En del av

Dricker alkohol framför barnen — hur ska jag få min man att förstå?

14 dec, 2021 
https://image.motherhood.se/Hanna-Fischer-psykolog-Motherhoods-expertpanel.jpg.jpg?imageId=8014519&x=12.44019138756&y=0&cropw=66.985645933014&croph=100&width=1318&height=1318Hanna Fischer
https://image.motherhood.se/Kajsa-Kaijser-barnlakare-Motherhoods-expertpanel.jpg.jpg?imageId=8014669&x=20.574162679426&y=0&cropw=66.985645933014&croph=100&width=1318&height=1318Kajsa Kaijser
Hanna Fischer och Kajsa Kaiser i Motherhoods expertpanel
Är det okej att dricka alkohol framför sina barn? I veckans läsarfråga svarar Hanna Fischer och Kajsa Kaijser från Motherhoods expertpanel på den viktiga frågan om föräldrars alkoholvanor. — Känslan av att föräldrarna inte riktigt är sig själva kan vara mycket obehaglig för barnet, säger Hanna Fischer, psykolog.
Annons
Motherhoods expertpanel – din guide genom mammalivet
Motherhoods expertpanel – din guide genom mammalivet

Veckans läsarfråga handlar om det mycket känsliga ämnet barn och alkohol och är en aktuell fråga inför julledigheten. Mamman som vill ha råd från Motherhoods expertpanel tycker inte det känns okej när hennes man dricker framför barnen. Hanna Fisher, leg. psykolog och psykoterapeut på Moment psykologi och barnläkaren Kajsa Kaijser vägleder.

VECKANS LÄSARFRÅGA

Vi är inte överens om hur vi dricker alkohol hemma. Min partner har inga problem att dricka framför barnen, ibland så mycket att han blir ordentligt berusad. Han är inte våldsam eller elak, men jag blir jätteupprörd. Jag menar att barnen far illa och han tycker jag överreagerar, snälla ge mig argument som får honom att förstå!

Psykologen: Det är aldrig okej att vara berusad tillsammans med barn

Hanna Fischer, psykolog i Motherhoods expertpanel
Hanna Fischer är psykolog i Motherhoods expertpanel.

Ur barnets perspektiv tänker jag att frågan inte främst gäller om man ska dricka i deras närvaro eller ej, utan hur ni som dricker beter er när ni dricker. Det är till exempel okej att ta ett glas, men det är inte okej att vara berusad tillsammans med barnen. Känslan av att föräldrarna inte riktigt är sig själva kan vara mycket obehaglig och skapa rädsla och oro hos barnet. Ju yngre barnet är desto viktigare ur anknytningshänseende att vara lyhörd och förutsägbar. Om alkoholen förändrar ens beteende så att man blir antingen högljudd, irritabel eller frånvarande och långsam i reaktionsförmåga ska man såklart inte dricka i barns närvaro. Om man däremot reagerar på ett glas vin med lite extra gott humör och man kan fortsätta vara lyhörd och förutsägbar både då man dricker och dagen efter, är risken mycket liten att barnet tar skada. Oavsett ålder på barnet är man som förälder en förebild för hur man beter sig mot andra och hur man tar hand om sig själv. Vilka regler man sätter upp för tonåringar och hur man själv brukar alkohol och tobak har betydelse för hur tonåringen förhåller sig till densamma. Att bjuda sin tonåring att smaka på alkohol hemma har till exempel ett dokumenterat samband med att utveckla riskbruk. När barnen blir äldre och tar mer intryck utifrån kan det vara bra att prata om varför man använder alkohol, om vilka risker och konsekvenser som finns och hur man kan säga nej. För att vara trovärdig i detta behöver man såklart ha koll på egen alkoholkonsumtion och ”leva som man lär”.

Annons

Känslan av att föräldrarna inte riktigt är sig själva kan vara mycket obehaglig och skapa rädsla och oro hos barnet.

Hanna Fischer, psykolog

Barnläkaren: Dricker man sig berusad inför barnen och inte ser det problematiska i det skulle jag bli bekymrad

Kajsa Kaiser, barnläkare i Motherhoods expertpanel
Kajsa Kaiser är barnläkare i Motherhoods expertpanel.

Vi vet att barn ofta upprepar sina föräldrars beteenden och enligt CANs (Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning) rapport från 2019 har vart femte svenskt barn någon gång under uppväxten haft minst en förälder med alkoholmissbruk. Men även hur man förhåller sig till alkohol som förälder utan alkoholproblem spelar roll. Våra alkoholvanor har förändrats och det är nuförtiden vanligare att vuxna dricker alkohol utanför festsammanhang.

Man ska också tänka på att även ganska låg grad av alkoholkonsumtion gör att man förändras i sitt beteende, något som kan vara skrämmande för ett lite mindre barn.

Annons

Även ganska låg grad av alkoholkonsumtion gör att man förändras i sitt beteende.

Kajsa Kaijser, barnläkare

I ett mer allmänt resonemang tror jag att det är bra att visa sina barn att även vuxna måste hitta gränser för sig själv, att balansera livets goda mot ett hälsosamt leverne till exempel, att det går att hitta rimliga vägar. Jag tror också att barn redan i låg ålder kan skilja på vad olika vuxna gör; att mamma gör si och pappa gör så. Som livet ju är. Om däremot den andra drack sig klart berusad inför barnen och inte såg det problematiska i det skulle jag bli bekymrad.

Det här är Motherhoods expertpanel

Motherhoods expertpanel är din guide genom mammalivet. För vad är egentligen bättre än att hjälpas åt genom livets alla utmaningar?

Varje vecka kommer en läsarfråga besvaras av minst två personer ur panelen. Frågorna täcker, precis som sajtens innehåll, moderskapets hela resa och kan innehålla funderingar kring allt ifrån graviditet till tonårslivets utmaningar.

Motherhoods expertpanel består av:
Maria Dufva, kriminolog och tonårsexpert.
Kajsa Kaijser, barnläkare.
Hanna Fischer, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
Veronica Calembe, barnmorska.

HÄR kan du läsa mer om våra experter och ta del av fler frågor och svar från Motherhoods expertpanel.

Foto: Motherhood/TT

Annons
Innehåller reklamlänkar