En del av

Det är okej om två barn är jobbigare och svårare än du trodde

01 sep, 2022 
Redaktionen Motherhood
Dök det upp någon tvåbarnschock när ni blev fler i familjen? Studier visar att det finns flera orsaker till varför flerbarnslivet kan upplevas som jobbigt och svårt (och nej, det beror inte på barnet!).
Annons

Som flerbarnsförälder har du koll på hur allt funkar. Du vet hur du ska göra för att ersättningen ska få rätt temperatur, hur du klär barnet bäst under de olika årstiderna och vilka prylar som är helt onödiga att skaffa.

Att bli fler spelar egentligen ingen roll, för du tvättar ju redan små barnkläder och planerar veckohandlingen.

Se också: 5 orsaker till varför småbarnsföräldrar alltid är sena

5 orsaker till att småbarnsföräldrar ALLTID är senaBrand logo
5 orsaker till att småbarnsföräldrar ALLTID är sena

Det finns säkert andra saker som gör att skillnaden från att gå från ett till två barn kan upplevas som stor, och ofta handlar det om de du inte kan påverka. Det är en annan personlighet att lära känna och ett annat humör att förstå sig på – ja, det är inte så konstigt att dynamiken i familjen förändras.

Annons

Det dyker säkert upp utmaningar du inte var beredd på, och då är det bra att bli påmind om att det är okej att känna att tvåbarnslivet ibland är svårt.

Studie visar att stressen ökar

Oavsett om det dyker upp någon tvåbarnschock eller inte är det ändå en omställning att få ett till barn.

En studie, som gjorts i Australien, visar att ett andra barn sätter stor press på föräldrars tid och deras mentala hälsa – och att det i heterosexuella par är främst mammorna som känner sig extra stressade.

Innan du blev förälder var det kanske typiska vardagssaker som jobb, framtid och relationer som stressade dig. Så fort du blev mamma byttes de ut mot något som högst antagligen hade med barnet att göra.

När forskarna till studien tittade på dessa par kunde de se att båda föräldrarna kände lika mycket tidspress när de bara hade ett barn. När de blivit tvåbarnsföräldrar ökade den – och ofta då mer för mamman.

Annons

Jobbet påverkar stressnivån

Minst sagt en stund som går åt till bara läggning!

För att få vardagen att gå ihop är det många som väljer att gå ner i arbetstid. 2018 publicerade Unionen en undersökning som visade att deltidsarbetet bland kvinnor i Sverige hade minskat – från 35,5 procent till 26,7 procent under de senaste tio åren. Deltidsarbetande män med barn var oförändrad.

”Som jag ser det är vi på väg mot en heltidsnorm, tidigare i Sverige har vi haft en deltidsnorm bland småbarnsmammor. Det har varit en ganska stark norm att man går ner i tid när man får barn. Och jag tycker att man kan se en tydlig utveckling under de senaste 30 åren att allt fler jobbar heltid även när man har småbarn hemma”, sade Stina Jacobson, utredare på Unionen, i en intervju med Kvalitetsmagasinet.

Jobbet kan till stor del vara orsaken till att tvåbarnsmammor känner sig stressade, och enligt en studie som gjorts i Storbritannien är det just deltidsarbetande mammor som känner sig betydligt mer stressade. Resultatet av studien, där 6 000 kvinnor deltog, visade mätbara tecken på kronisk stress hos tvåbarnsmammorna som jobbar heltid är 40 procent högre än hos de heltidsarbetande kvinnorna som inte hade barn. För mammorna som endast hade ett barn var stressnivåerna 18 procent högre än hos de utan barn.

Annons

Mer tid för föräldrar

Men tillbaka till forskarna i Australien. De menar nämligen att om inte mammorna hade en sådan tidspress efter andra barnet skulle deras psykiska hälsa faktiskt förbättras i och med att de blivit någons mamma. Även om mammorna minskar sin arbetstid är tidspressen fortfarande kvar.

Pappor påverkas också. Med första barnet får de en mental hälsoboost, som försämras vid andra barnet.

Att få ett andra barn handlar inte bara om att tvätta fler kläder eller göra extra mycket mat. Det betyder även att alla måsten ökar. Föräldramöten, aktiviteter, läxor som ska läsas – ja, den redan fyllda vardagen maxas ytterligare med saker som behöver prioriteras. Att ständigt känna ”Jag hinner inte!” påverkar föräldraskapet, och enligt forskarna skulle föräldrars mentala hälsa bli bättre ifall de hade mer tid.

Mer tid är ju en av de saker som föräldrar önskar sig mer av. Hur ska man göra för att få till det rent praktiskt?

Ett sätt kan vara att blanda in fler familjer i vardagen och hjälpas åt. Går barnen i samma skola och på samma aktiviteter, då kan ni hjälpa varandra med att följa och hämta.

Slutsatsen som forskarna tog var att det skulle vara samhället som borde se till att frigöra tid för föräldrarna. Även om de har kompetensen att ta hand om fler barn är det inte så lätt som det ibland framstår.

Inspiration: mother.ly

Foto: TT

Annons