En del av

Hur kan jag hjälpa mitt barn att minska stress och ångest över skolan?

15 feb, 2022 
Maria Dufva
Hanna Fischer
Motherhoods expertpanel, Hanna Fischer, Maria Dufva
Alltför många unga mår dåligt över dagens krav och valmöjligheter. Veckans läsarfråga handlar om hur man kan hjälpa sitt barn genom detta.
— Det gäller verkligen att kunna stå emot samtidens ohälsosamma ideal även vad gäller skolprestation, säger tonårsexperten Maria Dufva.
Annons
Motherhoods expertpanel – din guide genom mammalivetBrand logo
Motherhoods expertpanel – din guide genom mammalivet

Forskning visar att den psykiska ohälsan bland barn och unga ökat radikalt de senaste åren. Det handlar ofta om faktorer som stress, oro och prestationsångest. Maria Dufva, tonårsexpert, och Hanna Fischer, psykolog, från Motherhoods expertpanel vägleder en förälder som undrar hur hon kan stötta sin tonårsson.

VECKANS LÄSARFRÅGA

Min son har ångest och känner sig stressad inför slutbetygen. Hur kan jag stötta honom?

Tonårsexperten: Det gäller att stå emot samtidens ohälsosamma ideal även vad gäller skolprestation

Maria Dufva, tonårsexpert i Motherhoods expertpanel
Maria Dufva är tonårsexpert i Motherhoods expertpanel. Hon har skrivit flera böcker om ungdomars beteende med fokus på spel.

Det är i princip omöjligt att från ena dagen till den andra bestämma sig för hur man mår: ”imorgon ska jag må bra, ha noll stress, ha noll press”, men det är däremot väldigt enkelt att påverka vad man gör. Att vara utomhus i frisk luft och friskt ljus påverkar hur vi mår och hur vi sover. Att röra på sig minst 60 min varje dag påverkar hur vi mår och får positiv inverkan på till exempel skolresultaten. Så om ni börjar i den änden är ni på god väg. Just sömnen, som många tonåringar tummar på, reglerar stress och press. Utöver dessa åtgärder behöver ni resonera er fram till vad som är en rimlig nivå vad gäller resultat och betyg. Jag hör ofta barn som berättar om att deras föräldrar kräver A i alla ämnen, föräldrar som blir besvikna över ett C ... Det är även hets mellan barnen själva och ett ständigt jämförande på sociala medier. Det gäller verkligen att kunna stå emot samtidens ohälsosamma ideal även vad gäller skolprestation. Ge ditt barn hälsosamma förutsättningar vilket enligt forskning dämpar både stress, press och ger positiva resultat vad gäller skolan. Utöver detta vill jag uppmana er att ständigt resonera kring vad som är viktigt här i livet. Där är nog de flesta överens om att hälsa och lycka kommer före höga betyg. Om det finns möjlighet så sök läxhjälp på skolan eller ta hjälp av en lite äldre ungdom eller någon annan.

Jag hör ofta barn som berättar om att deras föräldrar kräver A i alla ämnen, föräldrar som blir besvikna över ett C ...

Maria Dufva

Psykologen: Prata om kraven, var en förebild och ge perspektiv

Hanna Fischer, psykolog i Motherhoods expertpanel
Hanna Fischer är leg. psykolog och psykoterapeut på Moment psykologi.

Hur du kan minska stress och ångest hänger mycket ihop med vad som orsakar och håller stressen igång. I din fråga framgår inte vad som stressar, men jag kommer att nämna några olika vanliga faktorer och hur man kan hantera dessa. I mitt svar kommer jag utgå ifrån att det är skolarbetet som stressar, men det kan likväl vara den sociala situationen. .

Annons

Stress är i grunden ofarligt men stress utan återhämtning under en lång tid är inte bra. Många gånger ligger lösningen i att få till en bättre balans mellan det som tar och det som ger energi. Niclas Almen, en känd svensk stressforskare brukar säga att man kan tänka på behovet av återhämtning som behovet av matintag; man behöver äta flera småmål varje dag och det räcker inte att ta ett stort skrovmål under årets 5 semesterveckor. Återhämtning kan vara olika för olika människor och kan vara en tur i skogen för någon och slösurfande för en annan. Försök alltså först och främst att hjälpa ditt barn att få en bra balans mellan krav och återhämtning. Börja med det som fyller på med energi (sömn, vila, mat och fysisk aktivitet) så har ni en bättre bas att stå på. Man bör även ställa sig frågan hur mycket aktiviteter utanför skolan som är rimliga. Många barn idag har aktiviteter alla dagar i veckan och barn behöver obokad tid för att leka, umgås med sin familj eller göra ingenting. Att ha obokade helger med kravlös umgängestid är ofta en god investering både för barnets och din egen stresshantering.

Annons

Åter till frågan om vad som stressar ditt barn med själva skolan? Handlar det om stress i form av självpåtagna höga krav, förväntningar och ohjälpsamma jämförelser med andra? Prata isåfall om det, var en förebild och ge perspektiv. Har ditt barn ett överdrivet pluggande som går ut över möjlighet till återhämtning och nöjen? Då behöver ni hjälpas åt att avgränsa, prioritera bland uppgifter och sätta ramar så hen inte sitter för länge. Eller handlar det om övermäktiga yttre krav från skolan, inlärningssvårigheter, bristande tillit till egen förmåga? Om så är fallet behöver ni en tät dialog med skolan. Saknar ditt barn motivation, har svårt att komma igång, ger upp och skjuter upp saker för att sedan hamna i ”sista minuten stress”? En fälla många går i är att börja med det svåraste. Gör tvärtom: bryt ned uppgiften i delmål, börja med det enkla och få snabba resultat för att öka motivationen och komma igång. Att hjälpa barnet att bryta ned en till synes övermäktig uppgift i småportioner, prioritera och sprida ut vad som ska göras ger överblick och struktur. Hamnar ditt barn i att fastna i sin favoritserie i Netflix eller ”jag ska bara” då du påminner om en läxa eller prov? Prova att minska risk för detta genom att under pluggtid ta bort sådant som distraherar och ha tydliga regler för skärmtid. Ett sätt att bli mer effektiv och organisera sin tid är att använda den så kallade ”pomodorometoden”. Den går i korthet ut på att man sätter ett larm och jobbar i intervaller på 20-30 minuter med en på förhand bestämd avgränsad uppgift. Därefter tar man en liten paus innan man tar nästa intervall. Metoden brukar fungera bra för många ungdomar.

Många gånger ligger lösningen i att få till en bättre balans mellan det som tar och det som ger energi.

Hanna Fischer, psykolog

Det här är Motherhoods expertpanel

Motherhoods expertpanel är din guide genom mammalivet. För vad är egentligen bättre än att hjälpas åt genom livets alla utmaningar?

Varje vecka kommer en läsarfråga besvaras av minst två personer ur panelen. Frågorna täcker, precis som sajtens innehåll, moderskapets hela resa och kan innehålla funderingar kring allt ifrån graviditet till tonårslivets utmaningar.

Motherhoods expertpanel består av:
Maria Dufva, kriminolog och tonårsexpert.
Kajsa Kaijser, barnläkare.
Hanna Fischer, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
Veronica Calembe, barnmorska.

HÄR kan du läsa mer om våra experter och ta del av fler frågor och svar från Motherhoods expertpanel.

Foto: TT/Motherhood

Annons