En del av

Kajsa Kaijser är barnläkare i Motherhoods expertpanel

10 nov, 2021 
Redaktionen Motherhood
Kajsa Kaijser barnläkare i Motherhoods expertpanel
Har hen ätit tillräckligt? Varför sjunker inte febern? När ska jag söka akut vård? Barnläkaren Kajsa Kaijser är en av experterna i Motherhoods expertpanel och hon svarar på era läsarfrågor.
Annons

Oavsett hur gammalt ditt barn är känner du som förälder ibland en oro, en känsla som knappt går att beskriva med ord. Barnläkaren Kajsa Kaijser är proffs på bebisar och barnsjukdomar och varje dag träffar hon föräldrar som oroar sig över barnets hälsa. Nu ingår hon i Motherhoods expertpanel.

Se också: Det här är Motherhoods expertpanel

Motherhoods expertpanel – din guide genom mammalivetBrand logo
Motherhoods expertpanel – din guide genom mammalivet

Barnläkaren Kajsa Kaijser – en av Motherhoods experter

Kajsa Kaijser är barnläkare och nyföddhetsläkare (neonatolog) på Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm. I hennes yrke träffar hon oroliga föräldrar varje dag. Hon är en av Motherhoods experter och kommer att finnas här för dig. Här får du lära känna henne lite bättre.

Barnläkaren Kajsa Kaijser
Kajsa Kaijser är barnläkare och proffs på de allra minsta och självklart: en av experterna i Motherhoods expertpanel.

Hej Kajsa! Vem är du?

– Hmm, oj vilken stor fråga. Först och främst är jag mamma till tre roliga och fantastiska barn. Vi brukar göra utflykter, pyssla och bara vara tillsammans, det är det bästa jag vet och något jag vill göra helst hela tiden. När jag inte är hemma med mina barn jobbar jag med andras barn och forskar om bebisar som är för tidigt födda, alltså prematurer.

Annons

Vilken härlig mix! Vad kommer du att kunna bidra med för expertis i Motherhoods expertpanel?

– Eftersom jag i grunden är barnläkare och har jag jobbat inom allt ifrån barnkirurgi, barnpsykiatri, missbruksvård för barn till barnmedicin – och är specialiserad som neonatolog, kan man väl säga att jag har bred kunskap om barn och bebisar. Min erfarenhet är att det är spädbarnsperioden och tonåren då föräldrar är mest rådvilla och oroliga, jag vill finnas här för att stötta Motherhoods läsare. Om jag lyckas lugna åtminstone några föräldrar så att de kan njuta av sina barn och vara närvarande i nuet med barnet, är det värt mycket för mig.

Kajsa Kaijser

Ålder: 46.

Bor: Bromma, Stockholm.

Familj: Barnen Astrid 11, CarlOtto, 8 och Märtha 4.

Utbildning: Dubbelspecialist i barn- och ungdomsmedicin och nyföddhetsmedicin.

Intressen utöver jobbet: Pysslar mycket med barnen, gärna med pärlor och av det som finns i naturen.

Följ: @drkaijsa

Vad tycker du är viktigt att ge våra läsare?

– Bättre kunskap och stöd att kunna sålla bland all information man får. Jag önskar att alla föräldrar ska kunna känna sig säkrare sin föräldraroll och se vad som är relevant att vara orolig över.

Annons

Fint för det där med oro känner nog alla småbarnsföräldrar igen sig i.

Är det något visst ämne som du brinner extra mycket för?

– Bebisar måste jag ändå svara. Jag är ju framför allt bebisdoktor. Det är en svår och hisnande tid då så mycket händer och formas. Men är man för trött och orolig är det svårt att njuta av den.

Vad skulle du vilja säga till alla föräldrar som kämpar?

– Kom ihåg att du har mycket kompetens inom dig, du är menad att vara just ditt barns föräldrar. Lyssna på dig och barnet och tänk sunt förnuft så går det mesta vägen. Barn har en växtkraft som strävar att rätta till det som blir fel. Mycket rättar till sig med lite puffar i rätt riktning på ett sätt det inte gör med vuxna. Att vara förälder är ömsom svårt, klurigt, roligt, obegripligt, överväldigande, skitjobbigt, skrämmande och vidunderligt. Man görs sitt livs prestation där i mörkret när man får bebisen att somna eller lugnar en orolig 9-åring. Man är sin egen doktor när man känner på sig att det här är ingen vanlig hängighet, sin egen tivoliakrobat i hallen med 2,5-åringen som inte vill ha på sig overallen allt medan man själv smälter bort i kappa och komma-i-tid-till-jobbet-stress. Man måste bara vara sin egen applåderande publik också; klappa sig själv på axeln och inte låta det bästa vara det godas fiende.

Annons

Något mer?

– Lyssna inåt och lyssna på ditt barn, då märker du om de är exempelvis är sjuka. Ta in rimlig information och var pragmatisk: hur ser balansen risk-nytta ut i en fråga som kommer upp? Är risken relevant? Är nyttan?

Det här är Motherhoods expertpanel

Motherhoods expertpanel är din guide genom mammalivet. För vad är egentligen bättre än att hjälpas åt genom livets alla utmaningar?

Varje vecka kommer en läsarfråga besvaras av minst två personer ur panelen. Frågorna täcker, precis som sajtens innehåll, moderskapets hela resa och kan innehålla funderingar kring allt ifrån graviditet till tonårslivets utmaningar.

Motherhoods expertpanel består av:
Maria Dufva, kriminolog och tonårsexpert.
Kajsa Kaijser, barnläkare.
Hanna Fischer, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
Veronica Calembe, barnmorska.

HÄR kan du läsa mer om våra experter och ta del av fler frågor och svar från Motherhoods expertpanel.

Foto: Motherhood

Annons