En del av

Nyblivna mamman: När får jag tillbaka min kropp?

13 apr, 2022 
Veronica Calembe
Hur man upplever kroppen efter graviditet och förlossning är olika. En del låter förändringarna bero medan andra har svårt att förhålla sig till den nya kroppen, som till en början kanske inte ens fungerar som man är van vid.
Annons
Motherhoods expertpanel – din guide genom mammalivetBrand logo
Motherhoods expertpanel – din guide genom mammalivet

I veckans läsarfråga undrar en nybliven mamma hur och om hon någonsin kommer hitta tillbaka till sin kropp. Motherhoods expert Veronica lotsar henne genom den första tiden med en mammakropp.

VECKANS LÄSARFRÅGA

Jag känner inte igen min kropp efter förlossningen, inget är som det brukar. Jag kan varken kissa eller bajsa ordentligt. Sex ska vi inte ens snacka om. När kommer jag känna mig någorlunda som mig själv igen?

Veronica Calembe, Motherhoods expertpanel
Veronica Calembe är barnmorska i Motherhoods expertpanel.

Barnmorskan: Önskan att känna igen sin kropp kan bero på olika orsaker

Kroppsliga förändringar under en graviditet är ett faktum. Det finns nog ingen tid i livet där en kvinna genomgår så stora förändringar kroppsligt. En del återhämtar sig snabbt efter en förlossning medans andra känner en frustration över hur lång tid det tar för kroppen att hitta tillbaka. Det mest akuta, som svårigheter med att kissa och bajsa brukar ge med sig efter ett par veckor efter förlossningen, när eventuella bristningar har läkt. Om inte bör man kontakta MVC. Vad gäller sex är det vanligt att känna obehag vid samlag de första sex veckorna efter att du har fött barn.

Annons

Att sedan vilja känna igen sin kropp kan bero på olika orsaker. Är det extra kilon, bristningar i huden, brösten som ändrat form eller bredare höfter man inte känner igen sig i. En del bär förändringarna som en stolt etikett över vad man genomgått och vad man fått. Andra vill bara känna sig som innan graviditeten. Oavsett vad så har du rätt till din känsla.

Efter en förlossning upplever kvinnor generellt försvagade i kroppen. Bristen på stabilitet och styrka i kroppen kan få en kvinna att känna sig missnöjd med hur kroppen känns eller ser ut. Många gånger kan det enkelt handla om att komma igång med lättare träning, för att upptäcka att kroppen faktiskt kan återhämta sig snabbare än trott. Om du tycker det är svårt att komma igång med träning efter sin förlossning så fråga din barnmorska på din efterkontroll. Alternativt kontakta en fysioterapeut som är inriktad på graviditet och tiden efter förlossning.

Du kommer upptäcka att kroppen kan återhämta sig snabbare än du trott.

Veronica Calembe, barnmorska

Det här är Motherhoods expertpanel

Motherhoods expertpanel är din guide genom mammalivet. För vad är egentligen bättre än att hjälpas åt genom livets alla utmaningar?

Varje vecka kommer en läsarfråga besvaras av minst två personer ur panelen. Frågorna täcker, precis som sajtens innehåll, moderskapets hela resa och kan innehålla funderingar kring allt ifrån graviditet till tonårslivets utmaningar.

Motherhoods expertpanel består av:
Maria Dufva, kriminolog och tonårsexpert.
Kajsa Kaijser, barnläkare.
Hanna Fischer, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
Veronica Calembe, barnmorska.

HÄR kan du läsa mer om våra experter och ta del av fler frågor och svar från Motherhoods expertpanel.

Foto: TT/Motherhood

Annons