En del av

Björn, Lo och Kitty – 22 bebisnamn från djurens värld

14 dec, 2022 
AvMotherhood Redaktionen
flicka kramar katt
Att välja ett namn med stor betydelse eller fin symbolik börjar bli allt mer populärt. Varför inte hylla våra djur som finns i vår natur? Här är fina pojk- och flicknamn med djurtema.
Annons

Att gå och vänta och längta efter att ett nytt litet mirakel ska födas är lika härligt oavsett om det är man själv eller någon i ens närhet som bär bebisen. Hur ser barnet ut när hen föds? Hur kommer livet bli när hen är här? Ja, det finns ofta många frågor, som man inte får svar på förrän barnet väl har fötts.

Se också: Här är barnnamnen som spås bli populära 2023

Här är barnnamnen som spås bli populära 2023Brand logo
Här är barnnamnen som spås bli populära 2023

Att välja ett namn till sitt barn är en stor sak. Ska det vara ett namn som går i släkten eller ett som går att läsa fram- och baklänges? Det finns många saker som man ofta tänker på.

För vissa är det enkelt att hitta ett perfekt namn medan andra behöver mer tid och inspiration. Då är namnlistor bra att läsa igenom.

Nuförtiden är det vanligt att välja ett namn med betydelse, som en slags hyllning eller symbolisk gest. Varför inte hitta något från naturens värld – det känns alltid aktuellt. Här har vi plockat fram 22 fina namn med djurtema.

Annons

11 pojknamn som påminner oss om djur

1. Bjarne

I Sverige är killnamnet Bjarne kanske mest känt tack vare den norska kompisen i alla filmer om Stig-Helger. Namnet kommer från Norge där ordet ”bjarn” alltså betyder björn.

2. Björn

Björn - ja, det säger ju sig själv. Namnet är känt sedan vikingatiden, men började bli ett populärt förnamn kring 1940. Det var först under 1970-talet som namnet nådde kulmen och även idag är det ett namn bebisar döps till. Kanske vi ser en trend?

3. Dino

Dino är ett italienskt namn där just ordet dino betyder ”blomma”. Här i Sverige tänker vi mer på det som en förkortning av dinosaurie. I skrivande stund är det färre än 1 000 män i Sverige som har det som tilltalsnamn.

4. Falk

Tack vare filmerna de svenska filmerna om poliskommisarien Johan Falk, har namnet blivit känt efternamn. Men visste du att de även används som tilltalsnamn? Coolt att vara döpt efter en rovfågel.

mamma highfivar med sin son
”High five, min lilla Falk!”

5. Fenix

Det är inte vanligt, knappt 70 män i Sverige presenterar sig som Fenix. Men visst är det ett fint alternativ till killnamnet Felix – och visst vore det vackert med ett namn som gör att man tänker på mytiske fågeln Fenix?

Annons

6. Fox

Journalisten Sanna Lundell och skådespelaren Mikael Persbrandt har flera barn ihop, varav den yngsta sonen fick namnet Fox (engelskt ord för räv). Det sägs att namnet först var ett efternamn internationellt, men börjar nu bli ett vanligt tilltalsman (även som unisex).

7. Leo

Under 1980-talet blev Leo ett vanligt förnamn hos killar – och den trenden verkar hålla i sig. Det är ett latinskt latinskt mansnamn av italienskt ursprung, men vi i Sverige tänker självklart att det är en förkortning av kattdjuret leopard.

8. Lion

Ja, egentligen behöver Lion ingen större presentation. Lion, som är lejon på svenska, är faktiskt ett tilltalsnamn här i Sverige – endast dryg 500 killar heter så. Dock uttalar man det med långt i-ljud, alltså ”Liiion”.

9. Ulv/Ulf

Killnamnet Ulv har länge funnits i Sverige. Numer stavar man namnet med ett f i slutet. Ulv är en sidoform av Ulf, och även ett annat ord för varg.

Annons

10. Tiger

Det börjar bli allt mer populärt att ge sina barn typiska engelska namn, där bland annat Tiger är ett av dem. Det fungerar till både tjejer och killar, och uttalas som man skriver.

11. Wolf

Richard Wolff var en älskad artist och skådespelare, kanske det är därför han inspirerar oss extra mycket när vi ska namnge våra barn? Wolf är alltså det tyska ordet för varg.

11 flicknamn som påminner oss om djur

1. Bambi

Flicknamnet Bambi kommer från det italienska ordet bambina eller bambino som betyder ”litet underbarn”. Men de flesta lär nog istället tänka på de tecknade disneyfilmerna Bambi. I dag har endast 15 svenska personer det som tilltalsnamn.

2. Bee

Många använder namnet Bee som smeknamn på exempelvis Beatrice, men visste du att det även är ett tjejnamn – som alltså är hämtat från engelska ordet bee (som betyder ”bi”).

3. Kaja

Flicknamnet Kaja är grekiskt namn som betyder ”ren”. Vi tänker dock på fågeln med samma namn.

Annons

4. Kitty

Journalisten Jenny Strömstedt har tre döttrar, där hon gav den ena namnet Kitty. Ett coolt tjejnamn som ofta är en förkortning av av kvinnonamnen Katherine, Katarina och Kristina. Men kan också vara ett namn som för tankerna till katter, visst?

5. Leona

Ett vackert tjejnamn som betyder ”Lejoninna” eller en lejonhona. Det är alltså den kvinnliga formen av killnamnet Leon.

6. Lo

Lo – ett unisex namn som börjar klättra upp på de svenska topplistorna på namn. Ja, och så kan det även vara ett kattdjur i de svenska skogarna.

Kanske en liten Lo som kramar i sin lilla katt?

7. Lärka

Ja, det är mycket ovanligt, i skrivande stund är det endast nio personer som heter så. Men eftersom det finns som ett registrerat tilltalsnamn hos Skatteverket måste man ändå säga att det är ett namn. Att vara döpt efter en fågelfamilj är ju fantastiskt.

Annons

8. Myra

Samma sak gäller Myra – inte många som heter det, men det existerar. Den svenska artisten Myra Granberg är ett exempel på det.

9. Puma

Om man gillar katter kanske tjejnamnet Puma skulle vara ett alternativ. Det går nämligen att heta så, och det är inte fler än Puma femton i Sverige som kallar sig så idag.

10. Svala

Fågeltemat verkar vara populärt bland tjejnnamnen. Svala är ett egentligen ett isländskt namn, men som dyker upp allt mer här hos oss. Det kommer från namnet på fågelart.

11. Ylva

Tjejnamnet Ylva är ett gammalt nordiskt namn. Det är en feminin form av Ulf eller Ulv och betyder alltså ”varghona”.

Källa: svenskanamn.se

Foto: TT

Annons