Påskkärring: 11 fina bilder på kläder och smink till barn i påsk

Påskkärring barn smink bild kläder
Påsken – här är allt du behöver veta
1:15

Efter reklamen: Påsken – här är allt du behöver veta

(1:15)

Slå på ljud

Påsken är en av årets härligaste högtider med familjen. Inga krav annat än att man träffar personer man gillar, äter god mat och njuter av naturen.

Man kan fixa en rolig äggjakt eller gå igång på pysslet. Men ytterligare en riktigt rolig grej med påsken är att gå påskkärring! Dags att dra på sjaletten, putsa kvasten och flyga från blåkulla.

Här har vi samlat allt du behöver veta om varför man går påskkärring. Dessutom har vi valt ut ett helt gäng fina bilder på kläder och smink att inspireras av om det finns barn som vill gå påskkärring där hemma.

Påskkärring – kläder och smink

Sjalar, kvasten, fjädrarna och de röda kinderna. Hur vill just din lilla påskkärring se ut i år?

Paskkarring bilder klader smink barn

Har du ett par syskon eller kusiner där hemma som gillar att matcha? Supergulligt med likadan outfit och gummistövlar. Kvast eller kaffepanna är också några typiskt påskkärring-skt!

Paskkarring bilder klader smink barn

En annan rolig idé är att pryda den traditionella kvasten med påskfjädrar eller annat pynt. Enkelt och extra festligt – definitivt!

Paskkarring bilder klader smink barn

Det funkar superfint att också bara ta det som man har hemma. Vanliga jackan och några röda kinder gör vilken påskkärring som helst!

Påskkärringen behöver också något att bära personliga saker och godis i. En korg, liten kasse, kastrull eller kaffepanna funkar bra.

Paskkarring bilder klader smink barn

Glöm inte förklädet! Påskkärringar måste kunna torka av socker och annat kladd från händerna, dessutom ger det den rätta gnotoga känslan.

Paskkarring bilder klader smink barn

Sjaletten är också en självklar del av påskkärringens kläder. Här gäller principen: ta det som finns hemma. Har farmor en gammal filt eller bordsduk? En halsduk från i vintras? Så länge påskkärringen har något på huvudet går det inte att ta miste på vem det är som åkt på utflykt från Blåkulla.

Paskkarring bilder klader smink barn

Om man tittar närmare på sminkningen är röda kinder och svarta fräknar det vanligaste hos gänget på Blåkulla. Men ett "GLAD PÅSK" i pannan kan ju också vara kul. Eller något helt annat! Bara fantasin sätter gränser.

påskkärring kläder

Har ni ingen stor sjalett därhemma? En liten snusnäsduk eller mammas tubhalsduk funkar lika bra för kärringen till påsk.

påskkärring pojke

En rutig skjorta skapar rätta känslan!

paskkarring

Här ser vi att även skalett över axlarna passar påskkärringar väldigt fint!

kläder paskkarring

Vill man slå på lite större kan man också skriva påskbudskap i ansiktet med sminkpenna. Festligt och kul!

påskärring när ska man gå

Slutligen – kom ihåg att klä er varmt! Vädret kring påsk är varierande och påskkärringar håller sig enligt tradition hellre varma än att frysa.

Därför finns påskkärringen

Hur startade egentligen traditionen att gå påskkärring?

Traditionen har egentligen en ganska mörk historia i häxprocesserna på 1600-talet. På skärtorsdagen var det djävulen som, enligt folktro, bjöd alla häxor på festligheter.

I Sverige var den mest intensiva häxprocessen i slutet av 1600-talet – och sammanlagt tror man att omkring 300 kvinnor dödades i Sverige mot den här bakgrunden.

2022: Då går man påskkärring – och det gör man

Sägnerna om häxor gör idag att många barn knackar dörr, hälsar glad påsk och får godis under påsken.

Undrar du vilken dag man går påskkärring 2022? De vanligaste dagarna att går är antingen skärtorsdagen eller påskafton. Men du kan gå lite när det passar under påsklovet. Här kan du läsa mer om när när man brukar gå påskkärring och varför traditionen finns.

Foto: TT

Mer läsning för dig
Planera vårmyset redan nu – då har barnen påsklov där ni bor
7 tips på roliga motiv att måla på påskäggen med barnen

Utvald läsning