En del av

23 citat om att vara mamma – era berättelser om mammaskapet

22 maj, 2022 
Lovisa Svedlund
kollage mammor på motherhood
Det är VÅRA – alla mammornas historier tillsammans – som utgör det: Mammaskapet! Lika många ungar, påtänkta ungar, mammor, gravida... ja lika många historier om mammalivet kan berättas.
Och det är ju just vad ni och vi gör tillsammans på Motherhood. Här är några av de berättelser, känslor och tankar ni delat.
Annons
9 peppande bilder och citat om mammakroppenBrand logo
9 peppande bilder och citat om mammakroppen

Javisst är det ni – mammorna – som sitter inne på guldet! Ni har erfarenheten, de kloka tankarna och kunskapen om vad det är att vara mamma.

Annons

Berättelser om att känna otillräcklighet, inte passa in, känna obeskrivlig kärlek, hacksen för att hinna med tvätten, vad som sker när det fruktansvärda händer med ens barn och tankarna om hur man klarar det. Allt det och mycket mer har mammor pratat med Motherhood om.

23 saker sagda om att vara mamma

anna Ripmark

Här är smarta, kloka och roliga saker mammor berättat i reportage, krönikor och blogginlägg på Motherhood. TACK för all er klokskap!

Själv gick jag runt och var skitorolig för hur allt skulle bli, för hur min och Peters relation skulle påverkas och för att jag själv inte visste ett dugg om vad det skulle innebära att bli mamma.

Annons
elisabeth

Jag tycker faktiskt att jag visste FÖR mycket innan jag blev mamma. Och det man vet innan man blir mamma är ju 100000% andras erfarenheter. Då jag inte känt igen mig i cirka 90% av andras erfarenheter har det snarare inneburit att jag känt mig som en sämre mamma som inte bockar av det man SKA känna och göra

charlotta björck
Foto: Intsagram/@charlottabjorck

– Mamman och Motherhoodbloggaren Elisabeth Lindroth om allt man får på sig som gravid.

Annons

Sammanfattningsvis – jag ser fram emot den tid, som jag hoppas infinner sig sen, då mina barn INTE baserar bra/dålig mamma på huruvida dom får en glass eller ej. Det kommer bli fint för oss allihop, tror jag.

matilda vestman

– Mamman och komikern Charlotta Björck om vad som ibland är jobbigt med att vara mamma.

Men så kom han bara och pussade mig på pannan och sa också ”Det här löser vi”.

emily kind
Annons

Vi brukar fokusera på vad som funkar. Vi tänker inte så mycket på att grabbarna har Downs – det blir en vardag, ett sätt att vara på.

trendenser

– Mamma och Motherhoodbloggare Emily Kind om att vara mamma till fyra söner, varav två har Downs syndrom.

Min äldsta har just fyllt åtta och igårkväll när jag hade nattat honom kände jag mig lite nostalgisk och tittade igenom gamla bilder på mobilen och ... Ja, jag insåg verkligen att det är en ny tid nu. En ny fas i föräldraskapet med helt andra utmaningar än det var i början.

Annons

– Mamman och inspiratören Firda Ramstedt a.k.a. Trendenser om barnenåren som går så snabbt så snabbt.

– När man själv bara går rakt fram så ser de så mycket mer längst vägen. Det blir bara roligare ju äldre de blir. Norma är den roligaste människan jag vet att umgås med.

Mamman och bloggaren Julia Wiberg om vad som är roligast med att vara mamma.

Annons

Ingen bebis har fått psykiska besvär i vuxen ålder av att de ätit burkmat. Man behöver liksom inte göra egna våtservetter och bära sin bebis i sjal för att vara en bra förälder.

ebba tvilling

Mamman och bloggaren Hanna Persson om vad hon vill säga till andra mammor.

För mig innebär tvillingskapet en otrolig trygghet, och att få kunna ge det till mina barn känns så fint.

emilia yosef
Annons

Vi är jätteglada så länge hon bara kan vara nöjd med livet! Det kan vara små saker som när hon ska lägga sig på kvällen och tittar åt andra hållet, ligger där och tänker på något och skrattar till plötsligt.

noah och eva storåkern

Vi två har haft mycket tid ihop, speciellt under tiden när du inte hade så mycket kompisar. Jag har alltid vetat att man ju inte kan fylla tomrummet efter vänner men man kan ändå göra något tillsammans. I en annan situation kanske du Noah hade varit ute med kompisar själv men nu har vi fått vara lite uppfinningsrika

Annons
sanna tuvesson

Jag frågade: Är han liten eller väldigt liten? De sa: ”Väldigt liten, han väger bara 982 gram idag.”

malin bromander sanden
Foto: Tommy Hvitfeldt
Annons

Som mamma till normalmotoriska barn vet jag vad ett föräldraansvar innebär. Det går inte att likna vid något som detta.

emma bouvin

Du ska vara en engagerad och innerlig mamma som helst av allt vill vara med barnen, inte hämta sent och vara involverad i deras lek. Samtidigt ska du vara den här egna personen som inte pratar om dina barn, utan om spännande saker från yrkeslivet. Som är ute och träffar kompisar utan att behöva tänka på hemmalivet.

Annons
hejhejvardag

Att allt är perioder! Sänk ribban, det kommer att komma perioder där du kan höja den igen, men pressa inte fram det! Det kan kännas som att allt annat är på paus, men det gör inget.Tryck på play först när du verkligen orkar och vill.

hanna hervall

– Bloggaren och mamman Louise Edlund Winblad aka. Hej hej vardag om vad hon vet nu, som hon önskar att hon visste när hon fick barn.

Annons

De förstår mycket bättre än vuxna och har såna kloka argument. Lycka för dem är när man efter lite tålamod hittar precis det man önskat sig för en procent av ursprungspriset och som dessutom har varit omtyckt av en person innan!

Sanna Sundqvist

Men så hände detta och det var precis vad jag behövde för att öppna ögonen. Vide har låst upp något i hela vår familj. När det händer någonting oväntat så slås en massa dörrar upp som man inte har öppnat förut, vilket gör ens värld större.

Annons
lykke och Sandra

– Mamman och skådespelerskan Sanna Sundqvist om sonen som föddes med Downs syndrom.

Jag var i sorg varje månad. Man längtar så mycket att man nästan går sönder.

sara delshad

– Mamman Sandra Aggemos om att försöka bli gravid med IFV.

Annons

Jag önskar jag visste hur otroligt läkande det skulle vara att bli mamma. Innan jag fick mitt barn hade jag målat upp en ganska mörk bild av brutal sömnbrist, ångest och oro. Att jag aldrig skulle kanna mig tillräcklig inför mitt barn. Jag har knutit ihop säcken, släppt det som har varit och fötts på nytt.

caroline vass

– Mamma och Motherhoodbloggare Sarah Delshad om vad hon önskar att hon visste innan hon blev mamma.

När vi var på lekplatsen så fick jag alltid anmärkningar på att jag inte kunde uppfostra mitt barn. När jag skulle till BVC för att få stöd kring sömn och rastlöshet så var det för att jag var en ung mamma. Oerfaren. Men alltså hallå? Är inte alla förstagångsföräldrar oerfarna?

Annons
sixten och märta

Caroline Vass om att bli missuppfattad som förälder, när hennes sons adhd misstogs för att vara dålig uppfostran.

Jag var enormt avundsjuk och kände att, varför får de ett till barn när jag inte ens kan få ett?

Katja

Skolan är inte lättare för att barnet besitter högt IQ utan det kan snarare vara tvärtom, det som är lätt blir svårt och det som är svårt blir lätt. Sök rätt utbildningsnivå för just ditt barn.

Annons

Katja Lillhage har en särbegåvad son och berättar om 5 saker hon vill att vi ska känna till.

Vanja Wikström aa

Jag önskar att jag hade lyssnat mer inåt än utåt. Som förstagångsföralder är man ju så mån om att göra allting ”rätt” att det blir nog ganska ofta fel. Just för att man gör som andra gjort, snarare än att se till de individer som utgör just ens egen familj.

Foto: Privat, Instagram

Annons