Därför ökar corona bland barn – och så gör Sverige med barnvaccinering

barn trött sjuk i sängen

Coronasmittan ökar bland barn och från vecka 45 och framåt år 2021 ser vi nu branta kurvor uppåt i antalet konstaterade fall av covid-19 bland barn.

Se också: Coronavaccin effektivt för gravida

1:15

Efter reklamen: Coronavaccin effektivt för gravida

(1:15)

Slå på ljud

Mest ökar smittan bland barnen i låg- och mellanstadieåldern som i regel är ovaccinerade, visar statistik från Folkhälsomyndigheten.

statistik fhm
statistik fhm

Antal bekräftade fall per vecka och åldersgrupp per 100 000 invånare för ovaccinerade personer upp till 19 år, från vecka 25 2021 till och med aktuell rapportvecka, vecka 47 2021. Grafik: Folkhälsomyndigheten

Tidigare har barn inte alls smittats i samma utsträckning och man har talat om att de yngre varit nästan immuna mot viruset.

Att viruset nu beter sig på ett annat sätt är oroväckande, säger Joakim Dillner, professor i infektionssjukdomar vid Karolinska institutet till Dagens Nyheter:

– Det är en förändring i hur viruset beter sig som är oväntad. Tidigare, under ett och ett halvt år, har vi haft en väldigt liten smittspridning bland skolbarnen. Det här är ett nytt beteende och det är lite oroväckande, säger han.

Så hur ska jag som förälder tänka nu? Vi svarar på några av våra vanligaste frågor kring corona och barn.

Varför smittas barn nu?

En teori till varför smittan ökar bland barn är att det nu är den mer smittsamma deltavarianten av viruset som dominerar i Sverige. Det kombineras med att barn antagligen mist en del av den typ av korsimmunitet de fått via andra förkylningsvirus.

Några av de vanliga förkylningsvirus som cirkulerar i samhället är nämligen coronavirus, precis som det virus som gör att man får covid-19.

Men när barn nu inte utsatts för förkylningsvirus i samma utsträckning en period (precis som att vinterkräksjukan och influensa gått ner under pandemin) minskar även denna sorts korsimmunitet.

Psykologen: Så kommer vi påverkas av att komma tillbaka till jobbet

Kommer barn bli mer allvarligt sjuka av corona nu?

Man kan inte veta än om barn nu kommer få svårare sjukdom än tidigare av att få viruset, Marcus Buggert, docent i immunologi och expert på hur kroppen reagerar på virus och vacciner, till Dagens Nyheter.

– Man är inte helt säker på det, eftersom vi inte haft den här smittspridningen (av deltavarianten) förut. Det finns kollegor, framför allt i USA, som säger att fler barn blir svårare sjuka nu, jämfört med tidigare, men det är svårt att veta om det beror på den ökande smittspridningen, eller om de faktiskt drabbas av svårare sjukdom, säger han.

Kommer yngre barn vaccineras nu?

Än så länge vaccinerar Sverige bara barn ner till 12 år. Men EMA, den europeiska läkemedelsmyndigheten, godkände nyligen ett vaccin för barn 5-11 år.

Bland annat Danmark har börjat vaccinera även barn i dessa åldrar.

Svenska Folkhälsomyndigheten har sagt att de utreder om yngre barn ska vaccineras även här men kan idag inte ge något besked om när beslutet kommer.

Hur drabbas barn av nya covidvarianten omikron? Här är allt vi vet

Har barn speciella symptom av corona?

Barn får ungefär samma symptom av covid-19 som vuxna. Till exempel huvudvärk, hosta, andfåddhet och feber.

Hittills har symptomen varit mildare för barn än vuxna men om detta förändras i takt med att fler barn får covid-19 är som sagt fortfarande okänt.

Vad ska jag göra om mitt barn har symptom på covid-19?

1177 kan du läsa uppdaterade rekommendationer kring hur ni ska tänka om ditt barn eller någon annan i familjen får symptom på förkyldningsvirus.

I dagsläget (3/12-2021) är rekommendationen att barn från förskoleklass och uppåt ska självtestas. Alla som bor med någon som har covid-19 ska också stanna hemma, även om man själv inte har symptom.

Källor: Folkhälsomyndigheten

Foto: TT

Mer läsning för dig
Sant och falskt om vinterkräksjukan – har du koll på myterna?
Tonårspojkar drabbas hårdare av vaccinbiverkningar än coronaviruset i sig