En del av

Saker nyblivna mammor inte vill höra (vad du borde säga istället)

10 feb, 2023 
https://image.motherhood.se/_DSC0963_R.jpg.jpg?imageId=8544538&x=19.047619047619&y=0&cropw=66.666666666667&croph=100&width=1318&height=1318Hannah Bergroth
Att vara mamma. Så fint, stort och alldeles underbart. Men också så skört. Här är några exempel på vanliga saker nyblivna mammor får höra – trots att de inte vill.
Annons

I samma stund som en mamma får hålla sitt barn för första gången är det något som händer i henne. Känslor hon aldrig känt innan och en glädje som inte kan mätas med något annat. Lyckan är total!

6 viktiga samtal du bör ha med ditt barn innan hen fyller 10
6 viktiga samtal du bör ha med ditt barn innan hen fyller 10

Som med allt annat kommer de stunder när livet känns extra svårt – speciellt för en nybliven mamma.

För den som står bredvid kan det vara svårt att förstå varför det är jobbigt – livet som mamma borde ju vara fantastiskt och alldeles härligt. Vänner, familj, arbetskamrater – ja, plötsligt är det som alla ser sig ha rätt att ge oönskade råd (som faktiskt kan göra mer skada än nytta).

Hur var dig under din första tid som mamma? Dök det upp några kommentarer eller fick du vara i fred?

Saker nyblivna mammor inte vill höra – och så kan du säga istället

”Passa på att njuta nu!” eller ”sov när bebisen sover!” är ofta något en mamma får höra. Visst, du menar antagligen bara väl, men ibland kan just de här kommentarerna landa helt fel. Här är exempel på vad du kan säga istället.

Annons

”Njut nu!”

Den här kommentaren är så lätt att säga redan när man träffar en som är gravid. Alla råd om att hon ska passa på att njuta av att gå på toaletten själv, ta sovmorgon eller äta på restaurang innan barnet kommer, kan för henne betyda att kommer behöva säga hej då till sitt gamla liv.

Det här kan du säga istället: ”Bara för att du nu blir mamma behöver det inte betyda att du förändras. Behöver du någonsin en paus är det bara att säga till!”

”Ammar du?”

Hur man väljer att mata sitt barn är personligt – alla sätt är bra. Men genom att ställa frågan ”ammar du?” blir det nästan som ett påstående att amning är enda sättet. Alla mammor gör sitt bästa och att det finns flera orsaker till att man inte vill eller kan amma.

Det här kan du säga istället: ”Hur ger du ditt barn mat?”

”Sov när bebisen sover”

Det är i all välmening som du tipsar om att mamman ska passa på att sova medan barnet sover, att det är det enda sättet för henne att komma i kapp ifall natten varit stökig. Men faktum är att det ibland faktiskt inte funkar att ta den där tuppluren. Det finns många orsaker som gör att det nästintill omöjligt för en mamma att sova. Hon kanske behöver få i sig en riktigt lunch, ta en lugn dusch eller ta hand om ett storasyskon?

Annons

Det här kan du säga istället: ”När du känner dig trött, ring mig så kommer jag och hänger med barnen direkt!”

En mamma gör ALLTID så gott hon kan.Maskot Bildbyrå

”Tiden går så fort”

När man blir förälder är tiden något som förändras. Man värderar den högt och det enda man vill är att den ska stanna. Barnet växer så snabbt. Att någon kommer fram och påminner om att tiden går gör saken inte bättre, oftast tvärtom. För det enda man som mamma vill är ju att trycka på den där stoppknappen, visst?

Det här kan du säga istället: ”Se alla dessa underbara mammadagar som de bästa i ditt liv.”

”När blir det ett syskon?”

För många är det en självklarhet att man skaffar fler barn, men så är det inte för alla. Att ställa frågan om syskon kan vara känsligt. En jobbig förlossningsupplevelse, en kamp med att bli gravid - ja, man vet aldrig orsaken till varför föräldrarna väljer att vänta med en till.

Annons

Det här kan du säga istället: ”Oj, så fin familj du har! Du är en fantastisk mamma.”

”Men wow, det syns inte att du varit gravid!”

Du vill kanske bara ge en komplimang, men att kommentera en kropp uppskattas sällan.

Det här kan du säga istället: ”Du är fin precis så som du är.”

Foto: TT

Se 5 tecken på att du bor med en "threenager"
Se 5 tecken på att du bor med en "threenager"
Annons
Innehåller reklamlänkar