Lösgodis på Halloween – hur ska man tänka under corona?

I år infaller både Alla helgons dag och Halloween på samma dag, nämligen den 31 oktober. Till alla godisälskares förtjusning råkar just denna dag dessutom vara en lördag.

Men med tanke på den pågående pandemin råder Folkhälsomyndigheten alla barn att undvika att knacka dörr hos främlingar i år. Malin Ahrne, som är utredare på FHM förklarar i en tidigare intervju med Motherhood att det förmodligen inte är någon risk för barn som går ”bus eller godis” att bli smittade eller smitta andra, men att man i år bara bör besöka personer man känner väl.

Vare sig barnen klär ut sig och går ”bus eller godis” eller ej, brukar Halloween innebära en högtid där lösgodiset står i fokus. Butikerna fylls av spindlar, maskar och pumpor i godisform.

Lösgodis under corona – vad gäller?

Under pandemin har dock försäljningen av godis i lösvikt minskat drastiskt. De största aktörerna har i princip halverat sin försäljning sedan krisens början, rapporterar SVT. Vi svenskar tar uppenbarligen det säkra före det osäkra när det kommer till smitta.

Men vad säger egentligen experterna, är det riskfyllt att köpa godis i lösvikt eller inte?

Såhär skriver Livsmedelsverket på sin hemsida: ”Coronavirus smittar främst från sjuka personer via små mikroskopiska droppar i luften som kommer ner i luftvägarna. Det finns inget som tyder på att du smittas om du äter lösgodis med viruset på. Viruset måste ner i luftvägarna för att orsaka sjukdom och inte ner i magtarmkanalen. Coronaviruset klarar inte magsäckens sura miljö.”

De skriver också att risken att smittas via till exempel godis-skoporna är minimal. Då måste först en smittad person hosta eller nysa på skopan och en frisk person sedan direkt ta på samma föremål och därefter föra sina händer direkt in i ögon, näsa eller mun.

Barn går bus eller godis

Rekommendationen i år är att bara gå bus eller godis till folk du känner.

Större risk vid fysiskt möte

– Corona smittar framför allt via luftvägarna och risken att bli sjuk av att man äter eller dricker något är väldigt liten, betonar Jonas Toljander, riskvärderare på Livsmedelsverket under en intervju med SVT.

Han menar att smittorisken är betydligt större i mötet med andra människor i affären och att risken att smittas via godiset är näst intill obefintlig.

– Skulle du till exempel gnugga en godisbit med viruspartiklar i ögat, finns det kanske en teoretisk risk att du skulle kunna bli smittad, men det känns som ett väldigt osannolikt scenario, säger Toljander.

Enligt experterna är det alltså fritt fram att köpa lösgodis under Halloweenhelgen. Men glöm inte Folkhälsomyndighetens allmänna råd. För att fortsätta undvika smitta bör vi fortsätta lyda rekommendationer och undvika nära kontakter med sjuka människor, tvätta händerna med tvål och vatten samt undvika att röra ögon, näsa och mun i möjligaste mån.

Foto: TT

Källa: Livsmedelsverket, SVT

Då går barnen bus eller godis på Halloween 2020

Halloweensnacks – 7 roliga, enkla och (hyfsat!) nyttiga recept