En del av

Orolig förälder: "Hittade porr på min 12-årings mobil"

29 apr, 2022 
Maria Dufva
Expertpanelen, Maria Dufva
Spännande, pirrigt och förbjudet. Sex och porr kommer alla barn förr eller senare att exponeras för. Men hur pratar man med sina barn om porr och ger dem en sund bild av sex?
Annons
Motherhoods expertpanel – din guide genom mammalivetBrand logo
Motherhoods expertpanel – din guide genom mammalivet

Vem kan bättre svara på den här frågan än Motherhoods egen tonårsexpert, Maria Dufva, författare till boken "Värsta bästa svårsnacket". En bok om vanliga men ofta svårpratade frågor om porr, sex och samtycke.

VECKANS LÄSARFRÅGA

Jag har hittat porr i mitt 12-åriga barns telefon. Hur kan jag som förälder prata om porr med mina barn?

Maria Dufva: Vi pratar om så många andra viktiga grejer men inte porr

Att barn kommer i kontakt med porr är nästan självklart på samma sätt som vi i föräldragenerationen såg porrtidningar i ögonhöjd i kioskhyllorna bredvid Hemmets Journal och Aftonbladet (innan de flyttades till de högre hyllorna). Men samtidigt är det ett extremt laddat ämne som många föräldrar och andra viktiga vuxna backar för att prata om. Nästan inga barn har haft lugna, trygga, källkritiska samtal om porr med viktiga vuxna innan de kommit i kontakt med porr. Det är riktigt allvarligt. Vi pratar om så många andra viktiga grejer men inte porr. Ändå visar studier att barn kollar porr i en ålder som känns obehagligt tidig för många vuxna. Att hitta porr i sitt barns telefon kanske inte alla är förberedda på. Så klart är det olika om barnet är 10 eller 15 år, men jag har några generella tips till dig som förälder. Ta tag i detta utan att prata om din egen eventuella konsumtion eller ditt eget sexliv: barn har rätt till sin sexuella integritet och vill veta fakta om sex anpassat efter deras egen ålder.

Annons

JA, barn har en sexualitet vare sig vi vuxna vill det eller ej.

Maria Dufva

JA, barn har en sexualitet vare sig vi vuxna vill det eller ej. Ibland glömmer vi bort hur vi själva kände när vi var i våra barns ålder. Andra råd: Prata om porr utifrån fakta. Resonera utifrån exempelvis min bok Värsta bästa svårsnacket - många vuxna tror inte att de kan prata om porr just för att de själva inte kollar porr, men det skulle ju vara som att en läkare måste haft alla sjukdomar för att kunna jobba som läkare eller att en narkotikapolis måste provat alla droger… Resonera och problematisera utifrån källkritik: ”Är porr en rimlig och trovärdig källa för barn att lära sig om sex?”. Jag vill verkligen tipsa om att leda barnet till bättre och tryggare källor vad gäller sexuell nyfikenhet: alla böcker av Inti Chavez och Natalie Simonssons Världens viktigaste bok. Utöver det rekommenderar jag Ungdomsmottagningen, umo.se.

Det här är Motherhoods expertpanel

Motherhoods expertpanel är din guide genom mammalivet. För vad är egentligen bättre än att hjälpas åt genom livets alla utmaningar?

Varje vecka kommer en läsarfråga besvaras av minst två personer ur panelen. Frågorna täcker, precis som sajtens innehåll, moderskapets hela resa och kan innehålla funderingar kring allt ifrån graviditet till tonårslivets utmaningar.

Motherhoods expertpanel består av:
Maria Dufva, kriminolog och tonårsexpert.
Kajsa Kaijser, barnläkare.
Hanna Fischer, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
Veronica Calembe, barnmorska.

HÄR kan du läsa mer om våra experter och ta del av fler frågor och svar från Motherhoods expertpanel.

Foto: Motherhood/TT

Annons