En del av

Lärarnas Riksförbund vill att barn från tolv år ska erbjudas vaccin

16 aug, 2021 
Emilie Josephson Dalhamn
barn i klassrum
Lärarnas Riksförbund vill att även tolvåringar ska vaccineras för att minska risk för smittspridning i samband med skolstarten. Folkhälsomyndigheten avvaktar än så länge i frågan.
Annons
Ska barn vaccineras mot covid-19? Så tycker experternaBrand logo
Ska barn vaccineras mot covid-19? Så tycker experterna

I samband med skolstarten höjs risken för ökad smittspridning. Något som gör att Lärarfacket nu går ut med en önskan om att även vaccinera tolvåringar.

— Vi hade velat se att man liksom många andra länder även erbjuder vaccin för tolvåringar. Det finns en stor risk att smittspridningen tar fart, säger Åsa Fahlén, ordförande Lärarnas Riksförbund, till Sveriges Radio.

Tolvåringar vaccineras i grannländer

Två av vaccinen är godkända i EU för vaccinering av tolvåringar och i våra grannländer Danmark och Finland vaccineras redan barn. Folkhälsomyndigheten följer utvecklingen i länderna men väger riskerna mot nyttan för individen. I ett pressmeddelande säger enhetschef Sara Byfors att det man tittar på är nyttan för en tolvåring att vaccinera sig om hen inte tillhör en riskgrupp.

Annons

Men Åsa Fahlén på Lärarnas Riksförbund menar att det finns flera aspekter av vaccinering av tolvåringar.

— Vi har ett och ett halvt år av pandemi bakom oss och det är av största vikt att vi får en kontinuerlig skolgång på plats igen, säger hon till Ekot, Sveriges Radio.

Sextonåringar erbjuds vaccin

I Sverige får man än så länge vaccin från arton år, men även sextonåringar erbjuds vaccin om de har föräldrars medgivande. Sextonåringar kan även få vaccin Svårdnadshavarens medgivande efter en så kallad mognadsbedömning på plats. Detta meddelade Folkhälsomyndigheten i slutet av juni 2021.

– Det främsta argumentet för vaccination från 16 år är nyttan för den enskilda individen. Unga löper visserligen mindre risk än äldre att drabbas av svår covid-19-sjukdom, men risken finns, både för akut allvarlig sjukdom och för långvariga besvär, sa Johan Carlson, Folkhälsomyndighetens generaldirektör, i samband med beslutet att erbjuda vaccin från sexton år.

Källa: Sveriges Radio/Ekot, Folkhälsomyndigheten

Bild: TT

Annons