En del av

5 ovärderliga tips till förskolan

21 jan, 2022 
AvHannah Bergroth
mamma dotter på promenad
Hand upp alla föräldrar som ibland känner att det här med förskola och allt vad det innebär tar all kraft och energi? Då kan den här listan hjälpa dig.
Annons

I en vardag som handlar om att allt ska rulla på så smidigt som möjligt, kan små utmaningar ofta upplevas som stora och energikrävande. Allt från sysslor som inte hinner bli gjorda till barn som gnäller utan orsak kan göra så att vi bara vill checka ut för en stund.

Tips och råd som både förenklar och gör vardagen lite härligare tar vi föräldrar tacksamt emot. Här ger vi 5 enkla tips som gör lämningarna och hämtningarna från förskolan lite, lite smidigare.

Se också: Går det att ta igen förlorad sömn? 3 knep som faktiskt fungerar

Går det att ta igen förlorad sömn? 3 knep som faktiskt fungerarBrand logo
Går det att ta igen förlorad sömn? 3 knep som faktiskt fungerar

Har du några otroligt bra tips som allt funkar? Kanske något av dessa blir ett bra komplement?

5 smarta tips till förskolan

Här är tipsen alla föräldrar behöver. Kanske något att testa redan idag?

Annons

1. Se över morgonrutinen

Barn mår bra av veta vad som händer och när det ska ske, därför kan det vara en bra idé att låta vardagsmorgnarna se så gott som likadana ut. Hitta en morgonrutin som funkar för er. Vakna ungefär samma tid, klä på er, ät frukost tillsammans, borsta tänderna, en kort lekstund medan den vuxna gör sig klar. Blir det tjafs eller bråk på vägen? Ta ett djupt andetag och gå undan en liten stund, det brukar hjälpa.

2. Preppa med mellis

Hungriga barn brukar betyda gnälliga barn. Därför är det bra att du som förälder är förberedd. Innan du hämtar, se till att du har en frukt, klämmis, majskaka eller ett litet kex i väskan. Perfekt att trolla fram när blodsockret sjunker på den lilla – eller när hen behöver hålla sig sysselsatt.

3. Skippa frågorna

Efter en hel dag på jobbet längtar vi efter våra små och att hämta på förskolan är bland det bästa som finns. Men tänk på att på samma sätt som du är trött kan även ditt barn vara det, så att bli överröst med en massa frågor som ”Vad åt du till lunch? Vem har du lekt med idag? Vad har ni pysslat?” kan bara bli jobbigt. Ta som vana att vara lite ego och istället berätta hur du själv haft det. Då lär barnet också dela med sig av sin dag.

Annons

4. Testa ljudbok!

Oavsett om du lämnar med bil, cykel eller vagn är ljudbok ett toppen alternativ att fördriva tiden med. Nuförtiden finns det allt från korta, enkla sagor till längre berättelser. Packa med hörlurar och ladda ner en favoritbok. Och det bästa: Det är perfekt sysselsättning som faktiskt går att avbryta och fortsätta när barnet blivit hämtad. Som bonus får hen något att se fram emot.

Tips! Är barnet för litet för att lyssna, då kan hen självklart få bläddra i en vanlig bok. Kanske någon med ljud?

5. Kom ihåg att djupandas

Barn är proffs på att uppfatta om föräldrarna är på dåligt humör eller stressade, vilket ofta kan leda till onödiga bråk. I en intensiv vardag där många saker ska hinnas med är det viktigt att ibland försöka komma ihåg att djupandas. Försök ta som vana att djupandas tio gånger innan du väcker barnet på morgonen, medan du borstar tänderna eller vid frukosten. Ni kanske kan ha det som gemensam ”grej” – att leka med andningen medan ni klär på er? Oavsett när och var du väljer att göra det är det en rutin som på lång sikt kan betyda så mycket.

Foto: TT

Se också: Motherhoods bästa tips för att orka med vabBrand logo
Se också: Motherhoods bästa tips för att orka med vab
Annons