En del av

Vaccin mot covid-19 för barn i Sverige – det här gäller just nu

16 aug, 2021 
Sandra Hiort
tonåring får vaccin
Vad gäller egentligen för barn och vaccinering mot covid-19? Det här vet vi just nu!
Annons
Nu finns vaccinpasset tillgängligt - här är allt du behöver vetaBrand logo
Nu finns vaccinpasset tillgängligt - här är allt du behöver veta

I flera länder i Europa har man redan börjat, eller planerar att börja, vaccinera barn från 12 år och uppåt mot covid-19. Bland annat handlar det om länder som Frankrike, Spanien, Tyskland och Italien.

Det gäller för corona-vaccin och barn i Sverige

Här i Sverige har man än så länge valt att erbjuda vaccin till barn från 16 år och uppåt. Är man alltså född 2005 eller tidigare så får man från och med augusti 2021 vaccinera sig mot covid-19.

Utöver det så kan en del barn i åldrarna 12–15 år, som har en sjukdom eller ett tillstånd som kan göra att de blir extra sjuka i virusinfektioner, få vaccin mot covid-19.

FHM vill ha mer kunskap innan vaccin erbjuds till fler barn

”Det är viktigt att erbjuda vaccin åt dessa personer så att de inte ska bli svårt sjuka. Övriga barn i åldern 12–15 år har en liten risk att bli allvarligt sjuka.” meddelar Folkhälsomyndigheten när vi frågar varför bara barn i riskgrupp vaccineras än så länge. De svarar också att:

Annons

”Vi inväntar mer kunskap om vilken nytta vaccinet ger för denna åldersgrupp innan vi kan rekommendera det till alla som är 12–15 år.”

FHM vill undersöka närmre om nyttan med vaccination överväger risken med att vaccinera barnen i de här åldrarna.

Vaccin erbjuds hittills bara till barn från 12 år

Att gränsen går just vid 12 år beror på att det i dagsläget finns två vaccin mot covid-19 som är godkänt att ge till barn från just 12 år.

Vaccinen som godkänts heter Cominarty, från Pfizer-BioNTechs, och Spikevax, från Moderna. Europeiska läkemedelsmyndigheten godkände att de här vaccinen får ges till barn från 12 år i maj respektive juli 2021.

barn som får coronavaccin i sverige

Hur smittsamt coronaviruset är kan påverkas av ålder

Enligt Folkhälsomyndigheten kan hur mycket man riskerar att smitta andra med coronaviruset bero på ålder. Smittsamheten av covid-19 kan vara högre ju högre ålder man har.

Annons

De menar till exempel att ungdomar i 16-17 års-åldern smittar andra i ungefär samma utsträckning som vuxna gör medan yngre barn inte smittar andra människor i samma grad.

Det är en av anledningarna till att man har valt att vaccinera från 16 år och uppåt här i Sverige just nu. Barn blir i dagsläget oftast inte heller allvarligt sjuka i covid-19. Även om det finns undantag med allvarligare sjukdomsfall.

"I nuläget är det också viktigt att det vaccin som finns används till personer i grupper äldre än 15 år, då nyttan av vaccinering av covid-19 ökar med stigande ålder.", meddelar också Folkhälsomyndigheten.

FHM följer utvecklingen kring covid-vaccin och barn

Folkhälsomyndigheterna fortsätter att samla kunskap kring vaccin i åldersgruppen 12–15 år och följer utvecklingen för att se om det kan vara aktuellt att erbjuda även i Sverige framöver.

Källa: Folkhälsomyndigheten Foto: TT

Annons