En del av

Min son stressar inför slutbetygen

05 jun, 2022 
Maria Dufva
Hanna Fischer
Motherhoods expertpanel
Stressen över skolarbetet blir extra påtagligt så här års när betygen delas ut. Föräldern i Veckans läsarfråga undrar hur hon kan stötta sin son. — Det blir lätt fokus på det som inte är bra, menar Motherhoods expert, psykologen Hanna Fischer.
Annons
Motherhoods expertpanel – din guide genom mammalivetBrand logo
Motherhoods expertpanel – din guide genom mammalivet

Det är hög tid för skolavslutningar och slutbetyg, något som hos många elever väcker både oro och stress. I veckans läsarfråga undrar en förälder hur hen kan hjälpa sitt barn med pressen han känner över skolarbete och betyg. Till vår hjälp har vi Motherhoods rutinerade experter: psykologen Hanna Fischer och tonårsexperten och föreläsaren Maria Dufva.

VECKANS LÄSARFRÅGA

Min son har ångest och känner sig stressad inför slutbetygen. Vad kan jag göra för att stötta honom?

Hanna Fischer, Motherhoods expertpanel
Psykologen Hanna Fischer träffar ofta ungdomar som har "stränga och höga krav" på sig själva.

Psykologen: Ångesten hålls ofta igång av stränga krav på sig själv

Många unga stressar över slutbetygen och pandemin har slagit hårt mot denna grupp. Hur du kan minska din sons stress beror på vad som orsakar och håller stressen igång. Hos många unga jag träffar hålls ångesten igång av stränga och höga krav på sig själv, jämförelser och kontrollbehov. Syftet kan vara att försäkra sig om att kraven uppnåtts men beteenden kan ofta bli ohjälpsamt då det lätt blir fokus på det som INTE är perfekt. Det blir ungefär som när en vardagsmotionär jämför sina resultat med en elitidrottare. Man är aldrig tillräckligt bra och stressen är ett faktum. Om så är fallet, prata om det, ge perspektiv, skriv om kravlistan, var också själv en förebild i att vara ”good enough”.

Annons

Har din son ett överdrivet pluggande som går ut över möjlighet till återhämtning och nöjen? Då behöver ni hjälpas åt att avgränsa, prioritera bland uppgifter och sätta ramar så han inte sitter för länge.

Lägger han mycket tid på plugget men lyckas ändå inte bli godkänd? Kan det då handla om övermäktiga eller otydliga krav från skolan, inlärningssvårigheter eller bristande tillit till sin egen förmåga? Prata i så fall med skolan. Att bara plugga och inte fylla på livet med något annat brukar leda till nedstämdhet och stress. Lösningen ligger många gånger i att börja med det som fyller på med energi som sömn, motion och nöje.

Ge perspektiv, skriv om kravlistan och var en förebild i att själv vara ”good enough”.

Hanna Fischer, psykolog

Saknar han motivation, har haft svårt att komma igång, ger upp eller skjuter upp saker till sista minuten? Hjälp honom i så fall att få en bra teknik för prioritering och planering. Ta gärna bort sådant som distraherar och ha tydliga regler för skärmtid. Ytterligare ett sätt att bli mer effektiv och organisera sin tid är att använda den så kallade ”pomodoro metoden”. Den går i korthet ut på att man sätter ett larm och jobbar i intervaller på 20-30 minuter med en på förhand bestämd avgränsad uppgift. Därefter tar man en liten paus innan man tar nästa intervall. Om inget av detta funkar sök gärna hjälp via elevhälsan, ungdomsmottagningen eller hos psykolog på vårdcentralen. Lycka till!

Maria Dufva, Motherhoods expertpanel
Hjälp barnet att sortera sina tankar och se över helheten, rekommenderar tonårsexperten och föreläsaren Maria Dufva.

Tonårsexperten: Kompisar projicerar ofta sin oro och press på varandra

Detta är en av de vanligaste anledningar till att elever söker kontakt med kuratorer och SYV, studie och yrkesvägledare. Det är otroligt viktigt att barnet får hjälp att sortera i sina tankar och i sin oro för betygen. Att sätta ord på känslorna visar sig vara hjälpsamt att klara de svåra situationerna. Utöver det är det viktigt att se över hans allmänna mående: att han sover, tränar och äter som han ska. Hemma får ni gärna försöka balansera hans tankar av oro genom att resonera kring vad som är viktigt? Är det kört för att han inte når de betygen han vill? Hur kan en person ta igen det som inte gick bra betygen? Framför allt: se över hur ni alla kan hjälpa honom på bästa sätt. Kontakta skolan om hjälp med läxor Hör hur skolan ser på hans betyg? Att vara lugn och trygg som förälder och bidra med det en kan brukar hjälpa långt. Undersök om det pågår en stress och press kring betyg bland hans vänner eller andra i klassen. Det är ofta andra elever som stressar genom att projicera sin egen oro på kompisar. Det är väldigt ohälsosamt och måste upphöra.

Att vara lugn och trygg som förälder och bidra med det en kan brukar hjälpa långt ...

Maria Dufva, tonårsexpert

Det här är Motherhoods expertpanel

Motherhoods expertpanel är din guide genom mammalivet. För vad är egentligen bättre än att hjälpas åt genom livets alla utmaningar?

Varje vecka kommer en läsarfråga besvaras av minst två personer ur panelen. Frågorna täcker, precis som sajtens innehåll, moderskapets hela resa och kan innehålla funderingar kring allt ifrån graviditet till tonårslivets utmaningar.

Motherhoods expertpanel består av:
Maria Dufva, kriminolog och tonårsexpert.
Kajsa Kaijser, barnläkare.
Hanna Fischer, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
Veronica Calembe, barnmorska.

HÄR kan du läsa mer om våra experter och ta del av fler frågor och svar från Motherhoods expertpanel.

Foto: Motherhood/TT

Annons