En del av

Stor guide: Allt om det första extrajobbet för tonåringar

19 sep, 2021 
Sanna Bergling
Tonåring som jobbar extra på ett café
Många tonåringar jobbar extra under gymnasietiden, men långtifrån alla. Föräldrar, barn och familjer har olika förutsättningar och syn på när det är dags för det första extrajobbet. Men när är det egentligen dags att börja jobba? Och hur kan man hjälpa sin tonåring till det allra första jobbet? Motherhood reder ut!
Annons
TV: Så lär du ditt barn om pengar – 5 tips från sparekonomenBrand logo
TV: Så lär du ditt barn om pengar – 5 tips från sparekonomen

Ett extrajobb är ett bra sätt för tonåringar att lära sig om hur arbetslivet fungerar, öva på att passa tider, ta ansvar och att få in en fot på arbetsmarknaden. Ett extrajobb ger också tonåringen kunskap om pengar och en frihet att kunna spendera pengar på vad de själva vill, den första lönen är ofta en häftig känsla!

Vid vilken ålder är det lagom att börja extrajobba?

När en person är redo att börja jobba extra är individuellt. Är det kämpigt i skolan, är tonåringen nedstämd eller är det en idrott som tar upp mycket tid? Då kanske ett extrajobb blir för mycket att hantera just nu. Andra längtar efter att börja tjäna egna pengar och känner sig redo att axla ansvaret som ett jobb innebär i tidig ålder.

Annons

I Sverige får man jobba från det att man fyllt 13 år, men barn under 13 år får i princip inte arbeta alls (men det finns några undantag som går att läsa om här). Mellan 13 och 15 års ålder får barn arbeta med riskfria och enklare jobb, exempelvis från man inte lyfta tungt på ett lager eller ansvara för en kassa.

Ja, när ska man låta sitt barn ansvara helt över slantarna – egentligen?

– Som 16-åring räknas du som ungdom. Du får då jobba med nästan vad som helst, förutom att servera alkohol eller tobak, säger Anna Åslund, redaktör för Metrojobb till Gymnasium.se.

Tjejer jobbar i större utsträckning – men tjänar mindre

Siffror från Statistiska Centralbyrån (SCB) visar att över hälften av alla gymnasieelever har arbetat extra och att tjejer jobbar extra i större utsträckning än killar.

– För åren 2019 och 2020 finns det tydliga skillnader mellan hur unga tjejer och killar tar dessa viktiga första steg på arbetsmarknaden. För 2020 hade covid-19 naturligtvis en stor påverkan, men skillnaderna mellan könen var desamma även under pandemin, säger Paula Kossack, statistiker på SCB till SCB.se.

Annons

De flesta som har ett extrajobb under studietiden arbetar under sommaren. SCB:s undersökning visar också att tjejer i genomsnitt tjänar mindre pengar än killar, som lägst motsvarade tjejernas genomsnittliga lön 79% av killarnas.

– Skillnader i löneutbetalningar mellan tjejer och killar beror dels på hur många timmar de arbetar och dels hur stor timlön de har. Dessa två faktorer kan inte särskiljas, säger Paula Kossack statistiker på SCB till SCB.se.

Hur får man då det allra första jobbet?

Att söka sitt allra första jobb utan någon erfarenhet att visa upp kan vara en utmaning. Det är vanligt att ungdomar får sitt första jobb via en släkting eller familjevän, som barnvakt till en granne, ett sommarjobb via kommunen eller via ett bemanningsbolag.

– Många av jobben tillsätts av kontakter, vilket är både bra och dåligt, men man har mer kontakter mer än vad man tror. Fråga runt, säger Anna Åslund, redaktör för Metrojobb till Gymnasium.se.

Annons

Fem tips till det allra första jobbet

1. Var i rätt forum

Skapa en profil på arbetsförmedlingen för att ansöka till lediga jobb.

2. Använd dina kontakter

Skriv på Facebook och Linkedin att du/din tonåring söker jobb och be dina vänner att dela.

3. Sök via bemanningsföretag

Skapa en profil på de stora bemanningsbolagens hemsidor och ansök till lediga jobb.

4. Visa intresse hos företag

Maila, ring eller gå till arbetsplatser som är intressanta och lämna CV. Många börjar sitt första jobb i butik, snabbmatsrestaurang eller på café, håll koll på dessa!

6. Börja titta lokalt och i närområdet

Kika på anslagstavlor där ni bor. Kanske söker någon en hundvakt eller vill ha hjälp i trädgården?

Så skriver du ett bra första CV

Även fast din tonåring inte haft ett jobb finns det andra aspekter att lyfta fram i CV, så som personlighet, prestationer i skolan eller idrott.

– Man kan vara väldigt kreativ i sitt CV. Även fast man inte varit anställd på ett företag tidigare så har man kanske till exempel spelat fotboll och därifrån fått bra erfarenheter. Då kan man i sitt CV skriva att man lärt sig teamwork, socialt samspel och annat. I ett sådant fall skulle fotbollstränaren kunna vara en referens när man söker ett jobb, tipsar Anna Åslund, redaktör för Metrojobb till Gymnasium.se.

Sök, sök och sök. Ge inte upp och kom ihåg att alla någon gång har sökt sitt första jobb!

Foto: TT.

TV: Veckans snackisar du inte vill missaBrand logo
TV: Veckans snackisar du inte vill missa
Annons