En del av

Hur mycket påverkas gravida av strålning?

22 feb, 2022 
https://image.motherhood.se/Veronica-Calembe-barnmorska-Motherhoods-expertpanel.jpg.jpg?imageId=8014665&x=12.918660287081&y=0&cropw=66.985645933014&croph=100&width=1318&height=1318Veronica Calembe
https://image.motherhood.se/Kajsa-Kaijser-barnlakare-Motherhoods-expertpanel.jpg.jpg?imageId=8014669&x=20.574162679426&y=0&cropw=66.985645933014&croph=100&width=1318&height=1318Kajsa Kaijser
Strålning från olika enheter är något vi alla utsätts för dagligen. Men hur skadligt är det egentligen och hur påverkas fostret när man är gravid? Veckans läsarfråga får ett grundligt svar av Motherhoods experter.
Annons
Motherhoods expertpanel – din guide genom mammalivet
Motherhoods expertpanel – din guide genom mammalivet

Veckans läsarfråga tar upp ämnet strålning. Är det verkligen riskfritt med mobiler och trådlösa nätverk när man är gravid? Frågan besvaras av Motherhoods pålästa experter: Kajsa Kaiser, barnläkare och Veronica Calembe, barnmorska.

VECKANS LÄSARFRÅGA

Hur mycket påverkas en gravid av strålning från mobil och andra enheter?

Veronica Calembe är barnmorska i Motherhoods expertpanel.

Barnmorskan: Använd handsfree oavsett gravid eller inte

Det verkar inte finnas något starkt vetenskapligt stöd för att radiovågorna från en mobiltelefon skulle innebära några hälsorisker under en graviditet. Däremot finns det en osäkerhet om eventuella långtidseffekter, speciellt när det kommer till barn. Fram till dess uppmanar Strålsäkerhetsmyndigheten att man bör använda handsfree oavsett gravid eller inte. Vill man läsa mer om exponering av radiovågor kan man gå in på Strålsäkerhetsmyndigheten.

Det finns en osäkerhet om eventuella långtidseffekter.

Veronica Calembe, barnmorska

Barnläkaren: Du kan vara lugn. Det är låg exponering för radiovågor till fostret

Mobiltelefonen sänder och tar emot radiovågor när du använder den. Att använda mobiltelefon under graviditeten innebär låg exponering för radiovågor till fostret och det finns inget vetenskapligt stöd för att så låg exponering skulle medföra hälsorisker för fostret.

Annons

Trots omfattande forskning har man inte kunnat visa att det finns några strålskyddsrelaterade hälsorisker med mobiltelefonanvändning. Det finns heller inget stöd för att mobiltelefoner skulle öka risken för hjärntumörer. De frågetecken som finns är att man i djurstudier har man observerat en ökad oxidativ stress vid svag radiovågsexponering, men det är oklart om det kan leda till någon signifikant hälsopåverkan för varken djur eller människor. Den andra osäkerheten gäller barn; de har ju inte har använt mobiltelefon i samma omfattning som vuxna varför underlaget är mer begränsat vad gäller möjliga långtidseffekter.

Trots omfattande forskning har man inte kunnat visa att det finns några strålskyddsrelaterade hälsorisker

Kajsa Kaiser, barnläkare

Mobiltelefonen sänder och tar emot radiovågor när du använder den. Radiovågorna avtar snabbt i styrka med ökat avstånd, så i enligt med försiktighetsprincipen har man rekomenderat att man vid längre samtal försöker hålla ut telefonen från kroppen (högtalare/hörlurar). Exponeringen minskas till en tjugondel om man håller ut mobilen från kroppen. Med god täckning minskas exponeringen tusenfalt.

Annons

Det finns heller inga vetenskapligt grundade misstankar om hälsorisker med att exponeras för radiovågor från trådlösa datornätverk. Därför finns det inga strålskyddsskäl för att undvika dem vare sig på skolor eller i hemma. Ett trådlöst datornätverk använder sig också av radiovågor för att koppla upp datorer eller mot internet, men Strålsäkerhetsmyndighetens bedömer att det inte finns några hälsorisker med att exponeras för radiovågor från trådlösa datornätverk.

WHO och EU:s vetenskapliga kommitté delar Strålskyddsmyndighetens uppfattning.

Det här är Motherhoods expertpanel

Motherhoods expertpanel är din guide genom mammalivet. För vad är egentligen bättre än att hjälpas åt genom livets alla utmaningar?

Varje vecka kommer en läsarfråga besvaras av minst två personer ur panelen. Frågorna täcker, precis som sajtens innehåll, moderskapets hela resa och kan innehålla funderingar kring allt ifrån graviditet till tonårslivets utmaningar.

Motherhoods expertpanel består av:
Maria Dufva, kriminolog och tonårsexpert.
Kajsa Kaijser, barnläkare.
Hanna Fischer, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
Veronica Calembe, barnmorska.

HÄR kan du läsa mer om våra experter och ta del av fler frågor och svar från Motherhoods expertpanel.

Foto: TT/Motherhood

Annons
Innehåller reklamlänkar