En del av

13 roliga saker att göra med barnen när det regnar på sommarlovet

29 maj, 2021 
AvMalin Karlberg
pojke sommar äng regn regnjacka
Vad ska man hitta på med barnen när sommarlovsdagarna regnar bort? Här listar vi tips på roliga aktiviteter att göra när det regnar – såväl inomhus som utomhus!
Annons
10 Roliga saker att göra vid tristesseBrand logo
10 Roliga saker att göra vid tristesse

Soliga strandhäng, mysiga båtutflykter och idylliska picknickar på blomstrande ängar må vara vad vi ser framför oss när vi drömmer om sommarlovets lediga dagar med familjen.

Samtidigt bör vi förbereda oss på att vissa av semesterdagarna trots allt kommer att kantas av regn och rusk. Så vad kan man egentligen göra på sommarlovet när det regnar? Jo, en hel del, faktiskt!

Här har vi samlat ett gäng roliga tips på saker att göra, både inomhus och utomhus, under sommarlovets regniga dagar.

13 roliga saker att göra när det regnar på sommarlovet:


1. Gå på museum

Museihäng är perfekt när regnet smattrar mot rutorna. Besök ett favoritmuseum på nytt eller passa på att upptäcka ett som ni inte varit på tidigare. Ofta har museerna roliga aktiviteter för barn, såsom skattjakt, tipspromenader och bingo. Tänk bara på att man nuförtiden ofta måste förboka sitt besök.

Annons


2. Åka till simhallen

Även om vädret är ruggigt ute är det alltid tropisk värme i simhallen! Många badhus har också extra varma bassänger som mindre barn uppskattar – eller en äventyrsdel med rutschkanor för större barn. För att undvika trängsel, hör efter med simhallen när det är som lugnast. Ofta lönar det sig att hänga på låset när de öppnar.

3. Spela spel

Plocka fram ett roligt sällskapsspel och utmana varandra! Regnar det länge hinner ni kanske med en hel spelturnering. Och när ni tröttnat på de spel ni har hemma kan ni göra ett eget – det kan bli ett roligt pyssel för barnen att rita upp en spelplan och hitta på spelregler.

aktiviteter inomhus barn regnar
Utmana hela familjen på ett roligt sällskapsspel – perfekt när det regnar!

4. Hänga på stranden

Är det trångt på stranden i vanliga fall lär ni vara nästintill ensamma där en regnig dag. Och det kan vara mysigare än man tror att bada i regnet – ofta kan badvattnet kännas extra varmt när regndropparna studsar mot vattenytan. Det är också roligt att skriva eller rita i den fuktiga sanden. Efteråt känns det extra skönt att komma in och värma upp sig, kanske med en kopp varm choklad och en brasa eller några tända ljus.

Annons

5. Skapa en regnorkester

Låt barnen ta ut olika regntåliga saker som låter när det regnar på dem – såsom en kastrull, en uppochnervänd bunke eller en plåtbricka. Lyssna på hur annorlunda regnet låter mot de olika föremålen och skapa en egen liten orkester.

Att ta korta pauser under resan kan hjälpa


6. Pyssla

Regnväder är perfekt pysselväder och de flesta barn brukar gillar att vara kreativa. Det behöver heller inte vara särskilt avancerat. Rita teckningar, klipp och klistra collage ur tidningar, måla på stenar, vik loppor, gör pappersflygplan eller pyssla med tomma hushållsrullar, äggkartonger eller mjölkpaket. Pärlhalsband, trolldeg, pärlplattor och slime är också tacksamma pyssel att ta till när fantasin tryter.

att göra på sommarlovet när det regnar
Baka cupcakes och toppa med glasyr och strössel = glada sommarlovsbarn!

7. Baka något gott

När semestern regnar bort kan hembakat fika göra under för humöret! Kladdkaka, cupcakes med roliga toppings, sockerkaka, kanelbullar och syltkakor är bara några exempel på tacksamma bakverk att svänga ihop med barnen – och givetvis är provsmakningen av smeten det absolut viktigaste momentet.

Annons

8. Gå till biblioteket

Biblioteket är den ultimata utflykten en regnig dag. Botanisera bland böckerna och hitta nya sagor, låna om gamla favoriter eller forska i spännande ämnen. Låna hem ett gäng böcker och fixa mysig högläsning hemma i soffan – har du läskunniga barn kan ni ha läsningsstafett och turas om.

Barnläkaren: Därför ska du helst inte täcka över vagnen

9. Inomhussporta

Hemmamys i all ära, men ibland har barnen en massa överskottsenergi och behöver aktiveras med mer rörelse än hemmet kan tillgodose. Lyckligtvis finns en rad olika sätt att göra det på – beroende på barnens ålder kan ni besöka exempelvis ett lekland, trampolinställe, bowlinghall, laser tag, paint ball eller klättercenter.

aktiviteter inomhus större barn
Klättra klättervägg brukar vara en hit hos såväl yngre som äldre barn.


10. Åka vattenpulka

Har det regnat länge och rejält så att gräset är ordentligt blött kan det vara roligt att leta en backe och åka "vattenrutschkana" i regnet – exempelvis på en pulka, snowglider, stjärtlapp eller kanske bara en vanlig sopsäck. Se dock till att ha kläder som tål att bli rejält leriga!

Annons

11. Se på film

Ett biobesök kan vara ett kul sätt att liva upp en regnig sommarlovsdag, men hemmabio funkar minst lika bra. Välj en rolig film som alla kan enas om, poppa popcorn och mys med filtar i soffan.


12. Besöka en inomhusträdgård

Har du en botanisk trädgård i din närhet finns där ofta växthus med mer exotiska växter från andra delar av världen. Det kan vara ett mysigt sätt att uppleva grönska och växtlighet utan att blir regnvåt och frusen – och nästan som att resa utomlands för en stund! Bor ni inte nära någon botanisk trädgård kan det räcka med att åka och fika bland blommorna på en plantskola eller handelsträdgård.

13. Carpa regnet

Barn är i regel vana att vara utomhus i ur och skur från skolan eller förskolan, så för dem är det inga konstigheter att gå ut i regnet. Det gäller bara att ha regnkläder och stövlar (eller kanske bara badkläder om det är varmt ute!), sen kan man roa sig med att hoppa i vattenpölar, studsa bollar i regnvatten, dansa med paraplyer, gunga, göra lersoppa i sandlådan eller rädda daggmaskar från att drunkna. Varför inte ha ett vattenballongskrig – ni är ju ändå redan blöta!

Foto: TT

Annons