En del av

Så lär du ditt barn att vara schysst och snäll – helt utan ansträngning

21 jan, 2022 
Lovisa Svedlund
mamma med son

Barn ska såklart alltid få lära sig att det är bra att vara sig själv. Men att få vanor gör dig till en schysst kompis och snäll medmänniska är också en viktig grundkunskap vi vill skicka med som föräldrar. Hur lär man ut vanorna så att det faktiskt fastnar?
Här är 7 små experttips som kan uppmuntra till snälla vanor i vardagslivet.

Annons

Självklart vill vi att våra kids ska bli glada och fria små individer med vetskapen att det är okej att leva rövare ibland. Men att lära sig saker som att säga tack, kunna gå lugnt genom en mataffär eller vara en schysst kompis kommer också gagna ditt barn både nu och när hen växer upp.

Se också: Motherhood expertpanel – din guide genom livet

Motherhoods expertpanel – din guide genom mammalivetBrand logo
Motherhoods expertpanel – din guide genom mammalivet

Så hur lär man egentligen ut bra vanor och schyssta beteenden till sitt barn? Enligt experter kan det bästa vara att försöka få in små saker i vardagen som uppmuntrar ditt barn, utan större ansträngning för någon av er.

Ge barnet schysst uppförande – 7 enkla tips

I tidningen Parents listar experter några raka och konkreta vardagstekniker som hjälper er att göra gott beteende och bra vanor bli en del av er vardag.

Annons
”Det är okej att vara arg men jag kommer inte låta sig slå.”

1. Börja enkelt – och tidigt

Det är aldrig för tidigt att vara ett gott exempel framför ditt barn, även om det givetvis inte kommer gå att lära en tvåveckorsbebis att säga ”tack”. När sitt barn sen börjar prata kommer snälla, trevliga och artiga ord vara en del av vokabuläret. Att helt enkelt sprida ut fraser som ”tack” och ”är du snäll” naturligt under dagen när du pratar med barnet kommer ta er en lång väg.

2. Snällhet är vägen att gå

Istället för att se det som att du ska uppfostra och och lära ut ett helt sätt att vara, kan man försöka redan tidigt prata med barnet om varför det är bra och viktigt att till exempel vara en bra kompis. Varför mår andra bra av att vi säger tack, är snälla och uppmuntrar dem, när de gjort något snällt?

Om man tar sig tiden att lära ut snälla vanor från ett sådant perspektiv blir det mer logiskt för barnet varför detta är bra saker.

Låt helt enkelt ditt barn få veta hur glada andra kan bli av att hen är snäll mot dem! Ditt barn kommer fortfarande få utbrott eller bryta ihop ibland men att låta snällhet leda vägen framåt i att förstå varför ett schysst och snällt beteende också är viktigt.

pappa och barn
Snällhet och schyssta beteenden betyder inte att man ska trampa på sina egna känslor, tipsar experterna.

3. Uthållighet kommer hjälpa dig

Det mesta du ska lära ett barn kräver uthållighet. Att vara stringent och använda samma bemötande mot ditt barn genomgående hjälper hen förstå. Med det sagt – ingen fara om du någon gång glömmer berömma ditt barn när hen säger ”ursäkta mig” eller gör något snällt. Men om responsen är alltför oregelbunden är det mindre troligt att goda vanor fastnar hos ditt barn.

Annons

Man kan också ta några minuter då och då till att förklara olika beteenden, som ”Här är anledningen till att det är lite trevligt att säga prosit när någon nyser” eller ”Därför kommer det göra personalen på fiket glad om du säger 'tack'”. När de väl kommer ett tillfälle då du önskat att barnet beter sig lite extra snällt och lugnt, har ni redan pratat om de sakerna.

4. Ge verktyg när känslorna är blandade

Ska man verkligen alltid vara snäll och bete sig fint? Nej, det är såklart också viktigt att lyssna på sina egna känslor – och här kan det vara lätt att tappa bort sig lite som förälder.

Om mormor kommer med lego i present som ditt barn inte gillar, ska barnet ljuga då och säga att allt är bra? Nej, kanske inte. Men inte heller är det vidare trevligt att få ett utbrott av besvikelse och kasta legot i golvet.

Genom att prata om sådana här situationer ibland kan du hjälpa barnet. Finns det till exempel en medelväg i fallet med presenten. Kanske kan man säga ”Tack mormor, jag tycker om dig”. Då har man inte trampat på sig själv men fortfarande lärt sig att behärska sina känslor.

Busigt barn
En enkel sak du kan göra är att se till att skapa ett safe space hemma, där ni pratar om situationer som varit jobbiga eller blivit intensiva under dagen.

5. Skapa ett tryggt space

Att försöka ge ditt barn feedback eller ge en tillsägelse framför andra är ibland att skjuta sig själv i foten, menar många experter. Skambeläggande leder i många fall inte till konstruktiv förändring utan har snarare an tendens att få barnet att stänga av. Det är inte alltid motiverande utan kan snarare bli paralyserande.

Annons

Som vuxen kan du alltså ibland behöva be andra om ursäkt för hur ditt barn betett sig, men en god idé kan vara att ta upp saken med barnet först när ni kommit hem och barnet känner sig tryggt. Förklara varför barnets beteende inte var vad du önskar eller varför det till exempel kan ha gjort en annan person ledsen. Samtidigt är det bra att vara tydlig med att du aldrig kommer döma ditt barn, då kommer det finnas mer öppenhet hos barnet att ta in det du försöker lära ut.

6. Ge barnet val

Att inte känna sig hörd kan för ditt barn leda till en känsla av att förlora kontrollen, vilket i sin tur kan hindra barnet från att lyssna på dig. Om du kan ge barnet en känsla av att hen tar ansvar och är lyssnad på blir det enklare att rida ut situation för barnet. Ett exempel:

Du pratar i telefon med en vän och ditt barn ber om din uppmärksamhet. Istället för att säga ”Det är otrevligt att avbryta” eller ”Jag pratar i telefon just nu” är det ofta mer hjälpsamt om du kan komma med ett snabbt alternativ. Till exempel ”Jag ser att du verkligen vill något, men jag pratar med en vän, så du kan vänta tills jag är klar, eller titta i boken en liten stund till?”.

Annons

7. När ni når botten (Ja, det händer alla hela tiden)

Nej vi kommer aldrig komma undan utbrott, starka känslor, trots eller att vårt barn ibland beter sig på ett sätt vi inte önskar. Det är i själva verket en viktig del av barnets utveckling att bete sig just så, så heja dig, förälder, som orkar stå bredvid och bemöta det!

Även om det i stunden känns tufft när barnet ligger på rygg och skriker framför en godishylla på mataffären, kan det vara en liten tröst och hjälp för dig som förälder om du kan behålla helikopterperspektivet. Kan du påminna dig om några av teknikerna (till exempel att hålla dig lugn och vänta med att ta snacket tills ni kommer hem) kommer det bli lättare för dig. Långsiktigt kommer vara värt det, för er båda!

Foto: TT

Artikelinspiration: Parents

Annons