En del av

Föräldrar vill åka utomlands för att vaccinera barn mot covid-19

06 sep, 2021 
Lovisa Svedlund
barn som vaccineras
I slutna föräldragrupper på Facebook diskuterar nu svenska föräldrar hur de kan vaccinera sina barn under 15 år mot covid-19 utomlands.
– Vi måste skynda oss så att inte hon hinner bli smittad igen, säger mamman Jenny till Ekot.
Annons
Ska barn vaccineras mot covid-19? Så tycker experternaBrand logo
Ska barn vaccineras mot covid-19? Så tycker experterna

Flera länder i Europa har börjat vaccinera barn i åldrarna 12-15 år mot covid-19, men inte Sverige. Här är det hittills bara ungdomar från och med 15 år som får vaccinera sig. Yngre barn än så får bara vaccinet om man har olika medicinska skäl.

Men det finns föräldrar som vill vaccinera även sina yngre barn – så gärna att vissa av dem är beredda att resa utomlands för att vaccinera sina barn, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Mamman Jenny har en dotter som är långtidssjuk i civid-19 men vars antikroppar nu inte längre finns kvar. Dottern är 14 år och har missat nästan hälften av sin skolgång det senaste året.

– Vi måste skynda oss så att inte hon hinner bli smittad igen, säger Jenny till Ekot.

Nu funderar familjen på att åka till Kroatien för att vaccinera dottern.

Annons

Föräldrar vill vaccinera barn mot covid-19 utomlands

Diskussionerna om var man kan åka för att vaccinera sina barn pågår bland annat mellan föräldrar i slutna föräldragrupper på Facebook.

Vaccinet är godkänt för barn från 12 år och flera länder i Europa, bland annat Finland, har som sagt börja vaccinera 12-åringarna och uppåt.

Anders Tegnell
Sverige vill ha mer data och inväntar därför hittills att bestämma om barn under födda senare än 2005 ska få vaccinet.

Anledningen att Sverige inte tagit beslutet att börja med yngre bar är att man vill invänta mer data på hur unga barn påverkas av vaccinet.

– Vi har tagit lite längre tid än andra länder i att landa i vad vi tycker är ett rimligt beslutsunderlag, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till Ekot.

Han blir förvånad över att föräldrar vill göra det här valet.

Tegnell: "Prata med vården"

– Det är långt ifrån självklart. Jag skulle råda de föräldrarna att ha väldigt tät kontakt med vården om man ska göra så.

Ännu vet inte forskarna om vaccinet kan skydda eller påverka postcovid. Vuxna med postcovid i Sverige rekommenderas att prata med en läkare innan de vaccinerar sig.

Vad gäller egentligen när det gäller vaccin till barn och unga?

Men för Jenny vars dotter varit sjuk så länge, väger de eventuella fördelarna med att åka utomlands vaccinera sin dotter över ändå.

– När man haft barn som varit sjuka i över ett och ett halvt år så gör man allt för att undvika att det ska hända igen.

Källa: Ekot

Foto: TT

Annons