En del av

Corona: Test för barn – detta gäller för testning av covid-19

07 jul, 2021 
Lovisa Svedlund
barn sjuk i sängen corona test S
Ska man testa barn mot coronaviruset? Här är den uppdaterade informationen – detta gäller för coronatest av barn.
Annons
Så söker du coronaersättning som gravidBrand logo
Så söker du coronaersättning som gravid

Pandemin har pågått länge och vi har hela tiden fått uppdaterade råd. Men med nya rapporter om deltavariant, nyheten att barn ska vaccineras från 16 år och larm om en ny våg i höst kan det vara skönt att veta vad som gäller om ditt barn bli sjukt. Ska man testa barn eller inte?

Corona: Ska man testa barn?

Det nuvarande rådet från Folkhälsomyndigheten är att alla barn över sex år ska testa sig mot corona om man har virusets symptom.

Har du däremot yngre barn, under sex år, behöver ni inte ta något test. Då räcker det att ditt barn stannar hemma tills dess att symptomen är borta.

Test för corona ser dock något olika ut i olika regioner. Ta därför reda på från vilken ålder man är rekommenderad att testa sig där du befinner dig.

Det kan du kolla upp här.

Barn och coronatest – några saker att tänka på

Om ni kommer fram till att ditt barn behöver testa sig för covid-19 finns några saker att tänka på:

  • Vet ni att barnet haft corona de senaste sex månaderna? Då behöver ni vanligtvis inte testa barnet, men ska som vanligt stanna hemma tills dess att alla symptom är borta.
  • Välj rätt test. De två typer av test som kan ge svar på om ditt barn har en pågående infektion kallas PCR-test och antigentest. Båda testen tas i näsa och hals.
  • Antigentestet är det av de två testen som du själv kan läsa av, för att få svar på om testet är negativt eller positivt. "Positivt" betyder att det finns en pågående covid-19-infektion hos ditt barn.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Foto: TT

Annons