En del av

Långa, vackra namn till pojke och flicka – med 10 bokstäver

28 feb, 2023 
Hannah Bergroth
glad bebis i handduk efter badet
Två, fem eller åtta – hur många bokstäver har ditt favoritnamn? Nuförtiden är korta namn poppis – men visst är det lika snyggt med längre namn? Här är några som har hela TIO bokstäver. Kanske någon att addera på listan?
Annons

Långa eller korta – även i namnvärlden är det trender som kommer och går. Under en lång tid har det varit poppis att ge sitt barn ett riktigt kort namn. Namn med endast två bokstäver eller namn med bara en stavelse börjar dyka upp på topplistorna igen.

Här är barnnamnen som spås bli populära 2023Brand logo
Här är barnnamnen som spås bli populära 2023

Efternamn brukar ofta stavas med fler bokstäver och enligt svenskanamn.se är det just nu Andersson, Johansson och Karlsson som ligger i topp tre.

Men visst finns det något charmigt med tilltalsnamn som är lite längre? Om du väljer ett dubbelnamn blir det lätt många bokstäver, men här våra favoriter bland enkla, långa flick- och pojknamn.

Långa namn till flicka – med 10 bokstäver

Udda stavningar, namn från omtyckta barnvisor eller inspiration från andra länder – kolla in dessa vackra tjejnamn.

Annons
 • Alessandra

Alessandra är ett tjejnamn, som sägs vara den italienska versionen av killnamnet Alexander. Alessandra betyder ”beskyddare” eller ”den beskyddande”. Även om namnet är vanligt i Italien är det ovanligt i Sverige. Just nu är det endast ett par hundra som har det som första namn.

 • Anastasija

Är du på jakt efter ett långt tjejnamn som stavas på ett speciellt sätt? Då kanske Anastasija är intressant. Oftast skrivs namnet utan bokstaven j, alltså som Anastasia, men just Anastasija är mer ovanligt. Lika snyggt – eller hur?

 • Christelle

Under 1950-talet var det vanligt att tjejer hette Christel, och idag är det nästan 3 000 i Sverige som har det som tilltalsnamn.

Christelle är däremot ovanligt, men det finns! Cirka 170 tjejer i Sverige heter det (och vissa stavar det som Chrystelle).

 • Evangelina

Det här namnet är det inte många som heter i Sverige, enligt dagens statistik är det endast 42 personer som har det som tilltalsnamn. Systernamnet Angelina (som har åtta bokstäver) är det dock desto fler som bär, nämligen över 2 000 kvinnor.

Annons
 • Jacqueline

I Frankrike är namnet Jacqueline vanligt. Det är en feminin form av Jacques, som i sin tur en fransk form av Jacob.

 • Petronella

Hej sa Petronella är titeln på en känd barnvisa, men trots det är det idag rätt så ovanligt att döpa sin dotter till just Petronella. Namnet blev populärt 1950-talet och var det ungefär under 30 år, för att sedan försvinna från topplistorna. I skrivande stund är det drygt 730 som har det som tilltalsnamn i Sverige.

 • Wilhelmina

Wilhelmina är ett långt, vackert tjejnamn som inte bara en feminin form av killnamnet Wilhelm. Det är även en ort i Västerbotten (Vilhelmina).

Långa namn till pojke – med 10 bokstäver

Här hittar du vackra (och kanske ovanliga) tilltalsnamn till en kille.

 • Aleksander

Det vanligaste sättet att skriva det här killnamnet är nog med x i mitten – men det är inte helt fel att stava det så här heller. Om man ska tro de 803 killarna i Sverige som gör det, just idag.

 • Anastasios

Ett killnamn med grekiskt ursprung, som betyder ”återuppståndelse”. Du kanske tänker på den svenska skådespelaren Anastasios Soulis?

Annons
 • Christiano

Christer – ja, det är nog ett namn vi hört förut. Men hur är det med Christiano? De flesta tänker på den världskända fotbollsspelaren Cristiano Ronaldo, och säkert inspirerar han många med sitt namn. Dock inte i Sverige, för här är det endast 27 killar som heter det prick just nu.

 • Kristoffer

Kristoffer kan stavas på flera olika sätt: Kristoffer, Kristofer, Christoffer och Christopher. Det är ett killnamn med grekiskt ursprung, som bland annat betyder ”stor ledare”. I Sverige finns det i skrivande stund över 7 000 som heter Kristoffer.

 • Konstantin

Det här killnamnet är rätt så ovanligt i namnet, men i länder där man pratar spanska är det desto vanligare. Dock har namnet en egen namnsdag, nämligen 21 maj.

 • Maximilian

Maximilian betyder ”Den störste” och är ett killnamn som ökade i populäritet under 1990-talet. Nuförtiden är det ett av de 100 vanligaste killnamnet – kan det ha något med att fotbollsproffset Zlatan har en son som heter just det?

 • Sebastijan

Visst, i Sverige är det kanske vanligare att stava det som Sebastian. Men visst är det coolt med den där extra bokstaven?

Foto: TT

Se 3 internationella namntrender just nuBrand logo
Se 3 internationella namntrender just nu
Annons