En del av

Så pratar du med ditt barn om rasism

15 okt, 2021 
AvElisabeth Granseth
ledset barn
Rasism skadar barns psykiska och fysiska hälsa och kan leda till kronisk stress. Det är därför viktigt att vi skaffar kunskap och vågar prata om rasism, skriver barnrättsorganisationen Friends.
Annons

I veckan skrev Motherhood om influencern Fatima Lima Vieiras man och son som under en fotbollshelg blev utsatta för rasism. Fatima Lima Vieira delar på Instagram ett starkt klipp med hennes son som återberättar händelsen. Hon delade på Instagram för att andra ska förstå hur det känns, och att rasism fortfarande drabbar många människor överallt i vardagen.

Se också: Så hjälper du barn som inte har vänner

Så hjälper du barn som inte har några vännerBrand logo
Så hjälper du barn som inte har några vänner

Fem tips på hur du pratar med ditt barn om rasism

Patrick Konde är sakkunnig på Friends och berättar på deras webbsida om hur du som vuxen kan prata med ditt barn om rasism. Här är hans 5 bästa tips:

1. Ta dig tid för barnet och engagera dig

– Det är väldigt viktigt om du har ett barn som är utsatt för rasism att ni i hemmet pratar om rasism och att det uppmuntras att prata om utsatthet, menar Patrick Konde.

Annons

2. Se till att ha kontakt med skolan

– Se till att så tidigt som möjligt etablera en kontakt med skolan, se till att ni tillsammans kommer fram till en bra lösning för barnet och en väg framåt i arbetet mot rasism, säger han.

3. Beskriv strukturer för ditt barn

– En väldigt viktig sak är att barnet så tidigt som möjligt får reda på att det inte är den det är fel på, utan att det här handlar om strukturer som är större än vad man själv är, berättar Patrick Konde.

4. Var en förebild för ditt barn

– Barn gör som man gör och inte som man säger, vilket innebär att det är viktigt att du som förälder visar hur du tycker att ditt barn ska göra snarare än bara säga hur de ska göra, tipsar han.

5. Läs på om rasism

– Att förebygga rasism handlar om att bli medveten om sina privilegier och vara nyfiken och vilja lära sig mer, säger Patrick Konde.

Källa: Friends

Foto:TT

Annons