En del av

Linea nigra och toxoplasma – 9 kluriga gravidord du vill veta svaret på

21 jan, 2021 
Johanna Bengtsson
gravid kvinna
Det finns massor av ord, uttryck och förkortningar som dyker upp först när man blir gravid. Vi hjälper dig att landa i djungeln av gravidtermer genom att lista nio kluriga ord och dess innebörd.
Annons
Stjärnornas gravidavslöjanden vi minnsBrand logo
Stjärnornas gravidavslöjanden vi minns

Ibland känns det som att barnmorskor och andra föräldrar tar för givet att man vet vad RUL, KUB och baby blues betyder. Det är så många nya ord och uttryck som hör graviditeten till att man hade kunnat samla dem i ett stort uppslagsverk och ändå inte få med hälften.

Vi har samlat några av de vanligast förekommande gravidorden som många av oss fortfarande inte vet innebörden av. Vad betyder egentligen preeklampsi, NIPT och toxoplasma? Ta en kik i gravidordlistan här nedan!

1. Linea nigra

Linea nigra är det pigmentstreck eller hormonrand som går som ett lodrätt streck rakt över magen. Linea nigra betyder svart linje och uppkommer under graviditet då graviditetshormonerna östrogen och progesteron orsakar en förhöjd produktion av pigmentet melanin. Den mörka strimman uppkommer inte hos alla gravida, men hos de som får den bleknar den gradvis bort och försvinner av sig själv efter förlossningen.

Annons

2. Mindfetalness

Mindfetalness är en metod som hjälper dig att lära känna ditt barn och dess fosterrörelser. En stund varje dag, gärna vid ungefär samma tid, fokuserar du på att känna rörelser och skriva några rader om dem. En lämplig tid att starta med mindfetalness är från och med graviditetsvecka 28. Här förklarar vi steg för steg hur du utför Mindfetalness.

gravid kvinna gör mindfetalness
Att inte känna barnets sparkar, när du har gjort det förut, kan tyda på att barnet inte har det bra i magen. Därför är det viktigt att hålla koll på barnets fosterrörelser.

3. Preeklampsi

Om du får högt blodtryck och protein i urinen när du är gravid kallas det för preeklampsi, eller i folkmun: havandeskapsförgiftning. De flesta som får havandeskapsförgiftning får en lindrig form, men det finns också mycket allvarliga former som kräver akutsjukvård. Här listar vi symtom att hålla koll på under graviditeten.

Annons

4. Toxoplasma

Parasiten toxoplasma är en rackare som du ska akta dig för under graviditeten. Den finns bland annat i rått kött. Det är därför som gravida inte ska äta rått kött eller ska rensa en utekatts kattlåda under graviditeten (katter kan föra vidare parasiten genom sin avföring). Men toxoplasma kan också finnas i jorden utomhus, så använd alltid handskar när du trädgårdsarbetar.

trött gravid kvinna
Huvudvärk, trötthet och feber är de vanligaste symtomen för Toxoplasmainfektion.

Få nyhetsbrev från motherhood.se!

Få nyhetsbrev med massor av tips om mammalivet till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är gratis såklart!

5. RUL

I Sverige erbjuds alla gravida RUL, alltså ett rutinultraljud, mellan vecka 18 och 20. Med hjälp av ljudvågor kan en ultraljudsundersökning visa rörliga bilder av bebisen och de allra flesta har möjlighet att få eller köpa foton på bebisen från ultraljudet.

6. Couvade

Har din partner minskad sexlust, är illamående och har sömnproblem? Då kan hen ha drabbats av couvadesyndrom. Det är ingenting farligt, men ett väldigt intressant tillstånd som kan drabba den förälder som inte bär på barnet, men som ändå får gravidsymtom. Här kan du läsa mer om att vara sympatigravid och vilka de vanligaste symtomen är.

Annons

7. Trisomi 21

Kanske har du hört läkare eller barnmorskor nämna Trisomi 21? Det är ett annat ord för Downs syndrom, vilket är den vanligaste kromosomavvikelsen hos nyfödda. Trisomi 21 innebär att barnet har en extra kopia av kromosom 21 i varje cell. Trisomi 21 förekommer hos 100-200 av 100 000 nyfödda barn och är en diagnos med olika symptom, inte en sjukdom.

8. Baby blues

Under slutet av graviditeten och förlossningen producerar kroppen en massa hormon som ger avslappnad effekt och lyckokänslor. Men när dessa hormoner går ur kroppen kan effekten bli motsatt. Detta kallas baby blues och drabbar fler än varannan nybliven mamma. Nedstämdheten, gråtattackerna och ångesten brukar komma när barnet är två-tre dagar gammal och varar upp till en vecka.

Nyfödd bebis
Det är vanligt att drabbas av omvälvande känslor efter förlossningen - både positiva och negativa.

9. KUB och NIPT

KUB står för "Kombinerat Ultraljud och Blodprov", och består av två delar - en ultraljudsundersökning och ett blodprov. KUB-testet visar på sannolikheten för kromosomavvikelser.

NIPT står för Non-Invasive Prenatal Testing, och är ett test för fosterdiagnostik som också visar om det finns någon kromosomavvikelse hos fostret, framför allt Downs syndrom. NIPT är tydligare och mer tillförlitligt än KUB. Här har vi samlat allt du behöver veta om KUB och NIPT.

Foto: TT

Annons