19 vackra namn på städer som flickor och pojkar kan heta

bild på jill johnson med dotter samt sofia wistam med barn

Att välja namn kan för vissa vara svårt. Ja, som att beslutet känns FÖR stort. Hur ska man veta om namnet passar eller om barnet vill heta det när hen blir äldre?

För andra kanske det är hur enkelt som helst. Det kanske har funnits ett namn sedan många år och som dessutom matchar bebisens personlighet och utseende (för det tycker många är viktigt).

Här är barnnamnen som spås bli populära 2023
0:59

Efter reklamen: Här är barnnamnen som spås bli populära 2023

(0:59)

Slå på ljud

Det finns många saker som kan inspirera när det är dags att välja ett namn till sitt barn. Enkelt och enstavigt som går lätt att uttala för både vuxna och barn? Eller ett coolt tilltalsnamn som blir samma om man läser det både framlänges och baklänges?

I dag har man möjlighet att vara personlig och välja i princip vilket tilltalsnamn som helst – men vissa har dock Skatteverket behövt säga nej till.

Konstiga namn som Skatteverket godkänt – eller nekat

Hur var det för dig, godkändes dina namnönskemål eller behövde du tänka om? Här listar vi vackra, godkända namn som inspiration.

19 namn hämtat från världens städer och länder

I den här listan hittar du vackra svenska och internationella tilltalsnamn som för tankarna till vackra platser i världen.

Athena

I den grekiska mytologin var Athena kunskapens gudinna. Visste du att den grekiska huvudstaden Athen är döpt efter henne?

Brooklyn

I Sverige är namnet Brooklyn kanske inte så vanligt, enligt svenskanamn.se är det endast ett trettiotal som heter samma sak som stadsdelen i New York.

Ute i vida världen är det desto vanligare. Kanske tack vare Brooklyn Beckham, som är son till fotbollsspelaren David Beckham och sångerskan Victoria Beckham.

Kändispapporna och deras söner – när de är lika gamla

Chelsea

London har en stadsdel som heter Chelsea, men det kan även vara ett tilltalsnamn på en tjej.

Svenska Chelsie Dickson, som gjorde sig känd tack vare serien Svensson Svensson stavar namnet i och för sig på ett annat sätt – men lika fint är det ändå.

Familjen Svensson

Familjens Svensson inför premiären av filmen. Längst till höger ser vi Chelsie.

Dorotea

Dorotea är en ort i svenska Lappland, men i slutet på 1800-talet var namnet ett populärt kvinnonamn.

I dag är det endast ett par hundra som har det som tilltalsnamn, men som trots det får fira sin namnsdag den 9 februari.

Fredrika

I Sverige är strax över tusen kvinnor som heter Fredrika i förnamn. En av dem är dotter till skådespelaren Cissi von der Esch.

Det som kanske inte alla vet är att Fredrika är en småort i Fredrika distrikt i Åsele kommun, som du hittar i landskapet Lappland i Västerbottens län. Häftigt va?

Cissi von der Esch: Därför visar vi inte våra döttrars ansikten

Havanna

Sångerskan Jill Johnson har två döttrar varav den ena heter Havanna. Havanna är den svenska stavningen av La Habana, huvudstaden på Kuba.

Jill Johnson med dottern Havanna

Jill Johnson med dottern Havanna Werner under premiären för Gröna Lund år 2016. Idag är Havanna 18 år.

Kent

Här i Sverige kopplar vi lätt ihop namnet Kent med bandet Kent. Det är inget trendnamn som toppar några listor, men under 1950- och 1960-talet var det väldigt populärt – vilket är orsaken till att närmare 20 000 heter det i Sverige idag.

Det som också kan vara roligt att veta är att Kent även är namnet på en region i sydöstra England.

Lovisa

I Finland har de flesta städer ett finskt och ett svenskt namn. Lovisa är dock samma på båda, på finska sätter man bara till bokstaven i.

Här i Sverige är namnet dock ett vanligt tjejnamn.

Nora

”Tre små gummor skulle gå en gång, till marknaden uti Nora” är en sång som de flesta känner till. Nora är en tätort i Örebro län, men är även ett vanligt namn som funkar lika bra i Sverige som internationellt.

Kanske det var Nora från tv-serien Skilda världar som gav mycket inspiration under 90-talet?

15 omtyckta namn från svenska tv-serier vi älskat – kommer du ihåg dem?

Orlando

Staden Orlando hittar du i Florida och skådespelaren Orlando Bloom känner många till. Men visste du att namnet är ett unisexnamn som funkar lika bra här i Sverige?

Paris

Vem skulle inte vilja döpa sitt barn efter Europas mest romantiska huvudstad? I skrivande stund är det knappt femtio som har det som förnamn, enligt svenskanamn.se

Petra

Självklart tänker vi att Petra är ett tjejnamn i första hand - se nu på skådespelaren Petra Mede eller sångerskan Petra Marklund. Men hade du även koll på att Petra är en ruinstad i Jordanien – hur coolt är inte det?

Puss, Fjärt eller Lakan – det här kan ditt barns namn betyda på andra språk!

Phoenix

Phoenix är huvudstad i den amerikanska delstaten Arizona. Men det är även ett killnamn som påminner om det svenska namnet Felix.

Santiago

Nuförtiden är det vanligt att vi svenskar tittar ut i världen för att hitta ett personligt och ovanligt namn till våra barn.

Santiago är ett killnamn som 270 personer heter i Sverige idag. Självklart tänker vi på Chiles huvudstad.

Axel, Frans och Iris – namn som gör att vi tänker på kroppen

Savannah

Fosterhemsmamman Melinda Jacobs ena biologiska dotter heter Savannah. Undrar om hon är döpt efter staden Savannah som finns i den amerikanska delstaten Georgia?

Sofia

Sophia eller Sofia – det här tjejnamnet kan stavas på olika sätt. Under 1990-talet var det ett vanligt namn, idag är det dock inte lika många som döps till det, som även är namnet på Bulgariens huvudstad.

Prinsessan Sofia

Prinsessan Sofia vid Sverigemiddagen på Stockholms slott 2023.

Texas

Namntrender kommer och går, och för ett tag sedan var det många som gav sitt barn namn med bokstaven x. Sixten, Lennox eller Texas.

Programledaren Sofia Wistams son fick namnet Texas, som även är namnet på en delstat i USA.

Sofia Wistam med barnen Lennox och Texas

Härlig bild från 2016 på Sofia Wistam när sönerna Lennox och Texas var små.

Vilhelmina

Trestaviga namn är inte så vanligt idag, de korta namnet tar sig upp på trendlistorna. Kvinnonamnet Vilhelmina är en feminin variant av Vilhelm - men är också en svensk ort i Västerbotten.

Victoria

Vissa namn blir aldrig otrendiga, Victoria är ett av dem. Kanske det har något med kronprinsessan att göra?

Förutom att namnet får oss att tänka på kungafamiljen, går tankarna mot Seychellerna eftersom huvudstaden där även heter Victoria.

Bilder på kronprinsessan Victoria och Estelle – när de är lika gamla

Foto: TT

Mer läsning för dig
Jill Johnsons beslut för 18-åriga dottern – efter flytten
Svenska programledare som har ett eller flera barn tillsammans
Svenska kändisar som fått barn innan de fyllt 25

Utvald läsning