En del av

Hur uppfostrar man sina barn jämställt?

25 mar, 2022 
Hanna Fischer
Maria Dufva
Pojke leker med dockskåp/Motherhoods experter
Veckans läsarfråga tar upp ämnet jämställdhet och barnuppfostran. Hur uppfostrar man egentligen sina barn jämställt och utan påverkan från samhällets normer. Motherhoods experter ger sig på ett svar.
Annons
Motherhoods expertpanel – din guide genom mammalivetBrand logo
Motherhoods expertpanel – din guide genom mammalivet

Hur vi uppfostrar våra barn är högst individuellt, men de flesta föräldrar är ändå överens om att vilja fostra självständiga, empatiska och ödmjuka individer. En fråga som definitivt är lättare i teorin än i praktiken är den om jämställdhet. Motherhoods experter Hanna Fischer, psykolog och Maria Dufva, tonårsexpert, vägleder föräldern i veckans fråga.

VECKANS LÄSARFRÅGA

Hur kan vi uppfostra våra barn jämställt och inte fastna i normer?

Maria Dufva, tonårsexpert i Motherhoods expertpanel
Maria Dufva är författare till flera böcker om barn och ungdomars beteende och vanor.

Tonårsexperten: Håll resonemanget om jämställdhet levande

”Barn gör som vi gör, inte som vi säger”… Att genom sitt sätt att leva visa på jämställdhet är en bra början. Granska hur jämställt det är hemma hos er: vem gör vad och varför? Hur ser det ut i släkten? Att ha ett stort intresse för matlagning kanske gör att det är samma vuxna som alltid lagar mat, men hur kan det påverka bilden av jämställdhet? Att resonera kring normer är spännande och enormt givande: lyssna in era barn och se hur de tänker. Idag är många barn mycket mer medvetna än föräldragenerationen och tiden då som präglade föräldrarna. Diskutera rollerna i barnböcker och barnfilmer. Problematisera hur det kan vara så olika i olika familjer: vissa strävar efter jämställdhet medan andra inte tycker det är lika viktigt. Fundera även på hur ni själva uttrycker er. Lyssna gärna in hur barnens förskola och/eller grundskola arbetar med detta. Problematisera det ni ser på TV och fråga er själva om tjejer och killar verkligen har samma möjligheter och rättigheter i samhället vi lever i idag. Jag tror att det bästa är att inte vara så svart-vit utan istället hålla resonemanget om jämställdhet levande och koppla det till aktuella händelser och nyheter.

Idag är många barn mycket mer medvetna än föräldragenerationen.

Maria Dufva, tonårsexpert
Hanna Fischer, psykolog i Motherhoods expertpanel
Hanna Fischer är psykolog i Moterhoods expertpanel

Psykologen: Det är nästan omöjligt att helt skydda sitt barn från rådande normer

Din fråga visar på en medvetenhet hos dig om vikten av att som förälder själv vara normkritisk. Detta, att själv fråga sig varför något ska vara på ett visst sätt, är en bra sak man kan göra tillsammans för att barnet inte ska fastna och begränsas alltför mycket i normer. Jag skulle samtidigt säga att det är nästan omöjligt att skydda sitt barn från de normer som finns, då barnen tar intryck från så många olika håll och genusfällor gillras överallt… Bland leksaker och kläder, känslor och relationer. Dessutom tar barn mer intryck från andra än er föräldrar ju äldre de blir. Jag säger detta inte för att uppmana er att ge upp inför ohälsosamma normer utan för att undvika att ni skuldbelägger er själva som föräldrar eller dömer ut er uppfostran helt när er dotter under en period bara vill ha rosa prinsessklänningar. I dessa lägen kan det (här talar jag av egen erfarenhet som mamma) vara svårt att som normkritisk förälder reagera neutralt och icke-värderande. Erfarenheten säger dock att det är bättre att visa på alternativ än att förbjuda eller på andra sätt visa att barnets val inte är i linje med vad föräldrarna tycker. Det sistnämnda kan nämligen få motsatt verkan. Så, tvinga inte på barnet någonting. Visa i stället på alternativ och uppmuntra till att pröva nya saker.

Annons

Skuldbelägg er inte om dottern under en period bara vill ha rosa prinsessklänningar

Hanna Fischer, psykolog

Det finns en gammal klassisk bok som heter Ge ditt barn 100 möjligheter, inte 2 -om genusfällor och genuskrux i vardagen som jag varmt rekommenderar att man läser. Boken ger många praktiska och enkla tips där en av mina personliga favoriter är att i lek omformulera Barbies utseende till egenskaper som är bra att ha för en aktiv och framgångsrik detektiv. Stora ögon är perfekt för att kunna se alla ledtrådar och spetsade ballerinatår är ypperliga ”smygfötter” då man följer efter en misstänkt person. Som förälder kan man försöka föregå med gott exempel, så fundera på om ni vuxna beter er på ett visst sätt utifrån definierade könsroller.

Det här är Motherhoods expertpanel

Motherhoods expertpanel är din guide genom mammalivet. För vad är egentligen bättre än att hjälpas åt genom livets alla utmaningar?

Varje vecka kommer en läsarfråga besvaras av minst två personer ur panelen. Frågorna täcker, precis som sajtens innehåll, moderskapets hela resa och kan innehålla funderingar kring allt ifrån graviditet till tonårslivets utmaningar.

Motherhoods expertpanel består av:
Maria Dufva, kriminolog och tonårsexpert.
Kajsa Kaijser, barnläkare.
Hanna Fischer, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
Veronica Calembe, barnmorska.

HÄR kan du läsa mer om våra experter och ta del av fler frågor och svar från Motherhoods expertpanel.

Foto: TT/Motherhood

Annons