En del av

Hannah Bergroth: Barn i trotsålder? 5 ovärderliga tips

09 mar, 2023 
Hannah Bergroth
Hannah Bergroth
Trots hör till, men i för stor dos kan det bli jobbigt. Motherhoods redaktör Hannah Bergroth delar med sig av 5 saker hon brukar göra när dottern inte lyssnar eller sätter sig på tvären. Kanske något att testa redan idag?
Annons

Det här är en krönika. Åsikter och tankar är skribentens egna.

När livet som förälder känns extra utmanande brukar jag tänka att det är en fas som går över. Att allt har sin tid och att det förhoppningsvis snart blir lättare.

Men att ha en snart 4-åring hemma som har mycket vilja, en stark röst och ett otroligt humör (på gott och ont förstås) är vissa dagar väldigt påfrestande – och då går det liksom inte alltid att tänka this too shall pass.

Föreläsaren Micke Gunnarsson: "Spara en peng till barnens terapi"Brand logo
Föreläsaren Micke Gunnarsson: "Spara en peng till barnens terapi"

Trots är nog något som många föräldrar kan känna igen sig i – och även om vi vet att det inte handlar om att barnet vill tjafsa eller bråka är det ändå lika jobbigt när dessa perioder kommer. För hur lyckas man ha bra tålamod, vara på gott humör och inte ta åt sig när den där lilla människan stampar argt iväg från badrummet för att det är fel färg på tandborsten?

Annons

Den som har svaret får gärna höra av sig till mig.

”Jag oroade mig över att jag inte skulle kunna älska ett till barn”

Hannah Bergroth: 5 knep att testa när du har barn i trotsålder

Tack vare mitt jobb som redaktör på en av Sveriges största föräldrasajt får jag många användbara verktyg som jag upplever att gör mitt liv som mamma lite, lite enklare. Det kan vara någon förälder som delar med sig av ett smart knep jag aldrig tänkt på tidigare – eller en kunnig föräldracoach som ger kloka råd. Det mesta jag får ta del av brukar jag testa hemma på mina barn – och blir lika glad varje gång det fungerar.

Hur tacklar jag när min 3-åring testar mig, sätter sig på tvären eller får psykbryt? Så här brukar jag tänka när det är för mycket trots hemma.

1. Låt det inte bli personligt

Jag har insett att mitt barn inspireras av ALLT och det hon säger är oftast något hon lärt sig av sin storebror, sina bästisar på förskolan eller Lotta i Lotta på Bråkmakaregatan.

Därför låter jag det mesta gå mig förbi och tar inte det hon säger personligt – för jag vet ju att det hon säger inte är något hon egentligen menar. Hon bara lär sig imitera andra och bli en social liten person.

Annons

2. Kom ihåg att kramas

De gånger när jag inte riktigt kan tackla utbrotten och det känns som jag liksom fastnat i hot, mutor och annat som inte fungerar finns det bara ett sätt, nämligen att jag och dottern ger varandra en lång, varm kram. Det blir ett fint avbrott och vi kan prata igenom hur det känns.

Och det bästa: Till slut vet varken hon eller jag vad bråket handlade om.

3. Time out? JA!

Visar sig barnets trots för ofta, tycker du? Ja, då kan det vara bra att ta en time out – fast på nytt sätt!

Jag brukar tänka att det inte handlar om att båda måste vara tysta eller att någon behöver lämna rummet. För mig betyder det att jag lyckas vilseleda! Det gör jag genom att börja pyssla med någonting annat eller prata om något som inte handlar om det dottern blev arg över.

4. Ta allt med en nypa salt

Barn är roliga, även när de är inne i sin trotsperiod. Därför försöker jag bära med mig att det min dotter säger eller gör inte alltid ska tas med för stort allvar. För det mesta går allt att skratta åt (men det gör jag när hon inte ser förstås).

5. Kom ihåg att djupandas

Att djupandas hjälper mot det mesta – även småbarnstrots. När hon eller jag får psykbryt brukar jag sätta mig ner, blunda och tänka: Andas djupt!

Jag vet inte vem av oss som blir mest förvånad, men det är ofta jag tänker på hur det kommer sig att de där tre djupa andetagen kan vara så viktiga.

Foto: TT

Annons