En del av

Nostalgi: Barnvagn genom historien – modellerna vi minns

19 dec, 2022 
Hannah Bergroth
Från att ha varit mer praktisk ser man den kanske mer idag som ett snyggt tillbehör. Retro, dubbelvagn och sittvagn. Vi har grävt i arkivet för att se hur barnvagnarna såg ut förr – varsågod för den här härliga nostalgitrippen!
Annons

När man väntar en liten är det en hel del prylar som behöver skaffas. Kläder och blöjor är antagligen det viktigaste, men visst är det roligt att inreda ett litet hörn i sovrummet med spjälsäng, gosedjur och små leksaker?

Se också: Nostalgi: Kostnader genom åren

Nostalgi: Det här kostade bio, kaffe och mjölk förr i tidenBrand logo
Nostalgi: Det här kostade bio, kaffe och mjölk förr i tiden

För många är vagnen ett av de största och roligaste inköpen. Model, storlek och färg – och det finns ju så många andra smarta funktioner och snygga detaljer att titta efter. I dag finns det en stor marknad och som tur går det även att fynda fina vagnar second hand.

Annons

10 roliga bilder på hur barnvagnar såg ut förr

Oavsett när du blev förälder är det alltid roligt att titta tillbaka på hur trender och föräldraskap har sett ut genom åren. Vi har grävt i arkiven bland bilder för att se hur barnvagnarna såg ut förr – kolla in dessa guldkorn!

1. Barnvagn med nätpåse

En sittvagn med rejäl sufflett, korg undertill och en snygg nätpåse där blöjor, nappflaskor och extra kläder fick plats. Ja, det här måste ha varit en av de trendigaste modellerna under 1990-talet.

mamma står på stranden med sitt barn i barnvagnen
Småbarnsmamma och hennes barn år 1995.

2. Praktisk dubbelvagn

I dag får dubbelvagnen vara smidig och lätt att köra – och gärna kunna göras om till enkelvagn. För drygt trettio år sedan var det mer praktiska saker man tänkte på – att det bland annat skulle finnas bra med plats för två små och att den skulle ha bekvämt fotstöd, som gärna kunde justeras.

Annons
dagisbarn från 90-talet
Gulligt barngäng från 1997, där en liten åker i dubbelvagnen.

3. Vagn att sporta med

Att gå barnvagnspromenader har man alltid gjort, men ha med barnet under träning ville man redan i mitten på 1990-talet. Här har en pappa tagit med sig sin mini medan han kör ett inlines-pass – snyggt!

Pappa åker inlines och skuffar barn i barnvagn
Sportig, framåtvänd barnvagn med tre hjul.

4. Retrovagn

När man kollar på hurdana vrålåk barn skuffades i under början av 1900-talet kan man nog ändå känna en sorts tacksamhet över att tiden och modet har förändrats. Den här vagnen ser varken ut att vara bekväm att sitta i – eller att köra.

Annons
barnvagn i retromodell
En gullig och vacker vagn, som kanske mer fin än praktisk.

5. Grafiskt mönstrad – absolut!

1999 släppte formgivaregruppen Tio-Gruppen en barnvagn, som stack ut både i färg och mönster. Vad säger du, hade den här vagnen, med sitt tegelstensmönster funkat idag?

barnvagn 10 gruppen
Självklart fanns matchande skötväska till!
Annons

6. Sulky – enkel och snygg

En mindre barnvagn som enkelt kan tas med på resor, shoppingrundor eller mingel använder vi fortfarande, och den här framåtvända barnvagnen påminner mycket med den vi ser idag. Dock kanske färgkombinationen är bevis på att vi snackar sent 1990-tal.

skådespelarpar med sonen i sulkyvagn
Skådespelarna Maria Kulle och Lars-Erik Berenett med sonen Emanuel år 1998.

7. Sulky de luxe

Och på tal om sulky... Här ser vi amerikanska skådespelaren Lorenzo Lamas på promenix med fru – och barn i en dubbelsulky. Hur smart?

skådespelaren Lorenzo Lamas på promenad med fru och barn
Bild från 1999.

8. Framåtvänd vagn med maxad förvaring

Idag kan man välja om barnet ska sitta med ansiktet mot den som kör eller om hen ska få titta framåt. Förut var barnvagnarna inte lika flexibla. Vem minns inte den här framåtvända vagnen – som dessutom hade fantastiskt mycket förvaring undertill?

Annons
rulla barn i snö
Rulla barnvagn i snöstorm har så gott som alla föräldrar varit med om. Även de som var småbarnsförälder 2001.

9. Snygg och elegant

”Två kvinnor med varsin barnvagn i Slottsskogen” heter den här bilden från 1928. Trots att själva barnvagnarna har förändrats, verkar det inte som att själva föräldrabeteendet har gjort det. Urmysigt med mammapromenad!

damer promenerar i slottsskogen
Underbar bild från 1928.

10. Klassisk sittvagn

Ja, den här modellen behöver säkert ingen presentation. En klassisk sittvagn minns säkert alla som var förälder kring millenieskiftet.

Annons
mamma kör barn i sittvagn
Ut på promenad med sittvagnen.

Foto: TT

Se också: Här är godissorterna vi minns från förrBrand logo
Se också: Här är godissorterna vi minns från förr
Annons