En del av

Maria Dufva är kriminolog och tonårsexpert i Motherhoods expertpanel

10 nov, 2021 
Redaktionen Motherhood
Maria Dufva kriminolog och tonårsexpert i Motherhoods expertpanel
Maria Dufva är en av Sveriges främsta experter när det gäller barn och ungas liv på nätet. Hon har skrivit flera böcker inom ämnet och brinner för att dela med sig av sin kunskap. Nu ingår hon i Motherhoods expertpanel!
Annons

I den värld vi lever i händer det väldigt mycket saker som vi föräldrar inte kan kontrollera på det sätt som vi önskar. Känner du dig orolig för vad ditt barn gör på nätet? Maria Dufva är kriminolog och författare – och nu även en del av Motherhoods expertpanel. Hon är van att svara på de svåra och stora frågorna när det gäller barn som händer på nätet.

Se också: Det här är Motherhoods expertpanel

Motherhoods expertpanel – din guide genom mammalivetBrand logo
Motherhoods expertpanel – din guide genom mammalivet

Författaren och kriminologen Maria Dufva – en del av Motherhoods expertpanel

Att barn ska ha rätt till ett roligt liv på nätet borde vara en självklarhet. Men i den värld vi lever i kan det tyvärr hända saker som gör föräldrar oroliga eller maktlösa. Maria Dufva är författare och kriminolog och hennes expertområde är brottslighet – som barn kan begå eller som de kan vara utsatta för. Vi är så glada att hon nu även tillhör Motherhoods expertpanel.

Maria Dufva
Maria Dufva är tonårsexpert i Motherhoods expertpanel och jobbar även som kriminolog och författare.

Hej Maria! Vem är du?

– Jag är kriminolog och författare som arbetar folkbildande och brottsförebyggande och det har jag gjort väldigt länge. Jag har två barn som är 12 och 14 och en man, vi bor i Nackas skärgård, men jag drömmer om en hästgård i Skåne och att fortsätta skriva böcker.

Annons

Maria Dufva

Ålder: 48.

Bor: Nackas skärgård.

Familj: Gift med Peter och har två barn.

Utbildning: Kriminolog och medlare vid brott.

Intressen utöver jobbet: Huset, hästen och hunden.

Följ: @mariadufva.

Ja, vi hoppas på fler böcker. Men du, berätta… Vad kommer du kunna bidra med i vår expertpanel?

– Mitt expertområde är brottslighet, brott som barn kan begå och brott som de kan bli utsatta för, men även det som händer i barn och ungas liv på nätet. Porr, sex och samtycke är också något jag gärna pratar om. Jag tycker att barn har rätt till kunskap inom det, och även till ett säkert och roligt liv på nätet. Det är vi vuxna som kan förse dem med det. Jag vill helt enkelt dela med mig av min kunskap till Motherhoods läsare.

Så himla bra! Vilka är dina hjärtefrågor?

– Jag brinner mer och mer för det här med rättvisa, jag tycker barns förutsättningar är så orättvisa för att vuxna missar att ge dem kunskap. Jag tycker mig se tydligt hur en del föräldrar är delaktiga i hur barnen är på nätet, medan vissa inte alls är det.

Annons

Finns det något som känns lite extra tufft att behöva ta i?

– Det är när brott har begåtts, som hade varit lätta att undvika. Där det är så tydligt att barn inte hade hamnat i den situationen om de hade haft kunskapen. Som vuxen behöver man finnas där för att prata om allt som kan hända och underhålla den kunskapen. Annars serverar vi förövarna ett mål, barnen vågar nämligen inte alltid berätta för sina föräldrar.

Vad vill du säga till föräldrar som kämpar?

– Du är inte ensam. Ensam är inte stark, ensam är bara ensam. Försök inse att det här har hänt andra och våga ta hjälp. Erkänn att allt inte alltid är fantastiskt och härligt, men med vilja och rätt hjälp finns det all chans att det blir bra igen. Barnen är experter på sitt liv på nätet, men försök resonera med dem. Föräldrars relation till barnen är det absolut viktigaste.

Det här är Motherhoods expertpanel

Motherhoods expertpanel är din guide genom mammalivet. För vad är egentligen bättre än att hjälpas åt genom livets alla utmaningar?

Varje vecka kommer en läsarfråga besvaras av minst två personer ur panelen. Frågorna täcker, precis som sajtens innehåll, moderskapets hela resa och kan innehålla funderingar kring allt ifrån graviditet till tonårslivets utmaningar.

Motherhoods expertpanel består av:
Maria Dufva, kriminolog och tonårsexpert.
Kajsa Kaijser, barnläkare.
Hanna Fischer, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
Veronica Calembe, barnmorska.

HÄR kan du läsa mer om våra experter och ta del av fler frågor och svar från Motherhoods expertpanel.

Foto: Motherhood

Annons