En del av

Nya rekommendationer för vaccination av barn i Sverige – detta vet vi

21 dec, 2021 
Lovisa Svedlund
barn med plåster på armen
Nu rekommenderas även vissa barn i åldern 5-11 vaccin mot covid-19, enligt ett pressmeddelande från Folkhälsomyndigheten. Här är barnen det gäller – och då börjar de vaccineras
Annons

Sedan september 2021 rekommenderas alla barn från 12 år och uppåt i Sverige att vaccineras. Men nu rekommenderar Folkhälsomyndigheten även att Sverige börjar vaccinera ännu yngre barn – från 5 år. Rekommendationen gäller än så länge dock bara särskilda grupper.

Se också: Coronavaccin effektivt för gravida

Coronavaccin effektivt för gravidaBrand logo
Coronavaccin effektivt för gravida

Barnen som rekommenderas vaccin i Sverige

Gruppen som den nya rekommendationen gäller är barn, 5-11 år, inom särskilda grupper som är extra känsliga för luftvägsinfektion, skriver myndigheten i sitt pressmeddelande.

Man skriver också att beslutet baseras på den aktuella situationen och tidigare evidens. Svenska Barnläkarföreningen och Läkemedelsverket har också rekommenderat myndigheten att ge rådet.

Annons

När börjar man vaccinera?

Vaccinet Comirnaty mot covid-19 är godkänt från 5 års ålder men då ges en lägre dos än till barn från 12 års ålder. Så snart barndoserna finns tillgängliga och utkörda runt om i landet kan man starta vaccineringen av den nya gruppen. Antagligen kommer det vara i januari 2022.

De särskilda grupperna av barn som den nya rekommendationen gäller finns definierade av Svenska Barnläkarföreningen. Här kan du läsa vidare om det.

Om du är orolig

Är du orolig för den ökade smittan bland barn som sker just nu? På Folkhälsomyndighetens hemsida kan du alltid hålla dig uppdaterad med hur ni ska tänka och göra om någon i familjen blir sjuk, om ni träffat någon som är sjuk eller om någon av er är i riskgrupp.

Här kan du också läsa mer om varför smittan bland barn ökar just nu.

Foto: TT

Annons