En del av

Då går barnen bus eller godis Halloween 2022 – här är datumet!

10 aug, 2022 
Lovisa Svedlund
Bus eller godis då går barnen
Av årets högtider är Halloween är en storfavorit bland våra barn! Men när är Halloween och vilken dag ska man egentligen gå ”bus eller godis” 2022? Här är svaret!
Annons

DRoliga utklädningskläder, pumpor och höstmys i skola och förskola. Att fira halloween är något vi älskar att göra på hösten. Det ger både stor och vuxen en välförtjänt ljusglimt när dagarna börjar bli mörkare och vi vill hitta på roliga saker i höstvardagen.

VIDEO: 5 läskigt enkla HalloweenpysselBrand logo
VIDEO: 5 läskigt enkla Halloweenpyssel

Men hur startade egentligen Halloween och när är det man brukar gå utklädd och knacka på hos grannar för att göra ”bus eller godis”? Här får du alla svaren!

Varför firar man Halloween?

Ordet Halloween har sitt ursprung i det som från början var skotska och irländska All Hallows' Eve.

Halloween infaller dagen innan den 1 november, det vill säga den 31 oktober.

Det som idag firas som en högtid där man klär ut sig och går ”bus eller godis” började som en sed för mer än 2000 år sedan, då skottar och irländare hade skördefest efter odlingssäsongen.

Annons

I samband med detta tänkte man också att vilsna själar och onda makter var i rörelse och att man kunde skydda sig genom att skrämmas med eldar, utklädnad och ljus.

I modern tid togs högtiden över av köpmän, som tog traditionen vidare till USA, genom att sälja tillhörande dekorationer och saker – vilket mer liknar den Halloween som är stor i bland andra Amerika och Sverige idag.

Skillnaden mellan Halloween och alla helgons dag

I Sverige kan det lätte bli lite förvirrande vad som är skillnad på Halloween och alla helgons dag.

Alla helgons dag inträffar alltid den första lördag mellan 31 oktober och 6 november. I Sverige är det en röd dag, och ingår i våra allmänna helgdagar. 2022 inträffar alla helgons dag lördagen den 5 november.

Detta betyder att Halloween, som är den 31 oktober, alltså inte alltid sammanfaller med alla helgons dag.

När går man ”Bus eller godis” 2022?

På senare år har Halloween blivit en högtid som uppmärksammas hela oktober och man är såklart fritt fram att uppmärksamma och fira Halloween och alla helgons dag.

Annons

En rolig tradition många gör i Sverige är att gå ”Bus eller godis”. Det kommer från att barnen i USA går runt till grannarna i kvarteret och gör dörrknackningen ”trick or treat”. Det hela går ut på att barnen klär ut sig i roliga utklädningskläder eller läskiga outfits, som spöken, häxor eller läskiga filmkaraktärer och knackar dörr för att få godis eller en liten peng. (Annars kan den som öppnar bli utsatt för ett litet bus!).

barn som går bus eller godis
Halloween kommer från början från All Hallows' Eve.

De två vanligaste uppfattningarna när det kommer till att gå ”Bus eller godis” är att man gör det på klassiska amerikanska Halloween. I år blir det alltså måndagen den 31 oktober 2022.

Andra anser att man enligt svensk tradition istället brukar gå ”Bus eller godis” på fredag innan alla helgons dag. Det vill säga fredagen den 4 november 2022.

Men precis som att julen firas under lång tid kan man såklart välja vilken dag man vill i anslutning till Halloween och alla helgons dag. Ta den som passar bäst för att hoppa på kvasten och gå till grannarna!

Källor: UR, Aftonbladet

SE OCKSÅ: 7 tips på sminkningar och dräkter inför HalloweenBrand logo
SE OCKSÅ: 7 tips på sminkningar och dräkter inför Halloween
Annons