En del av

12 aktiviteter att göra med barn – både ute och inne

01 dec, 2021 
AvHannah Bergroth
två barn åker kälke
I takt med att dagarna blir mörka försvinner även lusten att gå ut på kvällen och då är det så lätt att både vuxna och barn hamnar framför en skärm. Här är våra bästa tips på vad ni kan göra istället!
Annons

Under vinterhalvåret när dagarna blir korta och kalla är det så lätt att skippa den vanliga kvällspromenaden till lekparken och istället hänga inomhus. Men att röra på sig är inte bara viktigt för hälsans skull, även ditt och barnens humör påverkas positivt.

Men hur får man till den där vardagliga motionen när hela familjen hellre vill inta soffläge framför en film?

Se också: 10 roliga saker att göra vid tristesse

10 Roliga saker att göra vid tristesseBrand logo
10 Roliga saker att göra vid tristesse

Var lugn, här kommer bästa listan på saker att hitta på!

12 aktiviteter att göra med barn – både ute och inne

Här ger vi dig 12 roliga saker att göra tillsammans med barnen.

1. Gör en hinderbana

Stolar, kuddar och kanske en pall är allt som behövs för att göra en rolig hinderbana i vardagsrummet. Alla barn blir glada av utmaningar, och du kan själv välja vilken nivå hinderbanan ska ha för att alla ska kunna vara med.

Annons

2. Möblera om

Räknas att möblera om i barnens rum som en aktivitet? Absolut! Låt barnen få bestämma hur de vill att rummen ska se ut, det tycker de om. För vad är det värsta som kan hända? Jo, att ni får möblera tillbaka.

mamma och dotter i en mysig koja
Varför inte bygga en mysig koja när ni ändå fixar i barnets rum?

4. Lek olika lekar

Klassiska lekar som ”Kurragömma”, ”Följe John” eller ”Inte röra marken” funkar att göra ute som inne. För barn behövs det så lite, bara att vuxna är med blir extra roligt.

5. Ät middag ute

Att äta middag ute, en helt vanlig vardag? Det låter kanske lite jobbigt, men det behöver det inte bli. Värm upp lite soppa och koka pasta eller ris. Ta med det i en termos sätt er och ät på en bänk. Om det är mörkt ute är det smart att vara vid en upplyst lekpark, och vem vet... Det kanske lockar till lek när ni ätit klart.

Annons

Tips! Packa med ficklampor och låt barnen lysa i mörkret, spännande och kanske lagom läskigt.

6. Ordna danstävling

Sätt igång barnens favoritmusik och låt alla i familjen visa sina favoritdanser. Ge poäng och fira sedan alla vinnare med något gott snacks, det uppskattas av hela familjen.

7. Tänd tomtebloss

Det är spännande, mysigt och sätter guldkant på vilken dag som helst. Att få tända tomtebloss utomhus kommer få alla småtrötta barn att klä på sig ytterkläderna med en gång och utan tjat.

pojke leker med tomtebloss utomhus
Självklart går det bra att tända tomtebloss trots att det inte är mörkt ute.

8. Besök badhuset

Om ni bor i en stad där det finns ett badhus, försök få till att gå dit en ett par gånger i månaden. Känns det omöjligt att få in det i vardagen, varför inte ha som tradition att börja varje söndag med lite morgonsim?

Annons

9. Ordna utomhusbingo

Ta ett papper och skriv ner olika föremål som finns i närheten av ert hem. Träd, trafikmärken, bilmärken – ja, allt funkar. Dela ut dessa papper och varsin penna till barnen, nu är det dags att gå och spela utomhusbingo!

10. Träna med Youtube

På Youtube finns det många träningsprogram som funkar för vuxna och barn. Yoga, dans eller rörelselekar – det är bara att välja det som passar familjen just idag.

11. Gå en promenad

Visst, det kan kännas som ett stort projekt att få på ytterkläderna och gå ut efter middagen, men när ni väl är ute kommer ni bara tycka att det är härligt.

Familj ute på promenad
Tips! Tycker barnen det är tråkigt med promenad? Kör lite små lekar som ”Pippi-hopp” eller vem som kan springa snabbast till ett träd och så vidare. Lek brukar oftast ge lite extra energi.

12. Testa klassiska sportaktiviteter

Oavsett årstid går det faktiskt att göra riktigt roliga aktiviteter tillsammans. Fotboll, bandy och löptävlingar är toppen trots att det är vinter, men lockar pulka och skridskoåkning mer funkar det givetvis lika bra. Varför inte göra en liten cirkel där flera aktiviteter ingår?

Foto: TT

Annons