23 citat om att vara mamma – era berättelser om mammaskapet

kollage mammor på motherhood
9 peppande bilder och citat om mammakroppen
1:50

Efter reklamen: 9 peppande bilder och citat om mammakroppen

(1:50)

Slå på ljud

Javisst är det ni – mammorna – som sitter inne på guldet! Ni har erfarenheten, de kloka tankarna och kunskapen om vad det är att vara mamma.

Berättelser om att känna otillräcklighet, inte passa in, känna obeskrivlig kärlek, hacksen för att hinna med tvätten, vad som sker när det fruktansvärda händer med ens barn och tankarna om hur man klarar det. Allt det och mycket mer har mammor pratat med Motherhood om.

23 saker sagda om att vara mamma

Här är smarta, kloka och roliga saker mammor berättat i reportage, krönikor och blogginlägg på Motherhood. TACK för all er klokskap!

anna Ripmark

Själv gick jag runt och var skitorolig för hur allt skulle bli, för hur min och Peters relation skulle påverkas och för att jag själv inte visste ett dugg om vad det skulle innebära att bli mamma.

– Anna Ripmark om hur det var när hon blev mamma till Daphne.

elisabeth

Jag tycker faktiskt att jag visste FÖR mycket innan jag blev mamma. Och det man vet innan man blir mamma är ju 100000% andras erfarenheter. Då jag inte känt igen mig i cirka 90% av andras erfarenheter har det snarare inneburit att jag känt mig som en sämre mamma som inte bockar av det man SKA känna och göra

– Mamman och Motherhoodbloggaren Elisabeth Lindroth om allt man får på sig som gravid.

charlotta björck

Foto: Intsagram/@charlottabjorck

Sammanfattningsvis – jag ser fram emot den tid, som jag hoppas infinner sig sen, då mina barn INTE baserar bra/dålig mamma på huruvida dom får en glass eller ej. Det kommer bli fint för oss allihop, tror jag.

– Mamman och komikern Charlotta Björck om vad som ibland är jobbigt med att vara mamma.

matilda vestman

Men så kom han bara och pussade mig på pannan och sa också ”Det här löser vi”.

– Matilda Vestman om sin pappas reaktion då hon blev gravid som 16-åring.

emily kind

Vi brukar fokusera på vad som funkar. Vi tänker inte så mycket på att grabbarna har Downs – det blir en vardag, ett sätt att vara på.

– Mamma och Motherhoodbloggare Emily Kind om att vara mamma till fyra söner, varav två har Downs syndrom.

trendenser

Min äldsta har just fyllt åtta och igårkväll när jag hade nattat honom kände jag mig lite nostalgisk och tittade igenom gamla bilder på mobilen och ... Ja, jag insåg verkligen att det är en ny tid nu. En ny fas i föräldraskapet med helt andra utmaningar än det var i början.

– Mamman och inspiratören Firda Ramstedt a.k.a. Trendenser om barnenåren som går så snabbt så snabbt.

– När man själv bara går rakt fram så ser de så mycket mer längst vägen. Det blir bara roligare ju äldre de blir. Norma är den roligaste människan jag vet att umgås med.

Mamman och bloggaren Julia Wiberg om vad som är roligast med att vara mamma.

Ingen bebis har fått psykiska besvär i vuxen ålder av att de ätit burkmat. Man behöver liksom inte göra egna våtservetter och bära sin bebis i sjal för att vara en bra förälder.

Mamman och bloggaren Hanna Persson om vad hon vill säga till andra mammor.

ebba tvilling

För mig innebär tvillingskapet en otrolig trygghet, och att få kunna ge det till mina barn känns så fint.

– Ebba Jakobsson van Stam om att vara tvilling – och vänta tvillingar.

emilia yosef

Vi är jätteglada så länge hon bara kan vara nöjd med livet! Det kan vara små saker som när hon ska lägga sig på kvällen och tittar åt andra hållet, ligger där och tänker på något och skrattar till plötsligt.

– Emilia Yousif om att vara mamma till dottern Ofelia med Spinal muskelatrofi.

noah och eva storåkern

Vi två har haft mycket tid ihop, speciellt under tiden när du inte hade så mycket kompisar. Jag har alltid vetat att man ju inte kan fylla tomrummet efter vänner men man kan ändå göra något tillsammans. I en annan situation kanske du Noah hade varit ute med kompisar själv men nu har vi fått vara lite uppfinningsrika

– Noahs mamma Eva och Noah Storåkern om hur hon och sonen fått tänka uppfinningsrikt, när Noahs autismdiagnos ibland satt stopp för att hänga med kompisar i samma ålder.

sanna tuvesson

Jag frågade: Är han liten eller väldigt liten? De sa: ”Väldigt liten, han väger bara 982 gram idag.”

– Mamman Sanna Tufvesson som födde för tidigt, mitt i en pandemi.

malin bromander sanden

Foto: Tommy Hvitfeldt

Som mamma till normalmotoriska barn vet jag vad ett föräldraansvar innebär. Det går inte att likna vid något som detta.

– Mamman Malin Bromander Sandén om att vara förälder till Elton, som föddes med tio procent av sin hjärnkapacitet.

emma bouvin

Du ska vara en engagerad och innerlig mamma som helst av allt vill vara med barnen, inte hämta sent och vara involverad i deras lek. Samtidigt ska du vara den här egna personen som inte pratar om dina barn, utan om spännande saker från yrkeslivet. Som är ute och träffar kompisar utan att behöva tänka på hemmalivet.

– Mamman och journalisten Emma Bouvin om den stundvis omöjliga mammarollen

hejhejvardag

Att allt är perioder! Sänk ribban, det kommer att komma perioder där du kan höja den igen, men pressa inte fram det! Det kan kännas som att allt annat är på paus, men det gör inget.Tryck på play först när du verkligen orkar och vill.

– Bloggaren och mamman Louise Edlund Winblad aka. Hej hej vardag om vad hon vet nu, som hon önskar att hon visste när hon fick barn.

hanna hervall

De förstår mycket bättre än vuxna och har såna kloka argument. Lycka för dem är när man efter lite tålamod hittar precis det man önskat sig för en procent av ursprungspriset och som dessutom har varit omtyckt av en person innan!

– Mamman Hanna Hervall om sina barns kloka inställning till nya grejer.

Sanna Sundqvist

Men så hände detta och det var precis vad jag behövde för att öppna ögonen. Vide har låst upp något i hela vår familj. När det händer någonting oväntat så slås en massa dörrar upp som man inte har öppnat förut, vilket gör ens värld större.

– Mamman och skådespelerskan Sanna Sundqvist om sonen som föddes med Downs syndrom.

lykke och Sandra

Jag var i sorg varje månad. Man längtar så mycket att man nästan går sönder.

– Mamman Sandra Aggemos om att försöka bli gravid med IFV.

sara delshad

Jag önskar jag visste hur otroligt läkande det skulle vara att bli mamma. Innan jag fick mitt barn hade jag målat upp en ganska mörk bild av brutal sömnbrist, ångest och oro. Att jag aldrig skulle kanna mig tillräcklig inför mitt barn. Jag har knutit ihop säcken, släppt det som har varit och fötts på nytt.

– Mamma och Motherhoodbloggare Sarah Delshad om vad hon önskar att hon visste innan hon blev mamma.

caroline vass

När vi var på lekplatsen så fick jag alltid anmärkningar på att jag inte kunde uppfostra mitt barn. När jag skulle till BVC för att få stöd kring sömn och rastlöshet så var det för att jag var en ung mamma. Oerfaren. Men alltså hallå? Är inte alla förstagångsföräldrar oerfarna?

Caroline Vass om att bli missuppfattad som förälder, när hennes sons adhd misstogs för att vara dålig uppfostran.

sixten och märta

Jag var enormt avundsjuk och kände att, varför får de ett till barn när jag inte ens kan få ett?

– Emelie Ljungberg om att försöka få barn när alla runt omkring en får, och man aldrigaldrig tycks bli gravid. Och om att till slut lyckas.

Katja

Skolan är inte lättare för att barnet besitter högt IQ utan det kan snarare vara tvärtom, det som är lätt blir svårt och det som är svårt blir lätt. Sök rätt utbildningsnivå för just ditt barn.

Katja Lillhage har en särbegåvad son och berättar om 5 saker hon vill att vi ska känna till.

Vanja Wikström aa

Jag önskar att jag hade lyssnat mer inåt än utåt. Som förstagångsföralder är man ju så mån om att göra allting ”rätt” att det blir nog ganska ofta fel. Just för att man gör som andra gjort, snarare än att se till de individer som utgör just ens egen familj.

– Vanja Wikström om vad hon önskat att hon visste innanhon fick barn.

Foto: Privat, Instagram

Mer läsning för dig
Ashley Graham tappade håret efter förlossningen

Utvald läsning