En del av

Mitt barn fortsätter tjata fast jag säger nej – vad ska jag göra?

28 dec, 2021 
Hanna Fischer
Hanna Fischer, Motherhoods expertpanel
Veckans läsarfråga känner de allra flesta föräldrar igen sig i. Den tar upp ämnet tjat. Hur gör man egentligen för att stå emot?

— I teorin är det lätt att vara konsekvent, men det är såklart inte så lätt i en pressad vardag, säger Motherhoods expert, psykologen Hanna Fischer.
Annons
Motherhoods expertpanel – din guide genom mammalivetBrand logo
Motherhoods expertpanel – din guide genom mammalivet

När man för tjugonde gången sagt "nej, det blir ingen glass idag" är det lätt att tappa tålamodet. Hur mycket tjat ska man ta? Och hur bemöter man som förälder detta rätt så krävande beteende? Veckans läsarfråga besvaras av psykologen Hanna Fischer från Motherhoods expertpanel.

VECKANS LÄSARFRÅGA

Mitt barn lyssnar inte på nej och tjatar i all oändlighet tills jag ger mig. Hur kan jag vända detta beteende och hur ska jag som förälder agera för att mitt nej ska vara just ett nej?

Hanna Fischer, psykolog i Motherhoods expertpanel
Hanna Fischer är leg. psykolog och psykoterapeut på Moment psykologi.

Psykologen svarar: Barn lär sig snabbt att man inte behöver bry sig om nejet

— Vissa barn kan acceptera ett nej utan särskilt mycket motstånd, medan vissa barn istället ser ett ”nej” som en uppmaning till förhandling och kamp. Kanske har du ett barn som stämmer in på den sistnämnda beskrivningen och då gäller den gamla klichén ”välj dina strider” i ännu högre grad. Om du väljer dina nej med omsorg kommer du dels orka följa upp dessa uppmaningar på ett konsekvent sätt och dels kommer barnet att förstå att detta ”nej” är ett riktigt ”nej”. En anledning till att tjat fungerar rätt kasst är att barnet snabbt lär sig att man inte behöver bry sig om nejet då föräldern kanske ger sig efter en stunds tjat. Att välja sina strider är viktigt, men svårt i stunden då man är stressad. Sätt er därför ned hemma och diskutera igenom vilka situationer som verkligen är ”nej-situationer” och värda ett utbrott. På så sätt ligger man steget före och undviker att egen dagsform styr dessa mikrobeslut alltför mycket. I teorin är det lätt att vara konsekvent, men det är såklart inte så lätt i en pressad vardag, så försök ha lite förståelse för dig själv.

Annons

Man kan även säga ett mjukare nej om barnet till exempel vill köpa godis på en regnig tisdag. Istället för att med stressad röst säga ”nej, absolut inget godis på en tisdag” kan man säga ”jag vet, godis är gott, jag kan också bli sugen, men vi kan köpa det där på lördag”. På så sätt visar man att barnet har rätt till sina känslor och sin önskan, men att det inte ändrar på ditt beslut. Slutligen kan man för de yngre barnen även prova att avleda eller försöka att bygga bort situationer där ”nej” ofta uppstår genom att låta barnet ha oömma kläder och att ta bort saker som lätt kan gå sönder.

På så sätt visar man att barnet har rätt till sina känslor och sin önskan, men att det inte ändrar på ditt beslut.

Hanna Fischer, psykolog

Det här är Motherhoods expertpanel

Motherhoods expertpanel är din guide genom mammalivet. För vad är egentligen bättre än att hjälpas åt genom livets alla utmaningar?

Varje vecka kommer en läsarfråga besvaras av minst två personer ur panelen. Frågorna täcker, precis som sajtens innehåll, moderskapets hela resa och kan innehålla funderingar kring allt ifrån graviditet till tonårslivets utmaningar.

Motherhoods expertpanel består av:
Maria Dufva, kriminolog och tonårsexpert.
Kajsa Kaijser, barnläkare.
Hanna Fischer, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
Veronica Calembe, barnmorska.

HÄR kan du läsa mer om våra experter och ta del av fler frågor och svar från Motherhoods expertpanel.

Foto: Motherhood/TT

Annons