Sensorisk lek: 17 lekar som utvecklar ditt barns sinnen

Barn som leker med vatten och fingerfärg.

Det är med våra sinnen som vi upplever världen, smak, lukt, syn, hörsel och känsel. Barn lär sig genom att leka och genom att få med deras sinnen kan vi hjälpa dem att utforska sin omgivning. Ju fler sinnen som involveras i leken desto mer får barnet uppleva.

Sensorisk lek handlar om aktiviteter som stimulerar barnets sinnen, det kan handla om att få känna på olika material, lyssna på ljud eller uppleva en doft.

Barn älskar att få utforska och är nyfikna på det mesta. Här är 17 sensoriska lekar som du enkelt kan fixa hemma!

Se också: 5 tips på pyssel hemma

0:46

Efter reklamen: 5 tips på pyssel hemma

(0:46)

Slå på ljud

Här är 17 enkla idéer på sensoriska lekar som du kan göra hemma

1. Fingermålning

Låt ditt barn få måla med händerna eller kanske med hela kroppen. Lägg ut ett stort papper på golvet och låt barnet få njuta av känslan av att måla med händerna. Du kan också låta barnet måla utomhus om du tycker att det är lättare. Ett enkelt recept på hur du gör egen fingerfärg finns här.

2. Lek med hemmagjord trolldeg

Trolldeg eller hemmagjord play-doh är en aktivitet som små barn brukar älska att få göra. Leken kan hålla barnet sysselsatt länge. Det som är bra är också att du kan göra degen själv, du behöver bara mjöl, salt, vatten och olja. Ett recept på trolldeg finns här.

3. Vattenlek

Den här leken passar bäst att göra utomhus. Fyll hinkar med vatten och låt barnet hälla med exempelvis plastflaskor. Lämna inte barnet själv vid vatten. En annan idé är att sätta igång vattenspridaren och låta barnet plaska och leka där.

4. Lek med upptäckarflaskor

På engelska kallas dessa flaskor för "Sensory water bottles". Det är helt enkelt en genomskinlig vattenflaska som du fyller med vatten, sedan kan du lägga i karamellfärg, glitter eller pärlor. Sätt fast korken ordentligt på flaskan och du har en flaska som de yngre barnen tycker är magisk!

Psykologen: 4 sätt att ge ditt barn högre emotionell intelligens

5. Doftburkar

Använd dig av färska livsmedel, som exempelvis apelsinskal, mosad banan eller vaniljsocker. Lägg lite i burkar och se till att det doftar och sätt på ett lock. Sedan när ni leker tar du av locket, ett i taget. Låt barnet få lukta och sedan beskriva doften för dig.

6. Frys ner leksaker - och se vad som händer när isen smälter

Det här är en lek som passar bra en varm sommardag! Det kräver en viss planering då du behöver frysa in några leksaker, exempelvis leksaksbilar eller duplo-figurer. Lägg dem i en isform eller en skål och fyll med vatten och frys in. Sedan kan barnet få leka med den utomhus, barnet kan försöka få loss leksakerna samtidigt som isen gradvis smälter.

7. Pärla

Pärla kräver finmotorik och ett visst tålamod. Men många barn tycker det är väldigt roligt att pyssla med. För de yngsta barnen finns det större pärlor och piprensare de kan öva med. Se bara till att barnet inte försöker att äta pärlorna.

8. Lek med slime

Slime är klibbigt, kletigt och jätteroligt! Det finns enkla recept som du kan göra själv, då kan du också välja att göra en variant som är giftfri. Ett recept på slime som är giftfritt finns här

Testa ett nytt recept – och 47 andra roliga saker att göra när ni har tråkigt

9. Slå på grytor och kastruller

Den här leken kanske kräver att du som förälder har öronproppar, men en enkel lek är att vända på kastruller och skålar och låta barnet "spela trummor" med en sked.

10. Måla med isbitar

Frys in isbitar som du färgar med karamellfärg eller vattenfärg. Sedan kan du låta barnet måla med dem en varm sommardag.

11. "Lyssningsvandring"

Ta en promenad tillsammans och uppmuntra barnet till att berätta vilka ljud som hörs. Stanna flera gånger under promenaden och be ditt barn att lyssna, peka och berätta.

12. Skrynkla presentpapper

Det här är en lek som de allra yngsta barnen brukar tycka är väldigt roligt. Ta presentpapper och skrynkla ihop så mycket som det går. Prasslandet brukar barnet tycka är skoj!

13. Gör en maracas

Förvandla en gammal vattenflaska eller plastburk till ett instrument genom att fylla den med torkade bönor eller ris. Sedan är det bara att låta barnet skaka den.

På jakt efter roliga lekar till kalaset? 7 tips som garanterat blir en succé

14. Smakprov

Sätt för ögonen på barnet eller låt dem blunda och ge dem sedan en smakprov av någonting de känner till. Låt barnet sedan få gissa vad det är. Exempelvis kan det vara yoghurt, äpplemos eller kex.

15. Baka något tillsammans

Även yngre barn kan hjälpa till och baka i köket. De kanske kan röra ihop ingredienser i en skål. Eller så kanske de kan hjälpa till att mosa bananer för att lägga i kakan.

16. Öva på att skala något

Ge barnet en clementin eller en apelsin med ett tjockt skal. Öppna skalet litegrann och låt sedan barnet få försöka skala själv. Skalets konsistens och doften från frukten är härligt för sinnena att uppleva.

17. Hinderbana

Sätt upp en liten hinderbana i din trädgård eller i en park. Du kan använda dig av exempelvis hopprep, rockringar eller kartonger. Där kan barnet springa omkring och öva på att balansera och hoppa.

Källa: Mother.ly

Foto: TT

Mer läsning för dig
Veckans läsarfråga: "Alla familjer har fulla semesterscheman — utom vi"
Mammorna tipsar: Så löser vi lunch, middag och mellis under sommaren
Har du en nyfödd i sommar? Så ska du tänka med värmen