En del av

Pollen eller corona hos barn? Så vet du skillnaden

30 apr, 2021 
https://image.motherhood.se/image-538804?imageId=538804&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=100&x=0&y=0
Lovisa Svedlund
pollen corona barn
Halsont, nysningar och hosta. Det är inte alltid enkelt att veta skillnaden på covid-19 och pollenallergi hos våra barn. Så skiljer du på symptomen.
Annons
Experten om pollenåret 2021: "Kraftig blomning"Brand logo
Experten om pollenåret 2021: "Kraftig blomning"

Våren och försommaren är här. Samtidigt som allt fler barn och unga börjat smittas av coronaviruset, betyder det också att pollensäsongen i full gång – och allergin med det.

Så hur känner man skillnad på symptomen hos sitt barn – är det pollenallergi eller corona?

Har mitt barn pollenallergi eller corona?

Här är en lista med de vanligaste symptomen på pollenallergi och covid-19. Genom att titta i respektive kolumn hur väl de olika symptomen stämmer in på ditt barn kan du få ett hum om vilken av tillstånden det rör sig om.

Vill du vara helt säker?

För att vara säker på om ditt barn har corona, får barn från och med 6 år som har symptom nu testa sig mot viruset. Barn som går i årskurs 6 och uppåt uppmanas att testa sig om de känner symptom.

Annons

Pollen och corona hos barn – så gör du

  • Vid misstanke att ditt barn har pollenallergi

Det finns några enkla sätt att lindra symptomen om ditt barn lider av pollenallergi. Till exempel kan ni försöka vara utomhus så lite som möjligt på dagtid, och hellre tidigt på morgonen innan daggen försvunnit.

Andra tips är att inte ha fönster öppna, inte vädra kläder eller täcke utomhus och att inte ta in några växter som kan släppa ifrån sig det pollen som ditt barn är allergisk mot. Se till att duscha och byta kläder när du kommer inomhus, och/eller duscha innan barnet går och lägger sig.

Här kan du läsa mer om pollenallergi hos barn:

  • Om ditt barn har covid-19

Om ni kan konstatera att det snarare är covid-19 ditt barn är sjuk i ska ni tänka ta reda på vad som gäller med karantän. Läs alltid uppdaterad information om vad som gäller med karantän, familjekarantän och liknande på 1177. Där finns också uppdaterad information om provtagning.

Här kan du läsa mer om corona hos barn:

Foto: TT

Annons