och idag är det knappt 70 som heter det i Sverige. Men om du delar upp det i stavelser så blir det Bryn-Nolf, och första delen gör nog att även du få bilden av ett par ögonbryn i huvudet.

Annons

Dick

Dick är en engelsk förkortning av namnet Richard. Men det är även ordet på det manliga könsorganet på engelska, har du tänkt på det?

Frans

Enstaviga namn börjar bli allt mer populära, även för killar. Frans är ett gulligt namn som får i alla fall oss att tänka på ögonfransarna.

Hakon

Håkan är ett rätt så vanligt namn här i Sverige, men visste du att det finns en annan form av det? Hakon, som aldrig varit lika populärt, är enligt svenskanamn.se bildat av ord som betyder ”hög” eller ”ättling”.

Vilken kroppsdel tänker du på när du läser namnet Hakon? Hakan?

Iris

Tjejnamnet Iris kan man koppla ihop med många saker. Färgen lila, blomman som kan vara lila eller gul – eller regnbågshinnan, som finns i ögonen och heter just iris.

Lorence

Ett ovanligt namn i Sverige, men så himla fint. Om du riktigt funderar och säger den första stavelsen långsamt i namnet, vad blir det då? Rätt svar: lår!

Petter-Niklas

Dubbelnamn har dykt upp under flera årtionden, och börjar bli riktigt poppis igen. Petter- Niklas hör kanske inte till det vanligaste och det kan vara för just petterniklas är ett slangord för det manliga könsorganet.

Foto: TT

Annons