En del av

Mitt barn är överviktigt, hur bör jag tänka och agera?

30 aug, 2022 
Kajsa Kaijser
Maria Dufva
barn på vågen
Övervikt bland barn är en av våra vanligaste folksjukdomar. Hur kan man som förälder förebygga och agera om det drabbar ens barn? Våra experter har svar på tal.
Annons
VIDEO: Motherhoods expertpanel – din guide genom mammalivetBrand logo
VIDEO: Motherhoods expertpanel – din guide genom mammalivet

Barnläkaren och Motherhoodexperten Kajsa Kaiser är krass när det kommer till barn och övervikt: "Här har vi som föräldrar en viktig uppgift och ett ansvar". Hon får medhåll av föreläsaren, författaren och tonårsexperten Maria Dufva. I veckans läsarfråga handlar det alltså om hur man ska göra när ens barn är överviktigt.

VECKANS LÄSARFRÅGA

Mitt barn älskar mat och tar gärna om flera gånger efter det att vi andra är mätta. Fram tills nu har jag inte velat säga något, men nu börjar jag bli orolig ...

Kajsa Kaiser
Kajsa Kaiser är barnläkare i Motherhoods expertpanel.

Barnläkaren: Det bästa man kan göra i det här skedet är att vara ett gott exempel

Att satsa på sina barns kost- och rörelsevanor är viktig uppgift man har som förälder. Fetma bland barn (och vuxna) är en av våra största folkhälsoutmaningar. I Sverige är ca 15 % av fyraåringar överviktiga och 3-4 % har fetma. Bland tioåringar har cirka 9-10 % fetma.

Annons

Risken är stor att fetma hos barn kvarstår och leder till en förkortad medellivslängd. Den enda direkta orsaken till fetma är att man får i sig mer energi än man gör av med. Ofta är det att man äter mat med för mycket socker och fett i och dricker sötade drycker. Andra faktorer är att man tar stora portioner och har en oregelbunden måltidsordning. Ofta äter överviktiga barn också för lite frukt och grönsaker.

Fetma utvecklas i regel hos dem som har viss ärftlighet i kombination med omgivningsfaktorer. Som vanligt med barn är det bästa man kan göra som förälder att föregå med gott exempel; det vill säga själv äta bra och ha goda vanor som att äta frukost, välja nyckelhålsmärkt, äta fisk ofta, begränsa intaget av snabbmat, godis, kakor, glass och läsk och begränsa sig till en portion vid måltider. Det går inte att kompensera ett stort intag av energirik kost med ökad fysisk aktivitet, men är ändå mycket viktigt för hälsan att man rör på sig och man har visat att svenska barn i 6-10-årsåldern är mer aktiva under skoltid än under eftermiddagarna och helger. Daglig fysisk aktivitet om sammanlagt minst 60 minuter på minst måttlig intensitetsnivå är rekommendationen för barn.

Annons

Kom ihåg – var försiktig och kärleksfull:

Kom ihåg att det är viktigt hur du pratar med barnet och andra vuxna i barnets omgivning om barnets vikt. Det finns ofta mycket känslor kring vikt och normer i samhället som gör att övervikt ibland är skamligt för både barn och vuxna. Det är otroligt viktigt att barnet fortsatt känner sig älskat precis som han eller hon är.

Att känna ångest över att inte duga som man är, eller att man ständigt måste försöka att bli smalare för att känna sig älskad och omhändertagen, kan skapa en lågintensiv och kronisk stress hos barnet. Här kan du läsa mer om hur du bäst pratar med barnet om vikt.

Samtidigt som fetma i tidig ålder kan bli skadligt för hälsan senare måste barn få vara älskade precis som de är.

Tonårsexperten: Att ge barn de bästa förutsättningarna för att leva ett friskt liv är vårdnadshavarnas ansvar

Idag är det bara 1 av 10 barn som lever hälsosamt enligt rekommendationer för sömn, rörelse och kost. Att vara överviktig behöver inte alls innebära att en är ohälsosam. Ingen kan se på någons utsida hur frisk insidan är. Att ge barn de bästa förutsättningarna för att leva ett friskt liv är vårdnadshavarnas ansvar även om barnet inte vill. Resonera gemensamt och kom fram till vad som är bäst för er familj i form av kost och måltider. Leta fram fakta som barnet kan ta till sig av. Jag rekommenderar att ni besöker generationpep.se och läser allt tillsammans och därpå bestämmer er för vad ni ska ändra på just utifrån ett hälsoperspektiv.

Annons

Att vara överviktig kan påverka barns fysiska hälsa, men även den psykiska. Många med övervikt berättar om hur de utsätts för elaka kommentarer och känner att de måste ändra på sig. Lyssna med skolsköterskan om ni behöver ytterligare tips, råd och stöd i detta förändringsarbete.

Foto: TT/Motherhood

Maria Dufva
Maria Dufva är tonårsexpert i Motherhoods expertpanel och har skrivit flera böcker om barn och ungdomar.

Det här är Motherhoods expertpanel

Motherhoods expertpanel är din guide genom mammalivet. För vad är egentligen bättre än att hjälpas åt genom livets alla utmaningar?

Varje vecka kommer en läsarfråga besvaras av minst två personer ur panelen. Frågorna täcker, precis som sajtens innehåll, moderskapets hela resa och kan innehålla funderingar kring allt ifrån graviditet till tonårslivets utmaningar.

Motherhoods expertpanel består av:
Maria Dufva, kriminolog och tonårsexpert.
Kajsa Kaijser, barnläkare.
Hanna Fischer, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
Veronica Calembe, barnmorska.

HÄR kan du läsa mer om våra experter och ta del av fler frågor och svar från Motherhoods expertpanel.

SE OCKSÅ: Så mycket kostar ett barn – 1 till 18 årBrand logo
SE OCKSÅ: Så mycket kostar ett barn – 1 till 18 år
Annons