En del av

Jag är gravid och men min partner har ingen sexlust

01 mar, 2022 
https://image.motherhood.se/image-8014669?imageId=8014669&width=1320&height=1320&cropw=66.99&croph=100&x=20.57&y=0
Kajsa Kaijser
https://image.motherhood.se/image-8014665?imageId=8014665&width=1320&height=1320&cropw=66.99&croph=100&x=12.92&y=0
Veronica Calembe
Expertpanelen/ par i sängen
I veckans läsarfråga möter vi en gravid tvåbarnsmamma som med graviditeten fått ökad sexlust. Sambon däremot är rädd att bebisen ska komma till skada och har inte alls samma sug. Hur ska hon tänka? Motherhoods experter reder ut.
Annons
Motherhoods expertpanel – din guide genom mammalivetBrand logo
Motherhoods expertpanel – din guide genom mammalivet

Sexlusten under en graviditet är ett alldeles eget kapitel. Den blir hos en del väldigt intensiv, medan andra känner sig otympliga, obekväma och tappar all lust. Veckans läsarfråga kommer fån en mamma som har stark sexlust, men har en partner som inte vill. Hur ska hon tänka? Till hennes hjälp finns Motherhoods experter Kajsa Kaiser, barnläkare och Veronica Calembe, barnmorska.

VECKANS LÄSARFRÅGA

Jag vill ligga — men inte min sambo! Är gravid med vårt tredje barn, vårt andra gemensamma, och den här gången har jag en jättestark sexlust, nästan så att det blir jobbigt. Jag vill ofta, men min kille vill inte alls. Är det normalt med stark sexlust under graviditeten? Min kille menar att han kan skada barnet/mig, men jag tror att han inte tänder alls. Är det normalt att man känner så?

Kajsa Kaiser, barnläkare i Motherhoods expertpanel
Kajsa Kaiser är barnläkare i Motherhoods expertpanel.

Barnläkaren: Så länge sexet känns bra så finns det ingen anledning att avstå

Många känner oro att skada barnet i magen av sex under graviditet. Men så länge sexet känns bra så finns det ingen anledning att avstå, fostret ligger väl skyddat i fostervattnet innanför livmodermuskulaturen och riskerar inte att bli skadat. Livmodern skyddas mot bland annat bakterier av en tjock slempropp på livmodertappen. Kroppen är bra på att signalera om något inte står rätt till så lyssna på den; känns det bra så är det bra. Kvinnor med en normal graviditet som har sex under graviditeten föder inte för tidigt oftare än kvinnor som avstår från sex. Om man däremot har en riskgraviditet kan man behöva ta det lugnt. Framförallt penetrerande sex kan öka risken för sammandragningar bör undvikas om man till exempel har risk för förtidig förlossning.

Om man har en riskgraviditet kan man behöva ta det lugnt

Kajsa Kaiser, barnläkare
Veronica Calembe, barnmorska i Motherhoods expertpanel
Veronica Calembe är barnmorska i Motherhoods expertpanel

Veronica: Inte alls ovanligt att tro att barnet kommer till skada

Hur sexlusten känns under en graviditet är väldigt individuell. Det gäller för båda i relationen. Vissa får en ökad sexlust, vissa minskad eller andra helt opåverkad sexlust. Något som inte är ovanligt, är att en del tror att man kan skada barnet under sex.

Annons

Så länge den gravida är frisk, inte har någon riskgraviditet och sexet känns bra så finns det ingen anledning att avstå. Barnet ligger väl skyddat i fostervattnet innanför den starka livmodermuskeln. Så oavsett om du onanerar, har smeksex eller har omslutande sex finns inga hälsorisker för barnet. Är du osäker om du har en riskgraviditet så fråga din barnmorska.

Barnet ligger skyddat i fostervattnet innanför den starka livmodermuskeln.

Veronica Calembe, barnmorska

Det här är Motherhoods expertpanel

Motherhoods expertpanel är din guide genom mammalivet. För vad är egentligen bättre än att hjälpas åt genom livets alla utmaningar?

Varje vecka kommer en läsarfråga besvaras av minst två personer ur panelen. Frågorna täcker, precis som sajtens innehåll, moderskapets hela resa och kan innehålla funderingar kring allt ifrån graviditet till tonårslivets utmaningar.

Motherhoods expertpanel består av:
Maria Dufva, kriminolog och tonårsexpert.
Kajsa Kaijser, barnläkare.
Hanna Fischer, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
Veronica Calembe, barnmorska.

HÄR kan du läsa mer om våra experter och ta del av fler frågor och svar från Motherhoods expertpanel.

Foto: TT/Motherhood

Annons