En del av

Trender i föräldraskapet 2022 – så lever vi mammalivet i år

03 jan, 2022 
https://image.motherhood.se/image-538804?imageId=538804&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=100&x=0&y=0
Lovisa Svedlund
Att ha kul, lägga ned mom-shaming:en och hänga online – men mindful. Motherhood trendspanar hur vi kommer göra föräldraskapet 2022!
Annons

Antingen blev du förälder under året som gick eller så har du äldre barn. Vilket som kan nog alla föräldrar medge att pandemin gjort föräldraskapet utmanande under året som gått.

Vi har vabbat mer än vanligt, blivit sjuka, följt vaccinutveckling, ställt in roliga planer och kanske känt oss frustrerade över att tillvaron med bebis inte blev som vi hoppats på.

Se också: Så blir ditt år som mamma – stort horoskop för 2022

Oavsett om pandemin fortsätter eller inte kan vi nog alla hålla med om att 2022 känns som en skön nystart! Som ett år då vi förhoppningsvis kan blicka mot massa härliga förändringar och roliga stunder tillsammans.

5 trender i föräldraskapet 2022

Motherhood har spånat och kammat internet på föräldraspaningar. Här är trenderna inom föräldraskap vi tror kommer fylla 2022!

1. Vi och barnen hänger online – men mer medvetet

Skärmtid har varit på tapeten lite extra de senaste åren. Hemmajobb, vab och försiktighet i att träffas IRL har betytt mer skärmtid kanske både för barn och förälder.

Annons

Samtidigt lär vi oss alltmer om skärmen och hur den får oss att må. Visst är det viktigt att reglera hur lång tid våra små får använda padda, mobil eller dator men det blir också allt tydligare att det som spelar roll är vad vi gör på skärmen.

Som UNICEF:s rapport Growing up in a connected world slår fast: ”Målet borde inte vara att begränsa barns skärmtid eller förbjuda vissa aktiviteter, utan snarare att förbättra deras kunskap online – genom att fokusera på vad barn ser och gör, och samtidigt hjälpa dem att bli mer kritiska och motståndskraftiga internetanvändare.

2022 lär vi både oss själva och barnen vad sunt skärmanvändande innebär.

2. Vi hittar stöd i den virtuella världen

Självklart suktar vi efter att kunna ses helt obehindrat – utan några restriktioner eller hot om smittspridning. Men undersökningar visar att föräldrar i allt högre grad söker efter information och stöd på sociala medier, speciellt mammor.

Annons

Inte minst under pandemin har föräldragrupper på Facebook, lättåtkomlig information hos 1177 och videohäng med andra nyblivna föräldrar varit oumbärliga.

På bloggar och instagramkonton följer vi personer som ger oss humor och igenkänning i föräldraskapet. Samtidigt har mor- och farföräldrar lärt sig Face Time:a som aldrig förr och vi håller kontakt med vänner mer via sociala medier.

Det virtuella hänget stannar även 2022!

3. Vi lär barn uppskatta upplevelser

Kanske blir året 2022 också ett år då vi faktiskt försöker stanna upp lite mer. Tro oss, vi förstår utmaningarna i föräldraskapet och ibland måste vi muta våra barn med godis eller en leksak. Ibland måste vi skrolla lite i ovan nämna rolig flöde.

Men är vi inte också sugna på att skruva upp mängden av det där riktigt närvarande måbra-hänget? En fika i skogen med familjens mobiler lämnade kvar hemma. Eller en stund av att bygga lego på golvet och faktiskt inte tänka på något annat än just det du och ditt barn håller på med just nu.

Annons

4. Grönsaken trendar (Ja, det är sant!)

Kanske har du en riktig liten matvägrare därhemma och kämpar i detta nu med att få i knodden en ärta. Men 2022 kan faktiskt bli året då även våra mer kräsna småttingar blir mer vågade i matväg.

En undersökning gjord av ett företag i USA som levererar mat till 4500 skolor visar nämligen att ”Med barn som sätter sin egen och planetens hälsa som högsta prioritet, är vegetariska proteinalternativ och grönsaker i många fall vinnaren på tallriken i skolmatsalen”.

Kanske är det rentav kidsen som lär oss att äta mer vegetariskt 2022?

5. Tack och hej mom-shaming

Som Motherhoods artikelserie Slutskammat så tydligt visade 2021: Många mammor upplever mom-shaming i sin vardag – och vi är RIKTIGT TRÖTTA på det.

2022 måste helt enkelt bli året då vi själva och våra medmänniskor blir mer medvetna om vad som kommer ur våra munnar. Dags att sluta döma och bedöma mammor för varenda föräldrahandling. Istället är vi tillåtande, peppande och ser att det går fint att göra föräldraskapet på olika sätt. Vi och våra medmänniskor förstår att mammor gör sitt bästa och räcker till alldeles utmärkt varje dag.

Tack och hej. Nu är det slutskammat.

Foto: TT

Annons